kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 14 éve

Rejtett összefüggéseket tár fel a szervezetfelállítás

Lehetnek a szervezetben olyan rejtett folyamatok, személyek közötti feszültségek, amelyek a vállalat mindennapi életében működési zavarokat okozhatnak, vagy akár hosszabb ideig tartó sikertelenséget is eredményezhetnek. Ezeket a nehezen észlelhető összefüggéseket tárja fel a szervezetfelállítás, amelyről még keveset hallani, de egyre nagyobb az érdeklődés iránta.

A munkahelyen is lehetnek olyan megmagyarázhatatlan negatív jelenségek, vagy láthatatlan, de érezhető problémák, mint a magánéletünkben, amikor nem igazán tudjuk, miért nem sikerül egy bizonyos élethelyzetből kikerülnünk, vagy egy kérdésre választ találnunk. Ilyenkor valahol mélyebben kell keresnünk a probléma kulcsát. - Amit észlelünk, az a jéghegy csúcsa, a víz feletti rész, a hegy víz alatti részét azonban nem látjuk, nehezen hozzáférhető, miközben néha a probléma megoldása éppen itt rejlik - mondta a HR Portálnak Marek István tréner, coach, aki szerint ezt a dimenziót a szervezetállítás módszerével lehet leginkább eredményesen felszínre hozni.

A szervezetállítás elmélete szerint az életfontosságú csoportok tagjai egy nagyobb egészet alkotnak. Mintha egy láthatatlan energiaháló kötné össze őket, amelynek működése úgy befolyásolja a tagok viselkedését és életét, hogy akár nem is tudnak róla. Ilyen életfontosságú csoportnak számít a család, ahol az életünket kapjuk, és a munkahelyünk, ahol az élethez való kenyeret keressük meg. A közös mező működési törvényeit először a családokban figyelték meg, Európában Bert Hellinger német családterapeuta foglalkozott elsőként az úgynevezett családfelállítással, amelyet a pszichoterápia hatékony módszerévé fejlesztett. A családállítás egy olyan csoportos módszer, amelyben a tagok megjelenítik, "felállítják" az adott család viszonyait, a valóság olyan mély rétegét, amelyet a hétköznapokban nem lehet felfedni. Ezt a megközelítést később átvették szervezeti tanácsadók is, akik a szervezetek életében felmerülő problémákat "kezelik" a szervezetállítással.


A bizalom és a rend is megszemélyesül



A klasszikus tréningekkel szemben a szervezetállítás hatása abban áll, hogy az ügyfélnek olyan összefüggésekre lesz rálátása, amelyeket addig nem ismert fel, így egy olyan változás indukálódik, amely újabb és az eddiginél hatékonyabb megoldáshoz vezeti őt. Segíti a tisztánlátást, az áttekinthetőséget, a döntéshozatalt és egy olyan megoldás megszületését, amelyben mindenki jól érzi magát. Marek István véleménye szerint néha nem elég a racionalitás ahhoz, hogy a problémák közelébe tudjunk férkőzni, márpedig a klasszikus tréningek inkább a racionalitás oldaláról közelítik meg ezeket. A tréningen a résztvevők általában egy megbeszélés, játék vagy gyakorlat során felismeréseket nyernek, amelyek alapján akcióterveket készítenek, célokat tűznek ki. Ezzel szemben a szervezetállítás során a problémát és a megoldást egy csoportban úgynevezett reprezentánsok segítségével jelenítik meg.

- A folyamat elején a témát adó munkatárs vázolja a problémát, az alapösszefüggéseket, kinek, mi a helye a szervezetben, illetve a tréner segítségével tisztázza azt is, mi a cél. Ezt követően a tréner kiválasztja azt a felállítási formát, amely az adott helyzetre megfelel és eldönti, milyen egységek szerepelnek a felállításban. Ezek absztrakt egységek is lehetnek, mint például a bizalom vagy a rend. Ezekre az egységekre ezután reprezentánsokat (általában külső személyek) választanak ki, akik megjelenítik a szituáció alanyait, aki pedig a problémát hozza, "felállítja", elhelyezi őket a térben, arccal egymás felé, vagy eltekintve egymástól, közelebb vagy távolabb. A tréner ezután intervenciókba kezd, például megváltoztatja a reprezentánsok helyét. Bizonyos szabályok szerint hagyja őket kommunikálni, azzal a céllal, hogy minél hamarabb megtalálják a megoldást - magyarázta Marek István, hogyan is történik egy általa irányított szervezetállítás. Mint mondta, az állítás átlagosan két órát vesz igénybe, de az időtartam kiszámíthatatlan, volt már ugyanis arra példa, hogy egy aránylag egyszerűnek tűnő helyzetet négy óra alatt sikerült megoldani, mert mély problémák húzódtak meg a háttérben.


Élni és hatni kezd a tér



Aki nem ismeri a szervezetállítás lényegét és nem látott még ilyet, általában kételkedik a módszer sikerességében, nem hiszi el, hogy idegen emberek láttatni tudják azokat az érzéseket, gondolatokat, folyamatokat, amelyek ő benne zajlanak, vagy amelyekkel neki vagy a szervezetben dolgozóknak meg kell küzdeniük. Így történt ez Dr. Bártfai Edittel is, aki 4-5 évvel ezelőtt, amikor egyik ismerőse a családfelállításról beszélt neki, racionális beállítottságú igazgatási szakemberként hitte is, meg nem is az elhangzottakat, mivel nem tudta semmilyen élményhez, tudáshoz kötni. Tavaly azonban részt vett egy Marek István által irányított szervezetállításon, amelyen a probléma gazdája egy bonyolult munkahelyi konfliktust hozott, ami a menedzsment, a beosztottak és a tulajdonosok között kezdett kifejlődni és romboló tényezővé válni.

- Lenyűgöző volt nézni, ahogy a tér élni és hatni kezdett. Minden résztvevő, aki megszemélyesített egy tényleges érintettet, határozottan átélte és képviselte a reprezentált személy érzésvilágát. A szemünk előtt épült fel a történet az összes szereplővel, a bennük munkáló érzelmekkel, motivációkkal és a közöttük kialakult ellentétekkel együtt - mesélt tapasztalatairól Dr. Bártfai Edit, aki azóta mint néző, reprezentáns és mint témaadó is részt vett szervezetállításon, sőt, mint coach és képzés alatt álló mediátor is alkalmazza ezt a módszert.

- A szervezetállítás nagyon szemléletes, hiszen látványosan megmutat olyan erővonalakat, problémákat, személyközi viszonyokat és egyben lehetséges megoldásokat is, amelyeket maga az érintett vagy a szemlélő nem biztos, hogy észrevesz. A már említett esetben látható volt, ahogy a probléma gazdájában a látottak hatására kezdett kibontakozni egy belső konfliktus, míg eljutott egyfajta katarzishoz és felismerte saját valódi szerepét és lehetséges mozgásterét. Tehát egy AHA-élményt tud jelenteni, feltéve, ha jól csinálják - fogalmazott a szakember.

Dr. Bártfai Edit szerint a módszer azért is hatásos, mert a közlendőnknek általában csak a 10-15 százaléka verbális, a többi nonverbális módon: testbeszéddel, testhelyzetekkel, jelen esetben térbeli elhelyezkedéssel fejeződik ki. Úgy véli, olyan dolgokat, megoldásokat tudunk észrevenni azáltal, hogy fizikailag és térben elhelyezzük a problémát, amire a mindennapokban nem könnyű felfigyelni.


Ki kicsoda a szervezetben?



Ez történt annál a cégnél is, ahol egy értékesítési vezető rosszul érezte magát, mert az egyik területi vezetőjével nem boldogult, nem értettek egyet több kérdésben, miközben úgy érzékelte, hogy az ügyvezető igazgatóval összesúgnak a háta mögött, de a kettejük közötti viszonyt nem tudta definiálni. Mint Marek István elmondta, az volt a feladata, hogy tisztázza, mi a szerepe ennek a területi vezetőnek a cégben, és az értékesítési vezető miként tud olyan helyzetet teremteni, hogy úgy tudjon ott dolgozni, hogy ne legyenek benne kérdőjelek és a cég is jól tudjon működni, mert a tisztázatlan helyzet a csapat teljesítményét is befolyásolta. Így felállították a szereplőket: az ügyvezető igazgatót, az értékesítési vezetőt és a területi vezetőt, az állítás során pedig hihetetlen módon visszatükröződött a valóság, olyan dolgokat mondtak ki a résztvevők, ami nem hangzott el előttük. Mint kiderült, a területi vezető nem illett bele a rendszerbe, úgy érezte csak jól magát, ha kilépett ebből. Maga az értesítési vezető is megdöbbent azon, hogy ezt követően azok a folyamatok valósultak meg, amelyek a szervezetállításon történtek, és a helyzete végül úgy alakult, hogy a területi vezető távozott ebből a pozícióból - árulta el a szakember.


Sakkfigurák, kavicsok - érzések, megérzések



Dr. Bártfai Edit olyan szervezetállításon is részt vett már, ahol nem emberek testesítették meg a szereplőket, hanem sakkfigurák vagy kavicsok. Szerinte a módszer így is rendkívül hatásos, a lényeg ugyanis, hogy a problémát a térben helyezzük el, így magunkat és a helyzetet is kívülről láthatjuk. A gyakorlati megvalósítás során nem véletlenül inti a reprezentánsokat a tréner arra, hogy kapcsolják ki az előítéleteiket és a gondolataikat, mivel a beleélés és a ráérzés itt sokkal fontosabb. Sőt, mint a szakember hozzátette, van, akinél mindez fizikai szinten is megnyilvánul, vonzalmat érez a másik iránt, görcsbe rándul a gyomra, vagy úgy érzi, hogy arrébb kell mennie néhány lépést, mert a helyén, ahová felállították, bizonytalanul érzi magát, félelmei vannak stb. A szervezetállítás az érzések és a megérzések szintjén működik, nem a fejben dől el, hanem a gyomorban - állítja Dr. Bártfai Edit.


A szervezetállítás nem családállítás



Bár a szervezetfelállítás rokon a családállítással, jelentős különbségek vannak közöttük. Marek István szerint nem szabad a családállítás eszközeit a szervezetekre is ráhúzni. Például egy multinacionális vállalatnál a menedzsment tagjairól olyan intim információk kezdtek el terjedni a cégen belül a felállítás után, hogy a vezetés több évre megtiltotta, hogy bármilyen állítást is végezzenek a szervezeten belül. - Ebben a közegben a diszkréciónak még nagyobb hangsúlyt kell kapnia - húzta alá Marek István.

Szerinte bizonyos szervezetállító beavatkozások emellett túl sok időt fordítanak a problémák felvázolására, ő úgy látja, célszerűbb a megoldásra fókuszálni. Mint mondta, állításai során általában addig tart a folyamat, amíg meg nem találják a megoldást, vagy amíg a reprezentánsok jobban nem érzik magukat az adott helyzetben. Megoldás hiányában lehetőség van további állításra, de négyszemközti konzultációra is.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk