Megjelent: 12 éve

Nyugdíjreform: megoldás másként

Úgy gondoljuk, hogy ha ez a törvényjavaslat elfogadásra talál - természetesen politikai és szakmai egyeztetést követően -, akkor a nyugdíjrendszer hazánkban is fenyegető gondjai enyhülni fognak - fogalmazott Harrach Péter a törvénytervezet mellé állva. A KDNP-s országgyűlési képviselő kifejtette: mivel ez a tervezet a család minden tagját a figyelem középpontjába állítja, ezért ennek a nyugdíjreformnak folyamatos aktualitása van.

- Napirenden van jelenleg a nyugdíjtörvény megváltoztatása is, ezért is időszerű a tervezet megtárgyalása - mondta Harrach Péter. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy első nekifutásra a kormány egyből leszavazza majd, de mindent megtesznek, hogy napirenden tartsák.

A Barankovics István Alapítvány elnöke magyarázatként, miért van szükség nyugdíjreformra, kifejtette: hazánkban jelenleg a nyugdíjrendszerre az jellemző, hogy a mindenkori aktívak befizetései teremtik meg a forrását az időskori ellátásoknak. Ez az egyensúly azonban felbomlott - folytatta Mészáros József, majd a rendszer összeomlásának okaként említette a demográfiai egyensúly és a gazdasági stabilitás hiányát. Az elnök a probléma forrásaként hozta szóba a régóta jellemző politikai demagógiát is, vagyis hogy nem az egyéni életben nyújtott teljesítménytől függ a későbbi nyugdíj összege, hanem az aktuális - választásokkor tett - politikai hatalom ígéreteitől.

Az alapítvány javaslata nem igényel forrásráfordítást, a tervezett rendszer pedig azokat jutalmazza, akik a közösség érdekében tesznek erőfeszítéseket. Akik tehát befizetéseikkel és gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását. Az elképzelés két fő pilléren nyugszik: egyrészt a nyugdíjrendszert érintő jogszabályokat csak úgy lehetne módosítani, ha azokat az egymást követő két parlamenti ciklusban a képviselők jóváhagynák.

A másik fontos alapelv egy társadalombiztosítási tanács létrehozása. Ennek feladatai közé tartozna a korhatár felülvizsgálata és meghatározása, a járulékkulcsokat és a nyugdíjrendszert érintő egyéb ügyekben az igazságosság és a fenntarthatóság értékeinek figyelembevétele. Fontos szempont lenne a tanács létrehozásánál, hogy az független szervként működne, mint például az Alkotmánybíróság - olvasható a Magyar Nemzetben.


  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter