Megjelent: 1 hónapja

Nyugdíjbiztosításról tabuk nélkül

Megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e nyugdíjbiztosítást kötni. A pénzintézeteknek mindenképpen megéri a magas jutalék miatt, az ügyfélnek azonban alaposan át kell gondolnia, hogy megéri-e hosszú évekre vagy évtizedekre elköteleződnie a termék mellett.

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás a három nyugdíjcélú megtakarítás egyike a Nyugdíj Előtakarékossági Számla és az Önkéntes nyugdíjpénztár mellett. Lényege a 20%-os adójóváírás igénybevételének lehetősége a befizetések után. Ez azt jelenti, hogy minden befizetett 100 forintra az állam rátesz további 20 forintot, amit a személyi jövedelemadóból lehet visszaigényelni. Akármekkora összeg nem igényelhető vissza: a plafon 280.000 Ft évente, ehhez pedig 1,4 millió forint befizetés szükséges.

A nyugdíjbiztosításnál fontos szerepe van a lekötési időnek: általános, mint sok más befektetésnél, hogy a hosszabb időre való elköteleződés nagyobb összeget eredményezhet. Bővebb információ olvasható a témában Szendrei Ádám összefoglalójában.

Lényeges információ, hogy a nyugdíjbiztosítás örökölhető, mégpedig illetékmentesen. Megkaphatja a törvényes örökös, de akár olyan személy is megnevezhető, aki nem örökölne az örökösödési törvény szerint.

A nyugdíjbiztosítás feltételei

Nyugdíjbiztosítás megkötésekor a szerződés tartalmaz bizonyos feltételeket, amiket mindkét félnek be kell tartani. Ilyen többek között a havi díj vagy induló díj mértéke, hogy meddig kell fizetni, illetve, hogy mikor nyúlhat az ügyfél a pénzéhez.

A nyugdíjbiztosítás indításakor fix havi díjat szokás kikötni, de előfordulhat egyszeri indítási díj is, ami 2-300 ezer forint költséget jelent. A havidíjon felül plusz pénz is fizethető, ez a nyugdíjbiztosításhoz kötődő eseti számlára kerül. Amennyiben nem szükséges a pénzt a nyugdíjbavonulásig kivenni, a megtakarítás teljes mértékben adómentesen vehető ki. Ellenkező esetben a megkapott adójóváírások összegének 120%-át kell visszafizetni, ami már nem olyan szerencsés konstrukció.

A nyugdíjbiztosítás költségei

A következő költségekkel kell számolni nyugdíjbiztosítás kötése esetén: számlavezetési díj, kezdeti költség, vételi és eladási árfolyamkülönbözet, alapkezelési költség és a mögöttes alapok költsége. Ez az összeg néhány ezer forinttól több tízezer forintig is terjedhet, ezért jó, ha alaposan átgondoljuk, melyik terméket válasszuk.

A piacon számos nyugdíjbiztosítás közül választhatunk, azonban érdemes időt fektetni a kiválasztásába. Alapvetően kockázatmentes termék, de hosszú távú elköteleződést kíván.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyugdíjbiztosításról tabuk nélkül

Megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e nyugdíjbiztosítást kötni. A pénzintézeteknek mindenképpen megéri a magas jutalék miatt, az... Teljes cikk

Az “elveszett generáció” nyugdíja?

A korábbi években - alacsony megtakarítási hajlandóságuk miatt - elveszett generációként kezdték el emlegetni a 35 év alattiakat, manapság viszont... Teljes cikk

A magyarok 35 százaléka egy hónapig tudna megélni fizetés nélkül

A magyarok átlagosan 7 hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek, ám a 35 százalékuknak mindössze annyi spórolt pénze van, amelyből egy... Teljes cikk