kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Nyit a német álláspiac: ki találhat könnyen munkát?

Leginkább a magasan képzett munkaerőre mutatkozik kereslet Ausztriában és Németországban, de jó eséllyel találnak állást a vendéglátósok és a mezőgazdasági idénymunkások is a május 1-jei korlátozások feloldásával. Bár sokan készülnek kimenni, a szakemberek szerint tömeges kivándorlástól nem kell tartani.

images

Egyes becslések szerint több tízezer magyar várja az osztrák és német munkaerő-piaci korlátozás feloldását, hogy magasabb fizetés, jobb életkörülmények reményében szerencsét próbáljon. Másfél hét múlva, május elsejétől ugyanis a két utolsó engedélyhez kötött munkaerőpiac, az osztrák és a német is megnyílik Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Észtország, Lettország és Litvánia polgárai előtt, ekkortól már nem lesz szükség munkavállalási engedélyre. Ezt az unió 2004-es bővítése után néhány ország azonnal bevezette, például az Egyesült Királyság, de voltak olyanok, amelyek néhány éves haladékot kértek, így tett Franciaország, Olaszország vagy Belgium, viszont Németország és Ausztria a maximális, 5 plusz 2 éves halasztást kérte.

Lesz-e munkaerő dömping?

A munkapiaci nyitás hírét mindkét országban vegyesen fogadták. Németországban körülbelül 100 ezer új munkavállaló bevándorlásával számolnak, míg az osztrák foglalkoztatási szakemberek úgy becsülik, 20-25 ezer munkavállaló érkezik majd a "nyolcaktól". Az eddigi nyilatkozatok alapján a német és osztrák munkaadók nem tartanak a kelet-európaiak rohamától, mondván, aki eddig náluk akart dolgozni, már eddig is megtehette, másfelől pedig a bevándorlás a szakképzett munkaerő hiánya és a lakosság elöregedése miatt még kívánatos is lehet.

Hasonlóan látják ezt a magyar szakemberek is, akik szerint nem lesz tömeges kivándorlás, és a hazai munkaerőpiacra is csak mérsékelt hatással lesz a korlátozás feloldása. Eddig sem özönlöttek a magyarok az unió más országaiba, a térségben ugyanis nálunk a legcsekélyebb a mobilitási hajlandóság. - Általában az aktív, munkaképes korú lakosság 2-2,5 százaléka vállal munkát külföldön, ami összességében feltehetően mintegy százezer embert jelent - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) sajtóosztálya.

A legnagyobb fogadó országokban - Ausztria, Németország, Egyesült Királyság - több tízezres nagyságrendűre tehető a magyar munkavállalók száma, a korábban legnépszerűbb Egyesült Királyságban a csatlakozási monitoring jelentés alapján 2009-ig összesen mintegy 35 000 magyar vállalt munkát. Ausztriában mintegy 25 ezren lehetnek, nyolcvan százalékuk elsősorban Burgenland, Bécs, Alsó-Ausztria és Stájerország tartományban dolgozik, és körülbelül nyolcezren ingáznak naponta Magyarország és Ausztria között.
A felső-ausztriai IMAS-intézet két országban végzett februári felmérése szerint, míg az osztrákok 71 százaléka, a németeknek csak 67 százaléka vár egyértelműen negatív hatásokat. Németországban a kifejezetten optimisták aránya is nagyobb: 16 százalék egyértelműen pozitív változásokra számít, ez az arány Ausztriában csak 12 százalék. Az IMAS ugyanakkor azt is megkérdezte, hogy mely országok munkavállalóit látnák legszívesebben a két országban. Az Ausztriában megkérdezettek 18 százaléka tette a magyar munkavállalókat az első helyre, majd a szlovének következnek 17 százalékkal, és a horvátok 15 százalékkal. A németeknél 27 százalékot kaptak a magyarok, illetve a lengyelek.


A munkavállalásnak az elérhető álláshelyek száma is határt szab, amelyek esetében a fogadó országok hatóságai fokozott ellenőrzéssel igyekeznek megelőzni az állampolgársági alapon történő megkülönböztetést és a bérdömpinget. - A magyaroknak emellett nemcsak az osztrák és német, hanem a többi kelet-európai ország munkavállalóival is versenyezniük kell, nem beszélve arról, hogy a nyelvtudás hiánya is komoly akadálya a külföldi munkavállalásnak - hangsúlyozták az NFSZ-nél.

Leginkább szakmunkások vándorolnak ki

Az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS adatai szerint egész Ausztria területére, 2011 márciusáig a hiányszakmákban 17 ezer munkavállalási engedélyt állítottak ki, ezeknek több mint a felét magyar állampolgároknak. Az AMS várakozásai szerint május elseje után a legtöbben Magyarországról érkeznek majd, és az új munkavállalók többsége az alacsony és a közepes képzettségűek közül kerül ki.

Ez némiképpen egybeesik az iránynémetország.hu több mint 700 jelentkezőt tartalmazó adatbázisának statisztikájával: ennek alapján a német nyelvterületen elhelyezkedni kívánók 3 százalékát teszik ki csupán a diplomások, mint egy 70 százalékuk szakmunkás bizonyítvánnyal illetve OKJ-s szakmai végzettséggel rendelkezik. A jelentkezők 20 százaléka szakma nélkül, de érettségivel, 7 százalékuk pedig 8 általános iskolai végzettséggel próbál munkát találni - tájékoztatott Szendrei Gergő, az oldal üzemeltetője.

Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak Kurdi Ferenc, a Pannon Work értékesítési vezetője is: egyelőre még nem érzékelik, hogy többen érdeklődnének a német és osztrák állások iránt, igaz, egy alpinista-csoport már jelezte, hogy szívesen dolgoznának Ausztriában. A győri székhelyű munkaerő-kölcsönző cégnél is úgy látják, leginkább a szakmunkások - felszolgálók, szakácsok, építőipari dolgozók - vándorolnak ki, akik beszélik a német nyelvet, de a szezonális mezőgazdasági munkákat vállalók is nagyobb számban kerekednek most fel. Viszonylag kevés diplomásról tudnak, aki Ausztriában vagy Németországban vállalna munkát. - Eddig jobbára azok mentek ki, akikre szüksége volt az osztrák munkaerő-piacnak, most valószínűleg többen akarnak majd szerencsét próbálni, de hosszú távon ezután is csak azok maradnak kint, akikre valóban igény lesz - fogalmazott Kurdi Ferenc.

És hogy kikre van kereslet jelenleg? Elsősorban a magasan kvalifikált munkaerőre, például gépész- és villamosmérnökökre, informatikusokra. Emellett májustól azoknak az elhelyezkedése is könnyebbé válik, akik a helyiek által nem szívesen végzett munkákra - főként mezőgazdasági munkákra, például spárgaszedésre - jelentkeznek. Mindkét országban nagy igény mutatkozik a szálloda- és vendéglátóiparban dolgozókra, főleg a nyári szezonban. Bár a NFSZ sajtóosztálya hozzáteszi, a valóban mobil, szakképzett, nyelvet beszélő munkavállalók számára eddig is volt lehetőség munkát vállalni az államközi - gyakornoki és vendég-munkavállalói, valamint határ-menti ingázói - egyezmények keretében, de a szezonális foglalkoztatás esetében szintén évek óta rendszeresen járnak magyar munkavállalók mindkét országba. Emellett egy fokozatos piacnyitás is megvalósult az elmúlt években, Ausztria esetében 67 hiányszakma, míg Németországban a diplomások esetében.

Bár a magyar álláspiacot nem borítja fel a korlátozás feloldása, az semmiképpen nem jó jel, ha az itthon is hiányszakmának számító területekről inkább külföldre masíroznak a mesteremberek, ezzel is fokozva az évek óta terebélyesedő munkaerő-hiányt. A dunántúli térségben például évek óta kevés a vasipari és építőipari dolgozó, Kurdi Ferenc szerint pedig elképzelhető, hogy a vendéglátó-iparban is tovább nő a hiány, illetve a betegápolók körében is nagyobb arányú elvándorlásra kell felkészülni. Bár utóbbiak esetében nem olyan könnyű az osztrák munkavállalás, ugyanis a betegápolóknak felsőfokú német nyelvismerettel kell rendelkezniük, ilyenekből pedig nagyon kevés van - teszi hozzá az értékesítési vezető.

Kilenc havi bér Németországban - egy lakás ára itthon

Amíg Ausztriában és Németországban magasabbak a fizetések, olcsóbb a megélhetés, jobbak a munkakörülmények és az életszínvonal, mint itthon, addig nem lehet csodálkozni azon, ha egyes ágazatokban megcsappan a létszám. Ausztriában például nincs minimálbér, az ágazati szakszervezetek évenként alkudják ki azt az óradíjat vagy havi fizetést, ami alatt nem lehet foglalkoztatni a munkaerőt. A mezőgazdaságban az idén az órabér legalább 5 euró 90 cent kell, hogy legyen, vagy minimálisan 1022 euró jár havonta a dolgozóknak. A normál munkaidő heti 40 óra, e fölötti munkáért túlórapótlék jár, a jogszabályok szerint az egész évben folyamatosan foglalkoztatottak öt hét rendes szabadságot kapnak. A németekre általában a szervezettség a jellemző, a túlórákat pedig itt is kifizetik. Emellett az sem mellékes szempont, hogy hasznos munkatapasztalatokkal gazdagodhatnak a diplomás és a szakképzett munkavállalók, az iparban például számos innovációval ismerkedhetnek meg, amit a magyar munkaadók is értékelnek.

Mint Szendrei Gergő elmondta, a fórum bejegyzésekből tudják, hogy akinek sikerült munkát találnia, az 4-5 éven belül nem tervezi a visszatérést a magyar munkaerőpiacra. A családosok, vagy gyermeküket egyedül nevelők pedig eleve letelepedési szándékkal érkeznek Németországba, így ha ők megtalálják a számításaikat és a család minden tagja sikeresen be tud illeszkedni az új környezetbe, valószínűleg már a német társadalom hasznos tagjai lesznek a jövőben - fogalmazott.

Bár B. E. nem telepedett le Németországban, ha most kezdené, biztosan kint maradna. A vendéglátó-ipari közgazdász végzettségű fiatalember 2000-ben kezdett pincérként dolgozni Németországban. Akkoriban még 18 hónapos szerződéssel vállalhatott munkát, így dolgozott egyebek között Ausztriában, Svájcban, Dél-Tirolban. Elsősorban a jó fizetés volt a célja, amivel elégedett is volt, 9 havi fizetéséből ugyanis sikerült itthon egy kétszobás lakást vásárolnia. Mint mondta, összesen hét évet töltött német nyelvterületen, és ezalatt sokat tanult a szakmáról, a munkafeltételeket pedig minden téren kulturáltabbnak találta, mint itthon. Szerinte csak azért nem telepedett le kint, mert több helyen megfordult, és hiányzott a családja. - Mindenkinek ajánlom, hogy ha fiatal és teheti, menjen ki és próbáljon szerencsét, mert új kapuk nyílnak meg az ember előtt. Igaz, hogy sokat kell dolgozni, viszont a bérekből meg lehet élni - mondta a ma már bajai étteremtulajdonosként dolgozó fiatalember.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk