Megjelent: 5 éve

Paripám egy csodaszép chatbot

Sok kutatás-fejlesztési munkájuk során mondták nekik piacról élő partnereik, hogy az egyetemnek alkalmazkodnia kell a gyorsan változó digitális világhoz és munkaerőpiachoz. Ennek eredményeként AI chatboton dolgozik együtt egyetemi hallgató, oktató és ICT-cég a PARIPA programban a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékén.

Oktató, diák és informatikai cég együttműködéséből született az ösztöndíjprogram, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéke indított PARIPA (Partnerségben az iparral - hallgatói képzési és ösztöndíjprogram) program néven.

A tanszék oktatói számos kutatás-fejlesztési projekt során kaptak olyan visszajelzést a céges partnerektől, hogy az egyetemnek alkalmazkodnia kell a gyorsan változó digitális világhoz és munkaerőpiachoz. Ez az igény hívta életre a PARIPA programot. Ehhez a kezdeményezéshez idén egy nemzetközi független informatikai szolgáltató vállalat, a DXC Technology is csatlakozott, így AI chatbotot fejlesztenek a programban részt vevő egyetemi hallgató aktív közreműködésével.

„A hallgatók hiányolták a gyakorlatiasabb, iparközeli témákban való jártasságot, illetve visszatérő téma volt a hallgatók soft skill képességeinek hiánya. Így született az elhatározás, hogy a tanszék stratégiájában megfogalmazott célokhoz illeszkedően olyan egyetem-ipar együttműködési programot hozzunk létre, melynek eredményeképpen a hallgatók versenyképes, ipar által is igényelt kompetenciával - tudás-képesség-hozzáállás-tapasztalat -, rendelkezzenek a tanulmányaik befejezésével” - mondta el a program indulásáról Simon Vilmos, a Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tanszékvezető-helyettese, a program igazgatója.

A program pillérei a tudásuk legjavát adó tanszéki témavezetők, akik segítik a hallgatók minden lépését, hogy képesek legyen világszínvonalú eredményeket produkálni a céges együttműködések keretében. Kiemelten fontos a céges témavezetők szerepe is, tőlük függ, hogy a hallgató hogyan fogja érezni magát a céges környezetben, mennyire tud alkalmazkodni a munkakörnyezethez, mennyire lesz motivált a céges K+F témát illetően. A hallgatók számára kötelezőek a soft skill foglalkozások is, ahol megtanulják, hogyan kell kommunikálni, előadni az eredményeik, hogyan kell csapatban, határidőre dolgozni, projektet menedzselni.

„A program első éve nagy sikerrel zajlott, 6 céges partner 13 K+F témáján folyt és folyik jelenleg is a munka, amelyhez a második évben csatlakozik újabb 15 K+F téma. A cégek száma 6-ról 9-re nőtt, köztük az ország legnagyobb informatikai és távközlési cégei is megtalálhatóak, de törekszünk bevonni az innovatív magyar kkv-ket is” - mondta Simon Vilmos.

„Idén csatlakoztunk a programhoz, mégpedig azért, mert fontos nekünk, hogy bekapcsoljuk a fiatalokat az általunk kezdeményezett technológiai-innovációs feladatokba. Magyarország jelentős telekommunikációs és informatikai vállalatai vesznek még részt a programban így a csatlakozással a többiek fejlesztési irányaiba is betekintést nyerhetünk” - mondta Tóth Mária, a DXC Technology szoftverfejlesztési igazgatója.

„A kollégákat már egyetemista korukban kell ide vonzanunk és megmutatni nekik magunkat. Nyilván szeretnénk itt tartani a nálunk gyakornokoskodó fiatalt, ahogy azt is szeretnénk, ha megmutathatnánk magunkat, és a velünk dolgozó fiatallal a PARIPA program keretében népszerűsítenénk az egyetemen.

Az alapvető cél nem csak a humánerőforrás-fejlesztés, hiszen egy ember volumenben igen keveset jelent, akkora ma a munkaerőhiány. Inkább a saját belső innovációs tevékenységét és munkáját kívánja a programmal megmutatni a cég a hallgatóknak és az egyetemeknek.

Rudokász Tamás, a BME hallgatója ebben a tanévben hetente két napot tölt a DXC-nél. Elsősorban a tapasztalatszerzés miatt jelentkezett a programba, azt mondja, neki fontos, hogy a cég innovatív környezetet nyújt számára, melyben tud fejlődni. „A céges mentorom már az első napon bevont a szakmai találkozókba, teljesen képbe helyezett a projekttel kapcsolatban. Egy AI chatbot fejlesztésén dolgunk, amely belső folyamatokat képes leegyszerűsíteni, hatékonyabbá tenni. Nagyon jó érzés, hogy komolyan számítanak a tudásomra, értékelik azt a pluszt, amit bele tudok adni. Tetszik az itteni agilis hozzáállás és az, ahogyan az egyes elakadásokat kezelik” - mondja Rudokász Tamás.

„Sok téma vár nálunk feldolgozásra, és az a tény, hogy egy laborprojektünk témáját egy magas szintű egyetemi körnek kiírhatjuk, nagyon erősen kapcsolódik a munkánkhoz” - mondja Czibók Zoltán, a DXC Technology ügyvezetője. „Nehéz lenne azt kimondani, hogy pontosan mit várok ettől az együttműködéstől, hiszen sok olyan téma van, amin dolgozunk, és később látjuk meg benne azt a potenciált, hogy miként kapcsolható egyik vagy másik ügyfelünkhöz. Az év végén egy innovációs nap keretében fogja mindenki bemutatni, hogy milyen megoldásokhoz érkezett - akkor kiderül majd, hogy mennyiben terelhető üzleti síkra az év során kidolgozott projekt.”

Fotó: DXC Blogs
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk

Iskolapadba ültetheti a vezetőket a mesterséges intelligencia forradalma

A generatív mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankvilágot és új lehetőségek sokasága nyílik meg a pénzintézetek és ügyfeleik előtt.... Teljes cikk

Pánik és potenciál: Mit tanultak a dolgozók a mesterséges intelligenciáról 2023-ban?

A mesterséges intelligencia eddig is jelentős hatással volt a munkánkra, és a jövőben is komoly változásokat eredményezhet. Lássuk, milyen... Teljes cikk