Megjelent: 13 éve

Nem Magyarországra tart a román munkaerő

Az év első három hónapjában 6000 munkavállaló érkezett Romániából és Bulgáriából a magyar munkaerőpiacra - közülük 1458-an kaptak automatikusan munkavállalási engedélyt -, ezért a kormány az építőipar, a mezőgazdaság területén kíván további könnyítéseket bevezetni. Jelenleg 219 szakmában jöhetnek munkavállalási engedély nélkül a két új uniós ország munkavállalói.

Idén január elsejétől a román és a bolgár állampolgárok az eddigieknél jóval könnyebben vállalhatnak munkát hazánkban. 219 szakmára vonatkozóan a munkaerőpiac vizsgálata nélkül, automatikusan megkapják a munkavállalási engedélyt.

Vagyis: ha egy román vagy egy bolgár munkavállaló úgy dönt, Magyarországon kíván dolgozni, és az általa kiszemelt munkakör szerepel a listán, akkor nincs más dolga, mint jelentkezni az adott pozícióra. Ha pedig őt választják, azonnal megkapja az engedélyt, és akár már másnap munkába is állhat. A dolgozóknak semmilyen adminisztratív teendőjük nincs. Az őket foglalkoztatóknak is csak annyit kell tenni, hogy bejelentik a felvételt a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalnak.

Nem sokan jöttek
Bár sokan féltek attól, hogy a könnyítés hatására az országot elárasztják majd a keleti munkavállalók, az első negyedéves adatokból kiderül: a félelmek alaptalanok voltak.

"Az év első három hónapjában 1458 esetben kaptak automatikusan munkavállalási engedélyt a nálunk dolgozni kívánó román, illetve bolgár állampolgárok. Az 1458 dolgozó nagy többsége egyébként romániai munkavállaló, az automatikusan engedélyt kapó bolgár dolgozók száma elenyésző" - tájékoztatott Schranz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtószóvivője.

Budapesten dolgoznak, fizikai munkakörökben
Mint megtudtuk, a román és bolgár állampolgárok 70 százaléka a központi régióban -Budapesten és környékén -, 12 százalékuk pedig a dél-alföldi régióban vállal munkát
Az automatikusan engedélyt kapó munkavállalók 84 százaléka fizikai foglalkozású, és Magyarországon is szakképzettséget nem igénylő munkakörökben helyezkedtek el. Közel negyedük az építőiparban talált munkát.

Schranz Edit elmondta, arról nincs információjuk, hogy a fennmaradó 16 százalék - a szellemi foglalkozásúak - milyen pozícióban helyezkedtek el. A sajtószóvivő azt sem tudta megmondani, az előző év azonos időszakához képest pontosan mennyivel nőtt illetve csökkent a hazánkba érkező román és bolgár dolgozók száma.

"Ami biztos, hogy összességében csökkent a létszám. Tavaly az első negyedévben összesen 16 400 külföldi dolgozó jött Magyarországra, idén pedig ez a szám nem haladta meg a 13 ezret" - mondta el.

Írországba 30-35 ezren mentek
A sajtószóvivő szerint az adatokból világosan látszik, hogy Magyarország nem célpont a keleti munkavállalók számára. "Míg hazánkba áprilisig összesen 6052 román és bolgár dolgozó érkezett, addig Írországba csak az év első két hónapjában 30-35 ezer fő" - tájékoztatott a szóvivő.

"A tárca egyébként a lista további bővítését javasolja majd a kormánynak. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálattól kapott információk alapján , ahol a munkáltatók nem találnak megfelelő magyar munkaerőt, így például az építőipar, a mezőgazdaság területén, kívánják könnyíteni a román és a bolgár állampolgárok munkavállalását a listán már szereplő 219 szakma mellett" - avatott be a szóvivő.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
2 millió új munkahely jöhet létre 2020-ban

A PwC várakozásai szerint a G7 országok körülbelül 2 millió új munkahelyet hoznak létre, amelyen belül öt új munkahelyből négy az Egyesült... Teljes cikk

Szakmunkásokból van a legnagyobb hiány a kkv-szektorban

A cégek csaknem 50 százaléka küzd kisebb vagy nagyobb mértékű munkaerőhiánnyal; ezek a kkv-k elsősorban fizikai és szakmunkásokat keresnek - derül... Teljes cikk

Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk