Megjelent: 2 éve

Munkapszichológia - újratöltve

A munkapszichológia ma még fontosabb, mint 20-30-40 évvel ezelőtt, mert a vállalatok számára létfontosságúvá vált a hatékonyság, és azok a vállalatok, amelyek valódi erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a dolgozók sajátjuknak érezzék a munkahelyüket, sokkal hatékonyabban tudnak működni, több jó dolgozót tudnak megnyerni és kevesebb jó munkaerőt veszítenek el. Interjú Klein Sándorral, Munkapszichológia a 21. században című könyvének megjelenése kapcsán.

Nem írja felül ezeket az erőfeszítéseket a magasabb jövedelem ígérete? Megéri ezzel foglalkozni, miközben a munkáltatók egymásra licitálva próbálják átcsábítani a munkaerőt?

Úgy gondolom, hogy most még inkább megéri, mert a jó munkahelynek híre megy, és oda akarnak menni a dolgozók. Néha még akkor is, ha nem kapnak magasabb fizetést, mint máshol. Ugyanígy, a rossz munkahelynek is híre megy, sokkal gyorsabban, mint az Internet előtti időszakban. Minél nagyobb a munkaerőhiány, annál fontosabb, hogy törődjünk a dolgozókkal.

Klein Sándor a pszichológiai tudományok doktora, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa. Könyvei a pedagógus, pszichológus és emberi erőforrás képzések kötelező irodalmai. 1992-ben Kiss Juliannával közösen megalapította az SHL Hungary Kft-t, amelyben a mai napig aktívan dolgozik.

Munkapszichológia című könyvének, új, teljesen átdolgozott kiadása jelent meg a közelmúltban Munkapszichológia a 21. században címmel.


Azoknak, akik már olvasták a könyvet, mire hívná fel a figyelmét? Mit emelne ki az új kiadásból?

Az eredeti kiadás nagyon régen, 1980-ban jelent meg, majd körülbelül 20 év múlva átdolgoztam az akkori körülményekhez igazítva. Nagyot változott, felgyorsult azóta a világ, szükségessé vált a példák kicserélése korszerűbbekre, a hivatkozások közé újabb publikációk beemelése. Az utóbbi időben különösen fontossá vált az etikus munkahelyi magatartás.

Ezért az új könyvben minden fejezet végén példákat hozok arra, hogy egy munkaadó mikor viselkedik etikusan a dolgozókkal szemben, és mi az, amit nem szabad tennie a dolgozók kiválasztásánál, a képzés és a munkavégzés során, vagy a balesetvédelemmel kapcsolatosan. További újdonság, hogy témakörönként kitekintést teszek az elkövetkezendő 10-15 évben az adott területen várható trendekre. Az információs technológiák alkalmazásának pszichológiai kérdéseit szintén tárgyalom. Összességében 60-70%-ban megújult tartalom várja az olvasókat.

Az Emberi Erőforrások alapképzésben mik azok a tudáselemek, amelyekre nagyobb hangsúlyt helyezne?

Pszichológusként elfogult vagyok, és úgy gondolom, hogy ha a HR-es szakma tudományos alapokra szeretné helyezni a gyakorlatát, akkor a pszichológiára, s ezen belül a munkapszichológiára támaszkodhat. A Munkapszichológia kézikönyvben minden fejezet, s a fejezeteken belül minden lényeges rész tulajdonképpen a HR szakma képviselőinek készült.

Csak néhány példát kiragadva: a dolgozók kiválasztásánál a HR-es szakember nem nagyon építhet másra, mint a munkapszichológia elméletére és gyakorlatára. Ha felvettük a dolgozót, bármilyen jól választottunk is, tudjuk, hogy tökéletes ember nincs, szükséges lehet a fejlesztése. Ennek a tudományos alapját is a tanulás/tanítás pszichológiája szolgáltatja. A munkavállalót motiválni kell - a motiváció óriási irodalma tulajdonképpen teljes egészében a pszichológia területéhez tartozik, és sorolhatnám tovább; a munka biztonságának megteremtése, a fizikai környezet emberhez való alkalmazása mind-mind pszichológiai ismereteket igényel, ezért én mindig hangsúlyozom, hogy a HR akkor lesz igazán a dolgozó embert szolgáló tudomány és gyakorlat, ha pszichológiai szemléletmóddal művelik.

Csak én látom úgy, hogy ezen a téren nem áll túl jól a szakma?

Nagyon változó a kép; bizonyos munkáltatók kifejezetten odafigyelnek a pszichológiai szempontokra. Jellemzően a multinacionális és nagyvállalatok azok, amelyek anyagilag is áldoznak erre, hiszen valljuk be, ennek anyagi vonzata is van. A kisvállalatok sajnos sokszor nem is igénylik - pedig ha tudnák, hogy ma már nem is olyan sokba kerül a munkapszichológia élen járó, világszínvonalú módszereinek a használata, sokat tehetnének saját magukért.

Véleménye szerint elég figyelmet kap ma Magyarországon a munkapszichológia?

Sajnos nem. Hadd illusztráljam ezt egyetlen példával. A dolgozók felvételéről ma is sok helyütt egy egyszerű beszélgetés alapján döntenek, pedig a pszichológiai vizsgálatok sokszorosan bebizonyították, hogy ez egyáltalán nem jelzi előre a teljesítményüket. Vannak vállalatok, ahol „furcsa kérdéseket” tartalmazó, a munka szempontjából irreleváns tulajdonságokat vizsgáló klinikai kérdőíveket használnak a kiválasztásra. A munka világára készült személyiségkérdőívek között is vannak olyanok, amelyek alapján végül is azt veszik fel, aki a legjobban tud hazudni. Érdemes figyelembe venni a munkapszichológia tanácsait a munkát végző emberekkel kapcsolatos minden kérdésben: segíthet abban, hogy jó munkahelyen, jó dolgozók, jó teljesítményt nyújtsanak, és közben jól érezzék magukat.

Kozák Jánosné
emberi erőforrás tanácsadó


  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter