Megjelent: 4 éve

Obi-Wan Kenobi segít megtervezni következő lépésünket

Filtereken átszűrt élet

Az, hogy a bennünk rejlő lehetőségek megvalósításának legnagyobb gátjai mi magunk vagyunk, azt már régóta tudjuk. Azonban arra a kérdésre, hogy miért van ez így, Robert Dilts egy teljesen új magyarázatot adott. Szerinte a legtöbb meg nem valósult álom oka az, hogy filtereken át érzékeljük a körülöttünk levő valóságot. Háromféle szűrőt különböztet meg:

1. Szomatikus (testen keresztül megnyilvánuló dolgok: érzések, állapotok, mozdulatok, ösztönök)
2. Kognitív (tudásunk, hiedelmeink, szabályok)
3. Mező (a minket körülvevő mező: kultúra, család, adott társadalmi környezet)

Ezeket a szűrőket ki és be tudjuk kapcsolni, és ez befolyásolja, mennyire vagyunk nyitottak az újra, az innovatív ötletek befogadására. Ez ugyan egy nehéz feladat, de Dilts azt vallja, hogy némi gyakorlással igenis meg lehet tanulni bánni ezekkel a szűrőkkel. A cél az, hogy olyan körülményeket teremtsünk magunk köré, amelyben a szűrők ki vannak kapcsolva, és amelyben készen állunk arra, hogy az új ötletek ránk találjanak.

Kerüljünk coach állapotba!

Robert Dilts
A workshop alatt megtanultuk, hogyan lehet csupán némi odafigyeléssel és ráhangolódással olyan állapotba kerülni, amiben a leghatékonyabban tudunk a témánkra hangolódni, akár vezetőként, akár magánemberként. Dilts szerint, ha COACH állapotban vagyunk, akkor teret adunk kreatív énünk áramlásának. Ez a mozaikszó állapot, 5 pillérre épül:

a. Centered (koncentrálj a tested közepére, a köldököd tájára)
b. Open (nyiss kaput a tudatos jelenlétnek)
c. Aware (légy tudatában, mi történik most veled)
d. Connected (kapcsolódj a témáddal egy nagyobb rendszerhez)
e. Holding (fogadj minden felmerülő ötletet tisztelettel és kíváncsisággal)

A coach állapotba kerülést többször is gyakoroltuk a workshop során. Ehhez először lehunytuk a szemünket, figyeltük a légzésünket, stabilan, két lábunkat egyformán terhelve ültünk, és engedtük, hogy a választott témánk elárasszon bennünket.

Modellezd le, valósítsd meg!

Dilts szerint egy innovatív ötlet megszületéséhez olyan csapatmunka szükséges, ahol szabadon áramlanak a kreatív energiák. Létrehozott egy „mastermind” (lángész) csoportot, ahol a szakterületükön kiemelkedő emberek beszélhetnek egy-egy tervükről, ötletükről. A csoportban valaki ismerteti a tervét, és a többiek, még ha nem is értenek a témához, kérdéseket intéznek hozzá, ezáltal segítenek neki egy új szemszögből ránézni a témára. Ezt a gyakorlatot végeztük el mi is a workshopon. Dilts szerint a terveink, szándékaink három szinten jeleníthetőek meg: verbálisan, vizuálisan, és mozdulataink által. Ezért arra kért minket, hogy csoportokat alakítva végezzünk el egy közös gyakorlatot. A feladat az volt, hogy először mindenki helyezkedjen COACH állapotba, aztán gondolja végig, hogy szeretne továbblépni a tervében, fogalmazza meg tömören, mi az, amit szeretne. Utána csukjuk be a szemünket, és képzeljük el, hogy milyen körülmények között történik mindez. Majd tegyünk egy mozdulatot, ami kifejezi ezt a vágyunkat. Kis csoportokban mindenki bemutathatta a háromlépcsős modelljét, majd kérdéseket kapott a többiektől, melyekre felelve elmondhattuk, milyen érzések kerítettek minket hatalmába az egyes lépcsők során. Dilts azt vallja, ha ebben a három lépcsőben meg tudjuk jeleníteni a szándékunkat, és meg tudjuk osztani valakivel, remek támogató kérdéseket kaphatunk a tervünk megvalósítását illetően.


Készítsünk storyboardot!

Ahogy már a bevezetőben szó volt róla, Robert Dilts kíváncsian kutatja világhírű alkotók gondolkodási módszereit. Egyik kedvenc coaching módszerét Walt Disney ihlette. Hatékonyan használhatjuk coachként, támogató folyamatok során, de saját életünkben, self-coaching eszközként is bevethető! A feladat pedig egyszerű, egyfajta ’forgatókönyvet’ kell készíteni a célunk megvalósításához! Dilts régi fényképeket mutatott arról, hogyan dolgoztak a Disney-stúdióban egy-egy rajzfilm elkészülésén. A rajzolók a jelenetek megrajzolása előtt úgynevezett storyboardot készítettek, amiben felskiccelték, mi fog történni, melyik karakter mit csinál, hova fog kifutni a történet. Dilts kérése a a workshop résztvevőihez az volt, készítse el mindenki a saját céljának megvalósulásához a storyboard-ot, mert ez segít megmutatni, milyen lépések szükségesek a vágyunk beteljesüléséhez. Miután ezt megcsináltuk, Dilts elmesélte, hogy Disney az alkotási folyamatai során háromszintű stratégiát használt, azaz álmodozóként, realistaként és kritikusként is megvizsgálta, vajon megvalósítható-e a terve? Ezért azt a feladatot kaptuk, hogy kis csoportokban ugyanígy, ebben a hármas szellemben, nézzük végig a storyboardokat! Persze a kritikai perspektívát csak pozitív szellemben szabad megfogalmaznunk, mert ennek a segítségével jöhetünk rá, hogyan győzhetjük le az akadályokat.

Kérjük Obi-Wan segítségét!

Dilts útravalóul még egy történetet mesélt arról, mi lehet segítségünkre a mindennapokban életünk egy-egy fontosabb lépése előtt. Golda Meiert hozta példának, Izrael első és egyetlen női miniszterelnökét. A miniszterelnök asszonyt regnálása alatt egyszer megkérdezték, mi segíti őt a határozataiban a kormányzása során. Azt válaszolta, hogy minden fontosabb lépés előtt „konzultál” néhai dédanyjával és leendő dédunokájával. Végiggondolja, hogy a múlt szemszögéből és a jövő perspektívájából, milyen hatásai lehetnek a döntésének, és csak ezután dönt. Azt mondta, ha ezekre a számára fontos emberekre gondol, sokkal gazdagabb érzelmi állapotba kerül, ami támogatja a helyes döntés meghozatalában. Dilts ezt a példát a mai generáció nyelvére is átfordította. „Ez az attitűd, amit Golda Meier képvisel, megjelenik a mai hollywoodi szuperprodukciókban is. Elég, ha csak a Csillagok háborúja sagára gondolunk. Minden egyes alkalommal, amikor Luke Skywalker szorult helyzetbe került, vagy egyszerűen tanácstalan volt, megjelent neki mestere, Obi-Wan Kenobi, és segített neki. Ez nem azt jelenti, hogy megmondta, mit csináljon, csupán biztosította a bizalmáról, és arról, hogy megvan benne minden adottság, hogy a helyes lépést megtegye.”

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter