Megjelent: 11 éve

Munka élet és halál határán

Hegymászó, légtornász, kaszkadőr. Különleges foglalkozások, nem mindennapi sorsok, ember feletti teljesítmények. A magas adrenalinszint éppúgy hozzátartozik ezen hivatást űzők rendkívül izgalmas életéhez, mint a rendszeres edzés, folyamatos kihívás, és a tudat, hogy egy rossz mozdulat, anyaghiba, vagy akár egy váratlanul jött lavina is az életük végét jelentheti. Ennek ellenére ők a munkájuk szerelmesei, ha úgy alakul, képesek meghalni érte. A HR Portal annak járt utána, mi készteti őket erre. Cikkünkben megszólal Vincze Tünde légtornász, Hagyó Tamás kaszkadőr, és idézünk Erőss Zsolt egyik utolsó interjújából is.

images

A cirkusz sajátos, varázslatos légköre, a bohócok, a zsonglőrök, állatidomárok, lég- és kötéltáncosok, artisták mutatványai az emberek többségét elkápráztatják. Ettől a világtól idegenkedők azonban leginkább az állandó utazással, kevés stabilitással együtt járó életmódot jelölik meg idegenkedésük alapjául. Az azonban elvitathatatlan, hogy a szórakoztatás mögött kőkemény munka húzódik meg, melyet a légtornászok levegőben végrehajtott felejthetetlen mutatványait elnézve nem nehéz elhinni.

Minden mozdulatukra oda kell figyelniük a levegő művészeinek

Megszólal a különleges keleties zene: a selyemkötél megmozdul, a légtornász teste életre kel, mozdulatai kecsesek, majd néhány bevezető pörgést követően, a kötél a felemelkedik, és egy szaltóval az artista máris fejjel lefelé lógva kezdi meg légtáncát. Ami ezután következik azt nehéz szavakba önteni, látni kell. Vincze Tünde előadásától eláll az ember lélegzete. Ahogy egy lábbal a selyemkötélre csavarodva akrobatikus mozdulatokat mutat be, rácsavarodik, majd vissza, mindezt nyolc méter magasban, kivilágított porondon. Az előadás alatt végig a művészi élmény dominál, egy másodpercig sem jut eszébe a nézőnek, mekkora fizikai munka húzódik meg e mögött. Erőlködésnek nyoma sincs, csak kecses, tökéletes mozdulatoknak. "A légtornászoknak nem lehet rossz napjuk, pontosabban lehet, csak épp az nem befolyásolhatja teljesítményüket. A hat-nyolc méter magasban töltött öt-hét percben ki kell zárni a külvilágot, maguk mögött kell hagyni a napi gondokat, mert egy rossz mozdulat is végzetes lehet" - fejti ki ki a HR Portál kérdésére Vincze Tünde. Hozzátéve: a halálos balesetek ritkán történnek a légtornász hibájából, többségük anyaghiba, vagy például egy rosszul bekötött kötél miatt következnek be. Idén júliusban is sokkolta a nagyérdeműt, hogy kioldódott a biztosítókötele és 15 métert zuhant a Cirque du Soleil egyik artistája a társulat Ka című műsorának las vegasi előadása közben. A balesetben meghalt artista két gyermekes anya 2006 óta volt a világhírű táncszínház, akrobatikus cirkusz tagja és több mint 20 éve dolgozott akrobataként.

Mindezek után nem kétséges, ehhez a hivatáshoz önuralom, megfelelő fizikum, több év vagy épp évtized napi szintű gyakorlás, erősítés, lazítás, magas koncentráció szükséges. "Aki erre teszi fel az életét, tisztában kell lennie mindezzel" - húzza alá Vincze Tünde, akinek a légtornászat nemcsak a hivatása, hanem sport és életszenvedély is egyben. Utóbbi nélkül szerinte nem lehet ezt csinálni. "A légtornászatban a magasság leküzdése a vonzó és az a kihívás, képes-e a levegőben végrehajtott mozdulatsorokat könnyedén, kecsesen végrehajtani, leküzdve a saját határait" - magyarázza az életének közel felét, 25 évet a levegőben töltő artista.

Egy kitartó folyamat végeredményeként lehet légtornásszá válni, melyet Vincze Tünde pályafutása is jól példáz. Pályája ötévesen indult balettel, szertornával, melyet az artista képző és a cirkuszi turnék követtek. "Tornász lévén folyamatosan a mozgás bűvöletében éltem. Amikor befejeztem az iskolát - a nyolcvanas évek végén - még nem létezett a selyemlégtorna, csak a luftbalett. Volt földi produkcióm is egy egykerekű biciklin, hiszen általában egy artistának több mindennel kell foglalkoznia. A légtornára pedig azért esett a választásom, mert látványos, és elbűvöli a közönséget" - fejti ki Vincze Tünde.

Azt gondolnánk, evidencia a magasság szeretete a légtornászoknál. Sokan azonban nyolc méter magasban jönnek csak rá, mennyire veszélyes ez a hivatás. "Mindig ellenőrizni kell az eszközöket, bízni kell magunkban, csak így lehet maradéktalanul élvezni a magasban töltött perceket" - tudtuk meg az előadóművésztől.

Vincze Tünde tanított, megrendezte az első Tissue Világbajnokságot, megalapította a Magyar Légtornász Egyesületet, ahol elkezdte népszerűsíteni az antigravitációs jóga és különböző légtorna óratípusokat, ezen túl saját családi cirkuszukat igazgatja, ahol fel is lép. A művésznő úgy látja, nincsen korhoz kötve ez a szakma sem, 44 évesen is éppúgy gyakorol, és kápráztatja el a közönséget, ahogy tette ezt évtizedekkel korábban.

Kevesen tudják, hogy Tünde munkálkodása révén már egy hétköznapi ember számára is elérhető a légtornászat. A művésznő a légtorna sportágba való emelését többek között a selyemszalagon akrobatikus mozdulatokkal nyújtott sportteljesítménnyel magyarázza. Ennek köszönhetően ma már nem csak a cirkusz nyújt elhelyezkedési lehetőséget a légtornászok számára, színházakban, showműsorokban is terem számukra babér. "Ha valaki erre teszi fel az életét, tehetséges, mindent belead, meg lehet élni ebből a hivatásból. Ismeretség és a tudás számít itt is, ahogy minden szakmában" - mondja Vincze Tünde.

Adrenalin nélkül nem teljes a kaszkadőr élete

A többek között Budapesten forgatott amerikai akciófilm, a Die Hard ötödik részében számos izgalmas akciójelenetet láthatunk, például amikor egy autó oldalról berepül egy zsúfolt autópályára. Az akciófilmet nézők a híres színészeknek tudják be a lélegzetállító mutatványokat, miközben helyettük kaszkadőrök viszik vásárra a bőrüket. A vakmerő dublőrök azok, akik, ha a jelenet úgy kívánja, megégnek, száguldó autóból kiugranak, stb. Így tesz Hollywood új felfedezettje, Hagyó Tamás is, aki szintén szerepel az említett Bruce Willis filmben. Azt mondja, e hivatás legnagyobb veszélye a kapkodás és a figyelmetlenség, hiszen az sérüléshez vezet minden esetben, amely nemcsak a pályafutásuk, hanem bizonyos esetekben az életük végét is jelentheti. Éppen ezért is fontos az erőnlét, állóképesség, rugalmasság, melyet 34 éves kaszkadőr futással, konditeremmel, kettlebellel és thai boxszal ér el. Egyes jelenetekre akár hetekig is próbálnak, több napig forgatnak, a filmben azonban csak néhány másodperc látszik belőle.
Hagyó Tamás munka közben


Egyes speciális munkákra külön edzéssel készülnek fel. Előfordul, hogy hetekig tart a gyakorlás. "Egy autós munkára például gyakorolni kell a jelenetben leírtakat, így a farolásokat, csúszásokat stb. Ahogy a verekedéseket is sokszor el kell próbálni, melyekre különféle önvédelmi edzéseken készülnek fel" - avat be a kulisszatitkokba a kaszkadőr.

De hiába a sok gyakorlás, biztonsági intézkedés, speciális felszerelés, bármikor megtörténhet a baj. A veszély, a halál közelsége a kaszkadőr szakma velejárója. Aki ezzel foglalkozik, az pontosan tisztában van ezzel. Két évvel ezelőtt is életét vesztette egy kaszkadőr egy robbantásokkal tarkított jelenetben a The Expendables - A feláldozhatók második részének bulgáriai forgatásán. De a Warner Bros filmvállalatot beperlő ausztrál kaszkadőr esete is felkeltette a média érdeklődését e hivatás iránt. Egy személyautó és egy teherautó ütközésének következtében agyi és fizikai sérüléseket szenvedő McLeant két hónapig mesterséges kómában tartották, majd egy rehabilitációs központban kezelték. McLean a baleset miatt gondatlansággal vádolta a stúdiót és a vállalat két munkatársát. A majdnem tragédiába torkolló jelenet ráadásul bekerült a filmet beharangozó reklámfilmbe. Mindezek után az emberben felmerül, mi késztet egy embert arra, hogy képes legyen egy filmjelenetért meghalni. "Valami belső erő hajthat. Nálunk nincsen két egyforma nap, minden esés és jelenet új kihívás elé állít minket, amiket meg kell oldani. Még akkor is, ha nagyon fáj. Egy ilyen munkanap után nagyon jó érzés hazamenni" - mondja Hagyó Tamás. A kaszkadőrök élete kiszámíthatatlan. Előfordul, hogy a forgatást megelőző nap tudják meg, másnap számítanak rájuk, ezért mindig készen kell állniuk fizikailag, de a pihenés is elengedhetetlen a regenerálódás miatt. "Hihetetlen érzés egy hatalmas film létrehozásában részt venni, akár világsztárokkal is együttdolgozva. Látni, hogyan készül egy akció, ez leírhatatlan" - lelkendezik a kaszkadőr.

Hagyó Tamást is - Erőss Zsolthoz és Vincze Tündéhez hasonlóan - a kihívás vonzotta e veszélyes, látványos hivatáshoz, de nem tagadja, hogy a munkával szerzett anyagi javak is szerepet játszottak pályaválasztásában. A szolnoki fiú kilenc éves korában döntötte el a család egyik közeli ismerősének hatására, ha felnő, kaszkadőr lesz. "A szüleim még a hetvenes években segítettek egy bajba jutott román származású kaszkadőrön, aki egy életre barátságot kötött velünk. Két utazás között sokszor beugrott hozzánk és mesélt a munkáiról, képeket-videókat mutatva. Innentől kezdve mindig azon járt az eszem, hogyan lehetne összetörni, felborítani az autókat, ugratni a motorral, anélkül, hogy lesérülnék" - meséli Tamás, akinek a szülei sokáig abban reménykedtek, hogy kinövi ezt a "hóbortját", de ma már megértik és büszkék rá.

Tamás 16 évesen kezdte el gyakorolni az eséseket, ami nem volt egyszerű a főváros messzesége miatt. Szorgos gyakorlását, kitartását azonban siker koronázta. Mára elmondhatja magáról, hogy több mint tíz éve él szenvedélyéből. Eleinte különböző rendezvények betétprogramjaiban lépett fel csapatával. Az évről évre színesebb váló show gerincét az autós-motoros mutatványok (precíziós vezetés, motoros ugratások, autótörések, autós kétkerekezés stb.) képezték. "Hét szezont dolgoztunk végig a segítőimmel, akik nélkül nem tudtam volna előrelépni. Majd pénz és lehetőség hiányában külföld felé vettem az irányt" - emlékezik vissza pályafutása kezdeteire. Angliában két évig dolgozott egy utazó kaszkadőr show-val. Majd úgy döntött, megvalósítja álmát és filmezni fog. Ausztráliába utazott, hogy tovább képezze magát. A kurzus sikeres elvégzése egyenesen Hollywoodba repítette, ahol Tom Cruise vagy épp Harrison Ford dublőreitől tanulhatta ki a szakma csínját-bínját. Ez volt a belépő az álomgyárba. A kurzusokon felfigyeltek a tehetséges és vakmerő fiúra. Folyamatosan hívják nagyobbnál nagyobb produkciókba. Dolgozott többek között A vér és méz földjében, Angelina Jolie-val, A Borgia-kban Jeremy Ironsszal, a legújabb Asterixben, a Die Hard 5-ben Bruce Willisszel, A Katedrális II. évadában (Az idők végezetéig), valamint dublőre volt Molnár Ferenc Caramelnek a VOICE reklámfilmjében. Jelenleg Dwayne Johnsonnal dolgoznak a legújabb Hercules filmben.

Bár Hagyó Tamás is ismer olyan ötvenes éveiben járó kaszkadőrt, aki még mindig a "testéből él", tény, hogy ebben a szakmában számít az erőnlét, amely a kor előrehaladtával csökken.

"Legalább tíz-tizenöt évem van még eldönteni, mihez kezdek majd később. Oly sok kaszkadőrhöz hasonlóan nekem is az a célom, hogy kaszkadőr koordinátorként adjam át tudásomat a következő generációnak" - mondja, majd hozzáteszi, mindez a jó kondíció és a balesetmentes évek függvénye. Az irodai munka azonban szóba sem jöhet egy kaszkadőr számára. "Kell az izgalom, az adrenalin, ezek nélkül nem teljes az életem, hiszen ez egy életforma. Autós, motoros szakemberként szeretnék közel maradni a benzingőzhöz, akár egy műhely formájában" - zárja gondolatait.

Erőss Zsolt: Az embernek kihívásokra, kreativitásra van szüksége

Az idén májusban Himaláján eltűnt Erőss Zsolt egyik utolsó interjújában úgy fogalmazott: "Az embernek kihívásokra, kreativitásra van szüksége. Nekem a hegymászás a kihívás." "A kíváncsiság az, ami megmozgat minket, hogy felfedezzük saját határainkat." Vagyis az erdélyi származású hegymászó azért mászott hegyet 13 éves korától, azért feszegette a saját határait, mert kívánási volt. Szerinte az embert ez viszi előre. A beszélgetésből kiderül, pontosan tisztában volt utolsó, 2013-as Kancsendzönga Expedíciójának kockázataival, annak következményeivel, ugyanakkor egy percig sem gondolkozott azon, hogy esetleg ne vágjon bele. A Szimpatika Magazinnak adott interjújában elmondta, a hegymászás legnagyobb veszélyének a kimerülést és a lavinát tartotta. "A himalájai lavina olyan nagy, hogy ott csak a szerencse segíthet, semmi más. Általában elvárás a jó hegymászóval szemben, hogy tévedhetetlen legyen, és ne menjen lavinaveszélyes helyre."
Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter


Úgy gondolta, az a legjobb, ha nem korlátozzák a hegymászást felesleges szabályok, engedélyek, az mehessen oda, aki akar. Legfeljebb, ha bajba jut, kihívja a hegyi mentőt és viseli annak gazdasági következményeit. "A Himaláján is ez a helyzet, csak ott nagyobb a tét, mert nem könnyű a mentés. Látni kell az extra kockázatokat, aki ebbe belemegy, annak tisztában kell lennie a körülményekkel. Mindig vannak hibák és tévedések, ahogy az élet minden területén" - jelentette ki Erőss Zsolt.

Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter több mint 24 órás mászás után, magyar idő szerint 2013. május 20-án, hétfő délben elérte a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a Kancsendzöngát, amelyen magyar hegymászó még nem járt előttük. A sportemberek a 8586 méter magas hegycsúcs meghódítását követően, ereszkedés közben tűntek el. A hegymászók halálát a szakértők szerint feltehetően az okozhatta, hogy túlságosan kimerültek voltak és nem érték el a felső, 4-es tábort, hanem elcsigázottan felállítottak egy köztest 7250 méteren, így a csúcstámadás hossza megnövekedett. Farkas Péter, a Magyar Hegy- és Sportmászószövetség elnöke szerint, ha valaki nem éri el a csúcstámadó tábort, akkor rossz állapotban van. "Vissza kellett volna fordulni, lejjebb regenerálódni vagy feladni. Azonban ebben a magasságban az ember nem tud racionális döntést hozni. Az agy nem kap elég oxigént, a hegymászón fásultság, bódultság vesz erőt, és nem foglalkozik azzal, mi történik. Ha például leesik a kulacs, nem hajol le érte. Fura állapotba kerül..."

A Kancsendzönga csúcsának meghódításával Erőss Zsolt immár a tizenkettedik nyolcezernél magasabb hegyre jutott fel. Ráadásul utolsó sikereit műlábbal érte el. 2010-ben ugyanis amputáltatta a jobb lábát, miután balesetet szenvedett a Magas-Tátrában és mindkét lába eltört.

A Wikipédia szerint az erdélyi születésű hegymászó első nyolcezres csúcsa a Nanga Parbat (8126 m) volt 1999-ben. 2002-ben a Csomolungma meghódításával ő lett az első magyar állampolgár, aki felmászott a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Ettől az évtől kezdve csak a hegymászásból élt, amely végül a vesztéhez vezetett.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk