Megjelent: 7 éve

Munkahelyek, ahol játék a munka

Ma már széles körben ismert tény, hogy az olyan hagyományos ösztönzők, mint az anyagi juttatások és jutalmak, hosszú távon nem elégségesek a munkatársak motivációjának fenntartásában. A munkavállaló könnyen hozzászokik ezekhez, sőt, a külső megerősítés még rombolja is a belső motivációt. Minél monotonabb és stresszesebb a munka, az unalom és a fásultság annál gyorsabban és erőteljesebben jelentkezik.

Egy új lehetőség a vállalatok és a HR számára munkatársaik ösztönzésében a "gamification", vagyis a játékokból ismert elemek bevezetése nem játék jellegű helyzetekbe a motiváció és a bevonás kedvező befolyásolása érdekében. A legelterjedtebb felhasználási területek jelenleg az oktatás és a marketing, de a gamification tudatosan használt eszköz lehet más területeken is, a HR, a kutatás-fejlesztés vagy akár a politika területén. A játék azon kevés dolgok közé tartozik, amit mindenki szeret. Felnőttként is, így ne csak a fiatalabb generációk jussanak eszünkbe: a The Economist tavaly decemberi számában közölte, hogy a számítógépes játékokat felhasználók átlagéletkora 37 év, körülbelül kétötödük nő, és a felhasználók köre folyamatosan bővül.

Ha a játékok ennyire be tudják vonni az embert - korra és nemre való tekintet nélkül -, akkor miért kellene, hogy a játék és a munka kizárják egymást? A játékelemek bevezetésében rejlő lehetőségeket a munkafolyamatokba jó néhány vállalat felismerte már. A legklasszikusabb példa, amikor a vállalat azzal próbálja meg ösztönözni dolgozóit, hogy különféle versenyeket ír ki. A verseny során mindenki ismeri a "játékszabályokat", melyek szerint pont jár a jó cselekedetekért, pontlevonás a rosszakért, majd hónap végén kihirdetik a győztest, aki elismerést és figyelmet kap érdemeiért. Csapatszintre vetítve lehet építeni a rivalizálásra is: elképesztően tudja motiválni a cselekvést, ha két tábort versenyeztetünk egymással.

Ahol szórakoztatóvá teszik a munkát

Vállalati körkérdésünk alapján ismerik a gamificationt a hazai vállalatoknál, de csak kevés helyen alkalmaznak játékokat a szervezeten belüli folyamatokhoz. Pedig része lehet az orientációnak, de már olyan golf tematikájú webes alkalmazások is léteznek, amelyekkel az értékesítők teljesítményét lehet nyomon követni, és a játék által növelni.

Az SAP gyakorlatában jól bevált eszköz a versenykiírás - tudtuk meg Tompos Dóra HR vezetőtől. - Legyen szó egy új eszköz bevezetéséről, a munkatársak szeretnek versenyezni, könnyebb bevonni és megnyerni őket. Az egyik munkatársunk rendszeresen szervezi a programozó guruk versenyét, amely a kollégák számára időről időre lehetőséget ad tehetségük bizonyítására kihívást jelentő feladatokon keresztül. Ilyenkor természetesen a legjobbaknak (a szakmai guruknak) díj és elismerés is jár, de ami a leginkább energizálja az informatikusokat, az az innoválás érzése, hogy személyesen kreálhatnak valami újat és jobbat - fogalmazott.

A Carnation Group-nál minden évben díjazzák a legjobban teljesítő munkatársat, akit a kollégák szavazati alapján választanak meg, de Xpress pontrendszert is működtetnek, amelyben a dolgozók egymást értékelve plusz és mínusz előjelű X-eket adhatnak egymásnak. - Az egyes divíziókban a legtöbb X-et gyűjtő kollégákat évente jutalmazzuk; de tervezzük, hogy bizonyos mennyiségű x után "badget-eket" fognak kapni a dolgozók, amilyeneket népszerű mobil applikációkban is lehet szerezni - tudtuk meg Nyakas Kitti people management vezetőtől.

Mint mondta, ezen felül a céges játékok - csocsó, jéghoki, wii, guitar hero, kocka, póker - más minőségű együtt töltött idő élményét adják, de ugyanúgy csapatjátékra ösztönöznek, amellett hogy kikapcsolnak. A Carnation-nél szerveztek ehhez kapcsolódóan sport - squash vagy csocsó - bajnokságokat, ahol kisebb díjakért és oklevélért lehetett küzdeni. Emellett csúnya beszéd kassza, ebédcsata és belső óda író verseny is színesítette a cég dolgozóinak életét. Nyakas Kitti szerint ezek a programok több célt ötvöznek: jutalmazzák az egyéni teljesítményt, hatékonyságra ösztönöznek, versenyhelyzetet generálnak, csapatszellemet erősítenek, és nagyon fontos az is, hogy általuk vidámabban, jobban érzik magukat a dolgozók.

A Molnál az egyetemistáknak szóló üzleti olajipari szimulációs verseny segít az iparág megismerésében, ezt a játékot azonban a MOL-csoport összes vállalatában meghirdetik, így 3 fős csapatokkal a munkavállalók is megmérhetik tudásukat minden országból, külön kategóriában - tájékoztatott Varjasi Gábor kompetenciafejlesztési és stratégiai HR vezető. A legjobb 5 munkavállaló csapat jutalma általában egy olyan szakmai program, ahol tovább bővíthetik a szakmai ismereteiket, például üzemlátogatáson vehetnek részt a tengeri gázkitermelő platformon, az Adriai tengeren.

Ugyancsak üzleti szimulációt tartanak a UPC Magyarországnál is, náluk vezetők részére. Mint Friedl Zsuzsanna HR igazgató elmondta, a vezetőknek csoportban, számítógépes segítséggel egy vállalatot kell képviselniük, három év leforgása alatt, más csoportokkal (vállalatokkal) versenyezve. A mérőszám a részvényeik ára és az árbevétel. Ezen kívül a vállalatnál inkább csak figyelemfelhívásként használják a játékokat - kvíz, játékos kérdőív intraneten -, amelyeknek nyereményeik is vannak.

A játékelemek erejét ugyanakkor nemcsak a teljesítménynövelésben használhatjuk, jól jöhet bármilyen viselkedés megerősítésében is. Ennek egyik példája egyéni szinten a pedometer alkalmazása az egészségfejlesztésben: a munkatársnak új célokat kell kitűznie maga elé, hogy egy korábbi rekordját megdöntse.

Fontos, hogy olyan játékot találjunk, ami segíti a célunk elérését, és amit érteni fog a célközönsége is. A játék lehet egy alkalmazás is, de lehet egy egyszerű társasjáték is, melynek alkalmazása semmibe sem kerül. Egy jól kiválasztott játékkal a vállalat elérheti kívánt célját, miközben a munkavállaló elmondhatja másoknak, hogy a cég, ahol dolgozik, egy jó munkahely.

Források:
http://www.iscebs.org
www.economist.com

Captain Hungary/HR Portal
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
13 tipp teljesítményértékelő beszélgetésre

A megtartás és a motiválás szempontjából is nagy a tétje ennek a műfajnak. Aki jól csinálja, ott nő az elkötelezettség és javul a teljesítmény,... Teljes cikk

Tényleg munkaerőhiány van? Vagy elavultak a megoldásaink?

Alapvető változások tapasztalhatók a munkaerőpiacon, amelyek szerint a vállalati vezetőknek fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalói... Teljes cikk

Ezek a kifogások a munka és a felelősség hárításakor

Változatos kifogások születnek a munka és a felelősség hárítására. A rút kifogások mint Jancsira és Juliskára leselkedő vasorrú bába ugranak... Teljes cikk