Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 éve

Pénzügy, IT - itt dolgoznának legszívesebben a pályakezdők

A felmérés alapján a legjobb cégek közé tartozik, többek között az Audi, a Coca-Cola, az IKEA, a Magyar Telekom, a MOL, a Morgan Stanley, az OTP, a Pannon, a Richter, a Tesco és a Vodafone. A Figyelő különdíja alapján a leggyorsabb szakmai előremenetelt egy pályakezdő a General Motors Powertrain-nél érheti el, a legnagyobb figyelmet a továbbképzésekkel kapcsolatban a PricewaterhouseCoopers-nél kapja egy friss diplomás, míg a legtöbb energiát a diákok képességnek felszínre hozására - akár már az egyetemi évek alatt - a MOL fordítja.
Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 lista:
Audi Hungária Motor Kft.
Bosch csoport
Coca-Cola HBC Magyarország Kft.
Deloitte Magyarország
dm Kft.
E.ON Hungária Zrt.
ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport
Ericsson Magyarország Kft.
Ernst&Young Kft.
General Motors Powertrain Magyarország Kft.
Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.
Hewlett-Packard Magyarország Kft.
IKEA Lakberendezési Kft.
K&H Bank Zrt.
Magyar Telekom Nyrt.
MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft.
Nestlé Hungária Kft.
OTP Bank Nyrt.
Pannon GSM Távközlési Zrt.
PricewaterhouseCoopers Kft.
Raiffeisen Bank Zrt.
Richter Gedeon Nyrt.
SAP Hungary Kft.
Tesco-Global Áruházak Zrt.
Teva Gyógyszergyár Zrt.
Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt.
Unisys Magyarország Kft.
Vodafone Magyarország Zrt.
Vodafone Operációs Központ Magyarország Zrt.
A válság következtében most még nehezebb munkát találni a friss diplomával rendelkező fiataloknak, mint korábban. Jóval kevesebb a nyitott pozíció, egy-egy meghirdetett állásra pedig több százan is jelentkeznek. "Közel sem mindegy, hogy melyik cégnél indul el egy-egy pályakezdő karrierje, mivel minden munkahely másként, más mértékben támogatja a fiatal tehetségeket. Éppen ezért a Figyelő és a Hewitt arra vállalkozott, hogy sok szempontot figyelembe véve létrehozzon egy olyan listát, mely a legjobb 30 karrierindító céget tartalmazza" - mondta Veres Rita, a Hewitt Elkötelezettség európai üzletágvezetője.

A vizsgálat alapján tíz pályakezdő közül hat a vonzó fizetést jelölte meg, mint a számára egyik legfontosabb szempontot munkahelyválasztás során, ezzel tehát a fizetés toronymagasan vezet - olyan tényezőket előzve meg, mint a szakmai fejlődés, vagy az emberközpontúság. Az egyes területeket tekintve a felmérésből az is kiderül, hogy az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb iparág a pénzügyi szféra, mely jellemzően a magas fizetések, a szakmai fejlődés és a vonzó karrier ígéretét hordozza a felmérésben résztvevők szerint, ugyanakkor sokan kötik hozzá az emberközpontúság, valamint a kihívást jelentő feladatok hiányát.

A másik legvonzóbb terület az IT szektor, amely esetében a magas fizetés mellett a pályakezdők kiemelték a kihívó, izgalmas munkavégzés és a szakmai fejlődés lehetőségét, de sokan vélték úgy, hogy az IT/telekom cégek karrier és csapatmunka terén is átlagon felüli lehetőségeket kínálnak. A szféra egyetlen említésre méltó negatívuma a fiatalok szerint az, hogy az itt megkövetelt munkamorál a magánélet kárára mehet.

A kevésbé ismert és népszerű területek közé az energiaipar és a gyógyszeripar tartozik. Utóbbi annak ellenére nem tartozik a kedveltek közé, hogy a frissdiplomások szerint a gyógyszeripar szereplői kiemelkedően sikeres cégek, és szinte minden tekintetben az átlagosnál jobb lehetőségeket kínálnak.

Összességében elmondható, hogy a pályakezdők által legismertebb területek azok, melyekkel nap, mint nap találkoznak- Az ismertség pedig jellemzően előfeltétele a vonzóságnak.

Milyen fizetést várnak a pályakezdők?

A fizetéseket figyelembe véve a pályakezdők (legfeljebb két éves tapasztalattal rendelkezők) átlagosan bruttó 284 ezer forintot (nettó 178 ezer forintot) szeretnének keresni, ezzel szemben a cégek átlagosan bruttó 252.600 forintot (nettó 163.000 forint) ajánlanak. A kezdő fizetések azonban végzettség, terület és a diplomát kiállító intézmények szerint is megoszlanak. A régiókat tekintve bruttó 138 és 220 ezer (nettó 100 és 150 ezer) forintos fizetésre számítanak a legtöbben, de az ország keleti részén például négyszer annyian számolnak bruttó 138 ezer forintnál kisebb alapbérrel, mint Közép-Magyarországon, ahol mindössze 3 százaléknyian gondolnak erre.

A felsőoktatási intézményeket vizsgálva az IBS, a Műegyetem és a Corvinus egykori hallgatói számítanak a legmagasabb fizetésre, míg a Semmelweiss Egyetemen végzettek a pólus másik végén vannak, figyelembe véve a magyar egészségügy kereseti lehetőségeit.

Milyen előrelépési lehetőségei vannak egy pályakezdőnek?

A vizsgálat eredményei szerint, a cégek gyakran figyelnek a pályakezdők tudatos karrierépítésére. Minden második vállalatnál van arra esélye egy frissdiplomás munkavállalónak, hogy például belső mentort vagy coachot kapjon, akinek az a feladata, hogy segítse a szervezetben való boldogulást. A pályakezdők általában már az első év után kapnak fizetésemelést - átlagosan öt százalékot -, de kiemelkedő teljesítmény esetén akár ennek duplájával, vagyis körülbelül bruttó 25.000 forinttal is nőhet a fizetésük. Ezen kívül a cégek több mint hatvan százalékánál már az első évben van előrelépési lehetőség is.

A kutatás a pályakezdők véleményén túl azt is vizsgálta, hogy mit kínálnak a munkahelyek egy diplomás pályakezdőnek. A listában díjazott vállalatok közös vonásai:

 • Fejlesztés és képzés: kiemelten figyelnek a felvett munkatársak fejlesztésére és képzésére. A cégek akár több mint 200 óra képzést is nyújtanak a pályakezdőknek évente és mentoring vagy coaching programokkal is segítik a fiatalokat.
 • Vonzó perspektíva: támogatják a fiatalok előléptetését, és vonzó karrierlehetőséget nyújtanak számukra. Akár már az első évben lehetőséget adnak az előléptetésre, sőt az is előfordul, hogy külföldi tapasztalatszerzésre is lehetőséget adnak.
 • Teljesítmény elismerése: a tehetségek teljesítményére kiemelten figyelnek, és el is ismerik azt. Ha valaki kiemelkedően teljesít, az már első évben akár 15-25 százalékos fizetésemelésre is számíthat.

  Milyen elvárásaik vannak a cégeknek?

  A felmérésből az is kiderül, hogy a cégek milyen elvárásokat támasztanak a pályakezdőkkel szemben. A kutatás azt mutatja, hogy nemcsak a rátermettség fontos, kell a papír is: komolyan számít a végzettség, a képesítés, nem mindegy tehát, hogy milyen diplomát tud felmutatni a munkát kereső pályakezdő.

  Mégis meglepő módon országos átlagban a legfontosabb az úgynevezett személyközi kompetenciák megléte, mint például a kommunikációs rátermettség, a csapatmunkára való hajlam és az együttműködési képesség. Második helyen az idegen nyelvek magas szintű ismerete szerepel. Ez tehát versenytényező lehet a munkaerőpiacon, különös tekintettel arra, hogy a hazai diplomás pályakezdők rosszul állnak ezen a téren: 1000 diplomás pályakezdőből mindössze egy beszél saját bevallása szerint kiválóan 3 nyelven, és csak öten tartják magukat képesnek kiváló szóbeli és írásbeli kommunikációra 2 nyelven, azaz még ők is ritka hollónak számítanak.

  A leggyakoribb nyelv az angol, de még itt sem fényes a helyzet: mindössze minden harmadik pályakezdő ítélte meg úgy, hogy mind szóban, mind írásban kiválóan kommunikál. A tapasztalatot viszont kevésbé várják el a cégek, ez országos és nemzetközi szinten is a fontossági sorrend végén található. Ez a sorrend azonban az egyes területeknél részben eltérő lehet. Míg a szolgáltatóközpontok az előbb említett személyközi kompetenciák mellett a nyelvtudást, az FMCG vállalatok a csapatmunkát, az információtechnológia területén mozgó cégek pedig elsősorban a jövőbeli potenciált nézik, addig a tanácsadóknak a végzettség a legfontosabb.
 • Follow hrportal_hu on Twitter