Megjelent: 3 éve

Munkapszichológia - újratöltve

A munkapszichológia ma még fontosabb, mint 20-30-40 évvel ezelőtt, mert a vállalatok számára létfontosságúvá vált a hatékonyság, és azok a vállalatok, amelyek valódi erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a dolgozók sajátjuknak érezzék a munkahelyüket, sokkal hatékonyabban tudnak működni, több jó dolgozót tudnak megnyerni és kevesebb jó munkaerőt veszítenek el. Interjú Klein Sándorral, Munkapszichológia a 21. században című könyvének megjelenése kapcsán.

Nem írja felül ezeket az erőfeszítéseket a magasabb jövedelem ígérete? Megéri ezzel foglalkozni, miközben a munkáltatók egymásra licitálva próbálják átcsábítani a munkaerőt?

Úgy gondolom, hogy most még inkább megéri, mert a jó munkahelynek híre megy, és oda akarnak menni a dolgozók. Néha még akkor is, ha nem kapnak magasabb fizetést, mint máshol. Ugyanígy, a rossz munkahelynek is híre megy, sokkal gyorsabban, mint az Internet előtti időszakban. Minél nagyobb a munkaerőhiány, annál fontosabb, hogy törődjünk a dolgozókkal.

Klein Sándor a pszichológiai tudományok doktora, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa. Könyvei a pedagógus, pszichológus és emberi erőforrás képzések kötelező irodalmai. 1992-ben Kiss Juliannával közösen megalapította az SHL Hungary Kft-t, amelyben a mai napig aktívan dolgozik.

Munkapszichológia című könyvének, új, teljesen átdolgozott kiadása jelent meg a közelmúltban Munkapszichológia a 21. században címmel.


Azoknak, akik már olvasták a könyvet, mire hívná fel a figyelmét? Mit emelne ki az új kiadásból?

Az eredeti kiadás nagyon régen, 1980-ban jelent meg, majd körülbelül 20 év múlva átdolgoztam az akkori körülményekhez igazítva. Nagyot változott, felgyorsult azóta a világ, szükségessé vált a példák kicserélése korszerűbbekre, a hivatkozások közé újabb publikációk beemelése. Az utóbbi időben különösen fontossá vált az etikus munkahelyi magatartás.

Ezért az új könyvben minden fejezet végén példákat hozok arra, hogy egy munkaadó mikor viselkedik etikusan a dolgozókkal szemben, és mi az, amit nem szabad tennie a dolgozók kiválasztásánál, a képzés és a munkavégzés során, vagy a balesetvédelemmel kapcsolatosan. További újdonság, hogy témakörönként kitekintést teszek az elkövetkezendő 10-15 évben az adott területen várható trendekre. Az információs technológiák alkalmazásának pszichológiai kérdéseit szintén tárgyalom. Összességében 60-70%-ban megújult tartalom várja az olvasókat.

Az Emberi Erőforrások alapképzésben mik azok a tudáselemek, amelyekre nagyobb hangsúlyt helyezne?

Pszichológusként elfogult vagyok, és úgy gondolom, hogy ha a HR-es szakma tudományos alapokra szeretné helyezni a gyakorlatát, akkor a pszichológiára, s ezen belül a munkapszichológiára támaszkodhat. A Munkapszichológia kézikönyvben minden fejezet, s a fejezeteken belül minden lényeges rész tulajdonképpen a HR szakma képviselőinek készült.

Csak néhány példát kiragadva: a dolgozók kiválasztásánál a HR-es szakember nem nagyon építhet másra, mint a munkapszichológia elméletére és gyakorlatára. Ha felvettük a dolgozót, bármilyen jól választottunk is, tudjuk, hogy tökéletes ember nincs, szükséges lehet a fejlesztése. Ennek a tudományos alapját is a tanulás/tanítás pszichológiája szolgáltatja. A munkavállalót motiválni kell - a motiváció óriási irodalma tulajdonképpen teljes egészében a pszichológia területéhez tartozik, és sorolhatnám tovább; a munka biztonságának megteremtése, a fizikai környezet emberhez való alkalmazása mind-mind pszichológiai ismereteket igényel, ezért én mindig hangsúlyozom, hogy a HR akkor lesz igazán a dolgozó embert szolgáló tudomány és gyakorlat, ha pszichológiai szemléletmóddal művelik.

Csak én látom úgy, hogy ezen a téren nem áll túl jól a szakma?

Nagyon változó a kép; bizonyos munkáltatók kifejezetten odafigyelnek a pszichológiai szempontokra. Jellemzően a multinacionális és nagyvállalatok azok, amelyek anyagilag is áldoznak erre, hiszen valljuk be, ennek anyagi vonzata is van. A kisvállalatok sajnos sokszor nem is igénylik - pedig ha tudnák, hogy ma már nem is olyan sokba kerül a munkapszichológia élen járó, világszínvonalú módszereinek a használata, sokat tehetnének saját magukért.

Véleménye szerint elég figyelmet kap ma Magyarországon a munkapszichológia?

Sajnos nem. Hadd illusztráljam ezt egyetlen példával. A dolgozók felvételéről ma is sok helyütt egy egyszerű beszélgetés alapján döntenek, pedig a pszichológiai vizsgálatok sokszorosan bebizonyították, hogy ez egyáltalán nem jelzi előre a teljesítményüket. Vannak vállalatok, ahol „furcsa kérdéseket” tartalmazó, a munka szempontjából irreleváns tulajdonságokat vizsgáló klinikai kérdőíveket használnak a kiválasztásra. A munka világára készült személyiségkérdőívek között is vannak olyanok, amelyek alapján végül is azt veszik fel, aki a legjobban tud hazudni. Érdemes figyelembe venni a munkapszichológia tanácsait a munkát végző emberekkel kapcsolatos minden kérdésben: segíthet abban, hogy jó munkahelyen, jó dolgozók, jó teljesítményt nyújtsanak, és közben jól érezzék magukat.

Kozák Jánosné
emberi erőforrás tanácsadó


  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért legyünk aranyhalak? - 6 tipp a vezetésről Ted Lassótól

Néha a leglehetetlenebb ötletből lesz komoly siker és néha egy első pillantásra ügyefogyottnak tűnő embertől tanulhatunk rengeteget, például az... Teljes cikk

Szexuális zaklatás a munkahelyen – Michael Douglastől Nicole Kidmanig

Filmek, sorozatok, amelyek egy olyan témával foglalkoznak, amit eddig mindenütt leginkább a szőnyeg alá szerettek volna söpörni, elhallgatni,... Teljes cikk

Románc az irodában - filmek, amelyeket nem érdemes kihagyni

A munkahelyeken szövődő szerelmek, kialakuló kapcsolatok, viszonyok örök témái a filmeknek, sorozatoknak. Nem csoda, hiszen az apropót a mindennapok... Teljes cikk