kapubanner for mobile
Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 12 éve

Nem menedzselik jól a tehetségeket a magyar cégvezetők

Nem optimisták a magyar vezérigazgatók a gazdasági kilátásokat illetően. A globális vállalatok döntéshozóival egyetemben úgy vélik, a munkaerő fejlesztése a cégek versenyképességének növelését szolgálja, viszont míg máshol kiemelt területként kezelik a tehetségmenedzsmentet, nálunk ez jelentősen háttérbe szorul a stratégia tervezésekor - derül ki a PwC első magyarországi vezérigazgató felméréséből.

Hagyományos globális felmérésével párhuzamosan idén első alkalommal, hatvannégy vállalatvezető részvételével készítette el a PwC magyarországi vezérigazgató felmérését azzal a céllal, hogy átfogó képet nyújtson a hazai gazdasági kilátásokról.


Rövid távon marad a bizonytalanság



A globális és a magyarországi gazdasági kilátásokat továbbra is a bizonytalanság jellemzi. Emiatt hazánkban a vezérigazgatók négyötöde szkeptikus a makrogazdaság élénkülését illetően az előttünk álló egy évre nézve. A cégvezetőknek mintegy tizenöt százaléka reménykedik a makrogazdaság élénkülésében a 2012-es év folyamán, míg ez az arány globális szinten eléri az ötven százalékot. A legfőbb aggodalmakat Magyarországon a kiszámíthatatlan gazdasági növekedés, az árfolyamok ingadozása és a növekvő adóterhek jelentik. Emellett a szabályozási környezet kiszámíthatóságával kapcsolatos igény is felmerült a megkérdezettek között.

A következő egy évben a hazai cégek valójában túlélési stratégiára játszanak, ha fennmarad a vállalat, akkor jöhetnek a növekedési stratégiák. A magyar vállalatvezetők kimondottan pesszimistán tekintenek az előttünk álló egy évre. Ehhez hozzájárul még a nagymértékű bizonytalanság a gazdasági és szabályozási környezetben.


Stratégiai lépések a növekedés előmozdítására



A növekedés lehetséges forrásait illetően a PwC által megkérdezett hazai cégvezetőknek és a globális vállalatok vezérigazgatóinak véleménye nagyrészt megegyezik. A piaci részesedés növelésében, a fejlesztésekben és a vállalatfelvásárlásokban látják a fejlődési lehetőségeket a felmérésben részt vett vezetők. A kutatás rámutat arra, hogy a vállalat termék- vagy szolgáltatás-portfóliójának bővítése fontos kitörési pont a cégek részéről. Szintén több figyelmet kívánnak szentelni a jövőben a fejlesztésekre és az innovációra. A K+F-költségek emelése hosszú távon a vállalatok versenyképességét javítja, és egyúttal elősegíti az ország "tudás alapú" gazdaság felé való elmozdulását. Kiemelt terület még az ügyfélkapcsolatok gondozása, a cégek egyre inkább törekszenek az ügyfélközpontú vállalati működés kialakítására.

Emellett a vállalati erőforrások racionálisabb felhasználása, a szervezeti hatékonyság növelése is jellemzi a cégek stratégiáját. A vállalatok túlnyomó többsége költségcsökkentő intézkedésekkel - például kiszervezéssel, létszámleépítéssel - reagált a gazdasági válságra. A hazai vállalatvezetők közel kétharmada tervezi a ráfordítások optimalizálását és a személyzeti struktúra átalakítását. 2011-ben a vállalatok négyötödénél kellett végrehajtani valamilyen költségcsökkentő intézkedést, többségük a következő évre is kilátásba helyezett hasonló lépéseket.

A magyar cégvezetők egyharmadának tervei között szerepel további létszámleépítés 2012 során, a megkérdezettek közel fele változatlan munkaerő-állománnyal számol, egyötödük viszont növekedést prognosztizál a létszámot tekintve. A költségoptimalizálásra irányuló lépések azonban manapság nemcsak létszámleépítést jelentenek, hanem például a meglévő döntéshozatali, HR, IT, logisztikai stb. folyamatok újragondolását, valamint stratégiai együttműködések kialakítását is.


A hangsúly a rugalmas alkalmazkodáson van



Csupán minden ötödik vezérigazgató tervez öt évnél továbbra. Az erősségekre való építkezés, és ne a gyengeségek javítgatása - erre fókuszálnak ma a magyar vállalatvezetők is. Napjainkban inkább a piaci környezet gyors változásaira könnyen reagáló, dinamikus üzleti modellekben való gondolkodás kialakítására kell törekednie a vállalatvezetőknek. Így a HR területén is a megfelelő stratégiai hozzáállás egyre inkább az, hogy a vállalat képes legyen rugalmasan alkalmazkodni a változó körülményekhez, amihez az is szükséges, hogy meghatározzák, milyen munkavállalók szükségesek az elkövetkezendő néhány évben, illetve milyen oktatásba kell befektetni, hogy a jövőben a megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalók álljanak a cég rendelkezésére.


Befektetés a humántőkébe



A PwC felmérése a magyarországi vállalatvezetők humántőke-menedzsmenthez való viszonyát is igyekezett feltérképezni. Az eredmények szerint többségben vannak azok a felsővezetők, akik fontosnak tartják a munkaerő-fejlesztést, közel háromnegyedük pedig szívesen vállalna aktív szerepet a nemzeti versenyképesség és szociális jólét fejlesztésében. Sőt, minden második cégvezető tervei között szerepel befektetéseinek növelése a képzett munkaerő támogatása területén a következő három évben. A munkaerőképzés melletti elkötelezettség mögött sokszor a vállalat társadalmi felelősségvállalási törekvései állnak. Ezt támasztja alá, hogy a megkérdezett vezetők fele azon a véleményen van, hogy a munkaerő-fejlesztésben akkor is szerepet kell vállalniuk, ha nem a saját alkalmazottaikról van szó.


A tehetségmenedzsment kulcsterületté válik



A hazai vállalatvezetők körében végzett felmérés szerint a cégek nagy hangsúlyt fektetnek a meglévő alkalmazottak megtartására, amit elsősorban a dolgozók elégedettségének növelésével, egészségvédelmi intézkedésekkel és a dolgozók javaslatainak figyelembevételével próbálnak elérni. Ez azért fontos, mert a megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező középvezetők megtartása ahogyan globális szinten, úgy itthon is egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára. A magyar cégvezetők többsége azonban ma még nem tekinti elsődleges fontosságúnak a tehetségmenedzsment kérdését, ha a vállalat jövedelmezőségével vagy hatékonyságával kapcsolatos problémákra keresik a megoldást.
"...a baby-boom generációból közel 80 millióan mennek nyugdíjba a következő öt-hét évben, és mindössze 40 millió X generációs dolgozó áll rendelkezésre, hogy átvegye a helyüket. Akárhogy is nézzük, ez kettő az egyhez, szóval ahhoz, hogy erre az étmenetre felkészüljünk, már most el kell kezdenünk a következő generáció képzését" - hívja fel a figyelmet egy amerikai médiaipari vállalat vezérigazgatója. Ez a tendencia az utóbbi időben globális méreteket öltött.


A vezérigazgatók világszerte arról számolnak be, hogy közvetlen fenyegetést jelent vállalataik növekedésére nézve a megfelelő szaktudással rendelkező tehetségek hiánya. A tehetséges szakemberek, mint szűkös erőforrás különösen jellemző a tudásalapú iparágak esetében, mint például a gyógyszer- és technológiai ipar, vagy az autóipar. Emellett jelentősen megugrottak a tehetségek megszerzésének költségei az utóbbi időben, így a globális vállalatok számára a tehetségek felkutatása és megtartása mára stratégiai jelentőségű kérdéssé vált.

A legnagyobb eltérés a globális trendekhez képest a tehetségek menedzselésének kérdésében mutatkozott. A magyar cégvezetők mindössze három százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a jövőben nagyobb figyelmet igényelne és stratégiai változást tenne szükségessé a tehetséges szakemberek gondozása. A hazai vállalatvezetők még nem ismerték föl, hogy a tehetségek toborzásán és megtartásán alapuló tudatos tervezés sokkal eredményesebb lehet, ha a vállalat jövőjéről van szó.

A PwC globális felmérése során a vállalatvezetők jelentős hányada úgy véli, hogy komoly nehézség elé állítja szervezetük működését a szaktudással rendelkező, tehetséges munkaerő felkutatása és megtartása. Érdekes különbség a globális és a hazai eredmények között, hogy míg a vezérigazgatók világszerte "talent crunch-ot" emlegetnek, és a megfelelő szakemberek hiánya miatt meghiúsult stratégiai kezdeményezésekről számolnak be, hazánkban a cégek növekedését a vállalatvezetők szerint ez a tényező nem befolyásolja.

A magyarországi cégvezetők elégedettek a rendelkezésre álló szakképzett munkavállalók arányával, sőt, megtartásuk még könnyebbé is vált számukra a bizonytalan gazdasági helyzet következtében, jelentősen nőtt ugyanis a munkahelyi lojalitás. Az egyik megkérdezett hazai cégvezető úgy nyilatkozott, hogy a munkatársak sokkal jobban megbecsülik a meglévő munkahelyüket és nagyobb kockázatot látnak a váltásban. Szerinte a válság egyik pozitív hatása, hogy sokkal könnyebb megtartani a jó munkaerőt, mint pár évvel ezelőtt.

Ez a gondolkodás valószínűleg abból ered, hogy rövid távon a magyar vállalatvezetők elenyésző része számít növekedésre, és a gazdasági válság következtében sok vállalat nem a humánerőforrás fejlesztésének és megtartásának területére koncentrál. A felmérés során végzett interjúkból mégis az látszik, hogy a vállalatvezetők tudatában vannak, hogy a HR ezen területe meghatározó tényező a szervezet szempontjából, ezért a következő három évben lényegesen több figyelmet kívánnak erre a területre szentelni.

"Sztároljuk a tehetségeket" - jelentette ki Bojár Gábor a kutatás kapcsán. Ahogy a Graphisoft társalapítója vallja, a vállalatoknak el kell ismerniük a tehetséges szakembereket, meg kell teremteni a márkájukat vállalaton belül és kívül egyaránt. Pozitív változásokat várnak az új Munka Törvénykönyv bevezetésétől, amely rugalmasabb lehetőséget biztosít a tehetségek gondozására is.


Hosszú távon megéri befektetni az oktatásba



A megkérdezett vezetők közül sokan úgy látják, hogy Magyarország egyik legfőbb erőforrását továbbra is a képzett munkavállalók jelentik az idetelepülő vállalatok számára, ami különösen vonzóvá teszi az országot például a regionális szolgáltató központok létrehozása szempontjából. Ebből a megközelítésből nem meglepő, hogy a magyarországi cégvezetők háromnegyede egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy hiány mutatkozna a cég vállalati stratégiáját megvalósítani képes tehetségekből.

Az oktatási rendszer átalakításával, valamint az Y és az azt megelőző generációk arányának különbsége miatt csökkenhet majd a rendelkezésre álló tehetséges munkaerő létszáma. Mindez nagymértékben befolyásolhatja a hazánkba áramló külföldi befektetések mértékét, valamint a "tudásalapú gazdaság" kialakítását.


A szakképzetlen munkaerő gátolja a növekedést



Manapság nem elhanyagolható kihívást jelent a megfelelő, piacképes tudással rendelkező, motivált és teljesíteni akaró munkatársak kiválasztása. Ezt elsősorban az oktatási rendszer modernizálásával és a piaci igényekhez történő összehangolásával lehetne elérni. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint a növekedés legnagyobb gátját ma a szakképzetlen munkaerő alacsony foglalkoztatási szintje jelenti. Az így fellépő problémát hosszú távon a szakképzési rendszer fejlesztésével és újragondolásával lehetne megoldani.

Suhajda Attila, az IBM Magyarország Kft. kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a foglalkoztatás bővülésének egyik legfőbb akadályaként a hazai munkaerőpiac alacsony mobilitási szintjét tekinti, mind földrajzi, mind pedig szakmai ismeretek tekintetében. Az alacsony mobilitás abból a szempontból is hátrányosan érinti a gazdaságot, hogy az alacsony képzettségű munkavállalókat kellő tudás és felkészültség hiányában nem tudják "felszívni" más szektorok.

Manapság már a termelő szektorban sem elegendő az alacsony iskolázottság, és nem teszi lehetővé, hogy onnan például a szolgáltató szektorban helyezkedjen el a munkavállaló. Magyarországon meghatározó korlátozó tényezőnek számít a nyelvtudás hiánya, valamint a rugalmas foglalkoztatási formák csekély népszerűsége a munkaadók körében. Suhajda Attila úgy látja, bár az új Munka Törvénykönyve modernebb és rugalmasabb szabályozási környezetet teremt, és jobban alkalmazkodik a mai gazdasági működéshez, kiszámíthatóbb jogszabályi környezetre és a foglalkoztatás terheinek további csökkentésére van szükség ahhoz, hogy a jövőben növekedjen a piaci szereplők munkahely teremtő aktivitása.


Felértékelődnek a vezetői tréningek



A magyar vállalatvezetők körében végzett felmérésből kiderül, hogy a jövőbeli növekedés biztosítása érdekében nagyarányú költség átstrukturálást hajtottak végre az elmúlt években, és a hatékonyságot továbbra is jellemzően a működési kiadások lefaragásával igyekeznek javítani. Emiatt sok helyen a munkavállalói tréningekre szánt összegek is jelentősen megcsappantak. A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben azonban szükséges az alkalmazottak támogatása. Amikor a munkavállalók bármikor elbizonytalanodhatnak a munkahelyük jövőjét illetően, felértékelődik a vezetők szerepe, hiszen a vezetők képesek kapaszkodót nyújtani ezekben a dinamikusan változó időkben. Ezért a cégeknek érdekében áll növelni a vezetői tréningek számát, hiszen ezzel az eszközzel képesek konszolidálni a vállalatot.


Meg kell találni a változásban rejlő lehetőségeket



"Nem lehet azt mondani, hogy optimisták a magyar vezérigazgatók" - foglalta össze az első magyarországi felmérés eredményét dr. Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adótanácsadási cégtársa. A szakember úgy látja, a bizonytalan környezet, a változó gazdasági feltételek is magukban hordozzák a növekedés lehetőségét, de ehhez a vállalatoknak meg kell találniuk saját receptjeiket. A felmérés jól mutatja, hogy a magyar vezetők is megpróbálják kiaknázni a változásban rejlő lehetőségeket.

A PwC Magyarország 2012-ben első alkalommal készítette el magyarországi vezérigazgató felmérését, amelyben kilenc iparágból közel hetven hazai nagyvállalat vezetője vett részt. A tanulmány a hazai gazdaság legjelentősebb iparági képviselőjének véleményét, az őket foglalkoztató kérdéseket és a jövőre vonatkozó főbb terveit összegzi. A felmérés a PwC idén tizenötödik alkalommal kiadott globális vezérigazgató felmérésének mintájára készült. A hazai kutatás szakmai partnere a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) volt.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk