Megjelent: 10 éve

Outplacement megoldások a Malévnél

Király József
A jelenlegi gazdasági helyzet a vállalatokat költségcsökkentésre kényszerítette, amely a létszámtervezést is jelentősen érintette. Király József fontosnak tartja, hogy ebben a helyzetben először próbáljunk meg alternatív megoldási módokat keresni, mint például a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkaidő csökkentése vagy a nyugdíjazás. Amennyiben ezekkel a megoldásokkal sem sikerül a szükséges létszámot elérni, felmerül a létszámcsökkentés, mint szükséges rossz. Ebben az esetben, nagyobb létszámcsökkentés esetében érdemes a csoportos létszámleépítés lehetőségét végiggondolnunk - mondta Király József a DGS GLOBAL és a DFT Hungária által szervezett HR-es Mesterkurzuson.

Jogszabályi szempontból is előírás ennek alkalmazása nagyobb mértékű létszámleépítésnél a megadott kritériumok szerint, bonyolult és hosszadalmas folyamat, ami nagyon megterheli a szervezetet, de előnyei is vannak. Egy csoportos létszámleépítés lehetőség ad arra, sőt ösztönöz, hogy a szervezet működését átvilágítsuk. A létszámcsökkentés megadott kritériumrendszer alapján megy végbe, nem ad hoc módon. Mivel a folyamat jól szabályozott jól tervezhető, egy lépésben végrehajtható, a szervezet egyszerre esik át a sokkon.

A létszámleépítés folyamatában Király József kulcsfontosságú tényezőnek tartja az alapos előkészítést. Az egyes szervezeti egységek átvilágítása, illetve azok mutatószámainak átvizsgálása után kiválasztásra kerül, hogy melyik egységeknél szükséges a létszámot csökkenteni. Ahhoz, hogy az egyes szervezeti egységek számára is világos legyen a folyamat, a leépítés kritériumairól, folyamatáról tájékoztatni kell a vezetőket és a munkatársakat. Mindemellett Király József fontosnak tartja, hogy mindig az adott szakterület vezetőjének döntése legyen, hogy pontosan kiket is építenek le, véleménye szerint ezt a felelősséget a HR-re hárítani nem lehet, mert nem ez a feladata.

A vezetők felkészítése elengedhetetlen a HR igazgató véleménye szerint, melynek során lényeges, hogy tisztában legyenek a létszámcsökkentés folyamatával és a kiválasztás szempontjaival. Fel kell hívni a vezetők figyelmét, hogy foglalkozni kell azokkal a munkatársakkal is, akikre biztosan számítanak a jövőben is. Csökkenteni kell a bizonytalanság érzetüket és kommunikálni feléjük, hogy számítunk rájuk. A vezetőknek tisztában kell lenniük azzal is, hogy mire számíthatnak a folyamat során. Fel kell készíteni a vezetőket az eközben esetlegesen felszínre kerülő problémák kezelésére, az egyénekhez és a szervezethez való viszonyulás folyamat utáni nehézségeire, illetve az őket ért trauma levezetésére is érdemes lehetőséget biztosítani.

A HR-esek felkészítését is rendkívül fontosnak tartja Király József. A létszámleépítéssel kapcsolatos feladatok nem tartoznak tipikusan a napi munkavégzéshez, így a jogszabályismeret elsajátítása mellett pszichológiailag is fel kell készülni erre a feszültségekkel teli helyzetre. A létszámcsökkentés folyamatának és az ehhez kapcsolódó határidőknek az ismerete elengedhetetlen. Fontos az érintettek tájékoztatása, a helyszínek, időpontok és a résztvevők helyes megválasztása. A HR-esnek tudnia kell kezelni a leépítési folyamat közben az érintett munkavállalók és vezetők felszínre kerülő problémáit is.

A leépítés folyamán konzultációkat kell folytatni a szakszervezetekkel, az üzemi tanácsokkal és az egyes vállalati egységek képviselőivel is. Ezeken a tárgyalásokon fontos egyeztetni a kiválasztás szempontjairól, arról, hogy elkerülhető-e valamilyen módon a leépítés, illetve tud-e a cég extra juttatásokat adni.

Király József úgy véli, hogy az outplacement egy hatékony eszköz a HR kezében, amely segíti a létszámleépítésben érintetteket. A dolgozóknak segítségükre lehet abban, hogy megőrizzék önértékelésüket, használják és bővítsék kapcsolatrendszerüket, illetve minél előbb visszatérhessenek a munka világába. Az outplacement segítségével könnyebben átvészelhetik és feldolgozhatják a leépítésből eredő pszichológiai, szociológiai sokkhatást. Mindemellett segíthet fenntartani a cégnél maradók motivációját, csökkennek általa a leépítés költségei és jogi kockázatai valamint kedvezően befolyásolja a munkáltatóról kialakított képet is.

Outplacement megvalósítható belső HR-es támogatással és külső segítséggel is. Király József úgy véli, ez függ az anyagi lehetőségektől és az adott cég HR kompetenciáitól is. A gyakorlati megvalósítás során fontosnak tartja, hogy külső helyszínre helyezzük az outplacement alkalmakat. Ennek okai, hogy nem olyan könnyű egy ilyen helyzetben a leépítésre kerülő munkatársaknak a vállalati közegben feloldódni, mindemellett a cégnél maradottak is nehezen tudnak kommunikálni a távozókkal.

A szakember az outplacement folyamatát három fő szakaszra osztja: az előkészítésre, magára a lebonyolításra illetve a zárásra, értékelésre. Tapasztalatai szerint az outplacement sikeressége jórészt az előkészítésen múlik. Ebben a szakaszban meg kell határozni az érintettek körét, a rendelkezésre álló időt, az anyagi erőforrásokat és célkitűzéseket kell felállítani. Az érintettek meggyőzése is fontos feladat, sokszor nehéz legyőzni a kezdeti ellenállásukat. Fontos időt szakítani arra, hogy elmagyarázzuk, mit is jelenthet számukra ez a program és próbáljuk meggyőzni őket a részvételről. A részvételi lehetőséget és a személyes konzultációt mindenképpen biztosítanunk kell mindenki számára, emellett érdemes e-learninges segédeszközöket is igénybe venni. Lényeges az is, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, hogy az outplacement segítségével azonnal munkalehetőséghez fognak jutni a résztvevők.

Az outplacement folyamata a Malévnál egy közös munkát jelent az elbocsátottakkal - avatott be Király József. A folyamat kezdetén feltárják a résztvevők szakmai és személyes kompetenciáit, fejlesztendő területeit. A felmérési folyamatot követően megkezdődhet a fejlesztés, melynek egyik fontos célja, hogy a résztvevők önismeretét is erősítsék. Gyakorlati tanácsokkal is szolgálnak az outplacement során, mint a pályázati anyagok elkészítésének sajátosságai vagy állásinterjúra felkészülés. Király József kulcsfontosságúnak tartja a folyamatos rendelkezésre állást különféle kommunikációs csatornákon keresztül.

Király József a Malév esetében az outplacement eredményességét abban látja, hogy pozitív tapasztalatokat jeleztek vissza a résztvevők, új készségeket, képességeket fedeztek fel önmagukban, illetve olyanok is részt vettek a folyamatban, akiknek sikerült időközben elhelyezkedni, de a jövőre nézve hasznosnak találták ezt a szolgáltatást. Mindemellett a vállalatnál maradók is értékelték a cég gondoskodását, összességében a vállalat megítélése sem romlott az elbocsátások ellenére.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elképesztően megugrottak a kormány munkaerő-piaci kiadásai

Egy félév alatt elköltötte a kormány a passzív munkaerő-piaci kiadásokra szánt előirányzat 83,2 százalékát. Az év hátralévő részére már... Teljes cikk

Komoly veszélybe kerültek az európai textilipari munkahelyek

Több mint 150 ezer munkahely került veszélybe az európai ruházati és textiliparban a koronavírus-járvány következtében az Euler Hermes... Teljes cikk

Hetente mintegy másfél millióan folyamodnak segélyért az Egyesült Államokban

Az elemzők által vártnál kevésbé csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A... Teljes cikk