Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nyugdíjreform: megoldás másként

Úgy gondoljuk, hogy ha ez a törvényjavaslat elfogadásra talál - természetesen politikai és szakmai egyeztetést követően -, akkor a nyugdíjrendszer hazánkban is fenyegető gondjai enyhülni fognak - fogalmazott Harrach Péter a törvénytervezet mellé állva. A KDNP-s országgyűlési képviselő kifejtette: mivel ez a tervezet a család minden tagját a figyelem középpontjába állítja, ezért ennek a nyugdíjreformnak folyamatos aktualitása van.

- Napirenden van jelenleg a nyugdíjtörvény megváltoztatása is, ezért is időszerű a tervezet megtárgyalása - mondta Harrach Péter. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy első nekifutásra a kormány egyből leszavazza majd, de mindent megtesznek, hogy napirenden tartsák.

A Barankovics István Alapítvány elnöke magyarázatként, miért van szükség nyugdíjreformra, kifejtette: hazánkban jelenleg a nyugdíjrendszerre az jellemző, hogy a mindenkori aktívak befizetései teremtik meg a forrását az időskori ellátásoknak. Ez az egyensúly azonban felbomlott - folytatta Mészáros József, majd a rendszer összeomlásának okaként említette a demográfiai egyensúly és a gazdasági stabilitás hiányát. Az elnök a probléma forrásaként hozta szóba a régóta jellemző politikai demagógiát is, vagyis hogy nem az egyéni életben nyújtott teljesítménytől függ a későbbi nyugdíj összege, hanem az aktuális - választásokkor tett - politikai hatalom ígéreteitől.

Az alapítvány javaslata nem igényel forrásráfordítást, a tervezett rendszer pedig azokat jutalmazza, akik a közösség érdekében tesznek erőfeszítéseket. Akik tehát befizetéseikkel és gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását. Az elképzelés két fő pilléren nyugszik: egyrészt a nyugdíjrendszert érintő jogszabályokat csak úgy lehetne módosítani, ha azokat az egymást követő két parlamenti ciklusban a képviselők jóváhagynák.

A másik fontos alapelv egy társadalombiztosítási tanács létrehozása. Ennek feladatai közé tartozna a korhatár felülvizsgálata és meghatározása, a járulékkulcsokat és a nyugdíjrendszert érintő egyéb ügyekben az igazságosság és a fenntarthatóság értékeinek figyelembevétele. Fontos szempont lenne a tanács létrehozásánál, hogy az független szervként működne, mint például az Alkotmánybíróság - olvasható a Magyar Nemzetben.


Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csökken az adó, a munkaadók járnak jól

A nyári szabadságolási időszakban változtak az adó-jogszabályok: a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2 %-al csökkent július... Teljes cikk

215 ezer forinttal is többet kereshet egy prágai kezdő rendőr, mint egy budapesti

Ahogy arról korábban hírt adtunk, Prágában utcai plakátokon toborozzák a rendőröket, átszámítva nettó 368 ezer forintos kezdő fizetéssel.... Teljes cikk

Szabálytalanságok és tévhitek a munkaidőkeret alkalmazása körül

A jogszabályok helyes alkalmazására és a hibák megelőzésére hívták fel a bérügyviteli szakma dolgozóinak figyelmét a NEXON Akadémia előadásán. Teljes cikk