Megjelent: 5 éve

Pályakezdők felsővezetőként - reális jövőkép?

Legtöbben a gazdasági és pénzügyi pályát tartják vonzónak, annak ellenére, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos elméleti tudásuk több mint hiányos, nagyjából nincs. Közben számukra már az első munkahelyen is a magas fizetés a legfontosabb, a megkérdezettek majd fele nettó 200 ezer forintot szeretne kezdőként - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. által működtetett Családi Kasszasikerek Program reprezentatív kutatásából.

Nagyvállalatoknál vagy saját vállalkozásban dolgoznának, kétharmaduk lehetőleg rögtön valamilyen vezetői pozícióban látja magát, de fontos számukra a háttér, a jó hangulat és az előrejutás is egy cégnél.

Magyarországon jelenleg 152 ezer forint a nettó átlagkereset az összes munkavállalót, tehát a 20-30 éves karriert felmutatókat és az állami dolgozókat is figyelembe véve. Ehhez képest a fiatalok negyede nettó legalább 300 ezer forintot vinne haza, 150 ezer forint alatt inkább meg sem mozdulnának.

A középiskolások fantáziáját leginkább a multi, legkevésbé a köz- és nonprofit szféra mozgatja meg. A 16-17 évesek 92 százaléka, tehát elsöprő többség, szeretne továbbtanulni. Legnépszerűbb a gazdasági és pénzügyi képzés, de vonzó még az orvosi, műszaki, és informatikai szakirány is. A legkevésbé népszerű az agrár, a társadalomtudományi, a rendészeti, illetve a pedagógusi pálya.

A várakozásokkal ellentétben azonban a munkanélküliségi adatok azt mutatják, hogy pont a pályakezdő fiatalok körében az átlagosnál (8 százalék) jóval nagyobb a munkanélküliség. Nagyon sok esetben nem sikerül az iskolapadból munkahelyre menni. A fizetési várakozásokban is csalódniuk kell. A diplomás-pályakövetési rendszer legfrissebb, 2013-as adatai szerint a pályakezdő diplomások jövedelme átlagosan 158 ezer forint.

hvg.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter