kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

OÉT: a kormány nem tágít a cafeteria megadóztatásától

A munkaadók a béren kívüli juttatási (cafeteria) rendszer négy eleménél 10 százalékos kedvezményes adókulcsot, a munkavállalók pedig néhány juttatásnál adómentességet javasolnak, de a kormány a cafeteria rendszer elemeinek adómentességéről nem kíván tárgyalni, csak az azokra vonatkozó adó mértékéről - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.

images

Vagy az adómentes juttatások, s ezen belül a cafeteria körét szűkíti a kormány, vagy az adóterheket mérsékli, s mivel az utóbbit javasolják a szakértők, a cafeteria elemeinek adómentessége elképzelhetetlen, az adómértékekről érdemes tovább egyeztetni - mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A béren kívüli juttatások közül a kormány kedvezményes, 32 százalékos kulccsal kívánja támogatni a meleg étkezést, az üdülési csekket, a helyi utazási bérletet és a munkahelyi képzést - tette hozzá.

Az öngondoskodás nem a cégek gondoskodását jelenti dolgozóikról, hanem az emberek önmagukról való gondoskodását - figyelmeztetett Katona Tamás, aki példaként az önkéntes egészségpénztárakat hozta fel: ott ugyanis a befizetett pénzeket rövid időn belül felhasználják a tagok, így a konstrukció alkalmas az adó-optimalizációra.

A jövő évi adóváltoztatások közül a személyi jövedelemadót ismertetve az államtitkár közölte: az szja alsó, 17 százalékos kulcsának sávhatára évi 5 millió forintra tolódik el, így az adózók 91 százaléka fog ide tartozni. Ez egyben azt is jelenti, hogy havi 1 millió 750 ezer forintos bruttó keresetig a nettó jövedelem emelkedik, a 200 ezer forintos átlagbérnél például közel 20 ezer forinttal. Katona Tamás szerint a GDP-arányos adócentralizáció jövőre kissé mérséklődik és 40 százalék alá kerül, jelentős csökkentésére pedig 2012-től kerülhet sor.

Egyes természetbeni juttatások enyhe megadóztatása, mások adómentesen tartása a költségvetési bevételek és a nemzetgazdaság egésze szempontjából is jobb megoldást jelentene, mint a kormány jelenlegi adócsomagjában szereplő, magas adókulcsokat tartalmazó tervek - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

A munkavállalói oldal szóvivője kifejtette: adómentes körben kellene maradnia a meleg- és hidegétkezési jegynek, az üdülési csekknek, a városi közlekedési bérletnek, az önkéntes kölcsönös pénztári befizetéseknek, az iskolakezdési támogatásnak és a kisebb ajándékoknak, míg a többi béren kívüli juttatás enyhe kulcsokkal adózhatna. Az MSZOSZ elnöke közölte, a szakszervezeti oldal az adóátrendezési csomag egyes elemeivel egyetért, ugyanakkor kiemelte, úgy vélik, hogy a csomag önmagában nem jelent válságkezelést, nem képes érdemben javítani az ország versenyképességén.

Az szja esetében a szakszervezetek többkulcsos, progresszív adórendszert javasolnak, amelynek keretében akár az adójóváírás is megszüntethető lenne - mondta Pataky Péter. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a munkavállalói álláspont szerint az önkéntes pénztári befizetés is öngondoskodásnak számít, annak ellenére, hogy azt jogilag a munkaadó fizeti be, hiszen emögött a munkavállaló döntése áll, miszerint jövedelme egy részét azonnali fogyasztás helyett félreteszi.

A munkaadók a cafeteria rendszer négy elemére: a vállalati képzésre, a meleg étkezésre, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre és az üdülési csekkre kérnek 10 százalékos adómértéket - ismertette Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. A munkaadók szóvivője azt is javasolta, hogy a kormány állítsa vissza a cafeteria egyes elemeire vonatkozó összeghatárt, mert ez lenne adminisztrációs könnyebbség a vállalkozások számára.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek