Megjelent: 3 éve

Csúcson az álláshirdetések száma

Már biztosan túljutott az álláspiac a koronasokkon. Egy hónap alatt 4000-rel több hirdetéssel - közel 37 ezerre – nőtt a nagy állásportálokon elérhető állások száma, ami meghaladta a koronavírus-járvány előtti 32 500-as szintet – derül ki a HR Portál által működtetett Állásportál.hu statisztikájából.

Álláspiac júniusban-
images

Idén június 3-án 36 881 hirdetést listázott az Állásportál.hu állásgyűjtő oldal, ami 4052-vel több mint a májusi, közel duplája a tavaly júniusinak (20 267), amikor a Covid első hulláma után a mélybe zuhant az álláspiac. Az idei júniusi számok már a Covid előtti szintet is meghaladják: 2020 januárjában ugyanis 32 594 darab állást gyűjtött be az oldal a nagy állásportálokról. Csupán egy összevetésben van még lemaradás. 2019 júniusában 39 795 állásra lehetett pályázni.

Biztató, hogy a 26 szakterületből már csak 8-ban alacsonyabb az álláshirdetés-szám a koronavírus megjelenése előtti időszakhoz képest, májusról júniusra pedig csak három területen volt csökkenés, 23-ban emelkedés.

Melyek a nagy nyertesek?

 A június eleji számok szerint atechnikusi, műszaki munkák (59%),a minőségbiztosítás, az oktatás/k+f 40 százalék felett bővültek az utóbbi másfél évben.

Ha a legnagyobb hirdetési számú területeket nézzük, akkor logisztikában, gyártás-karbantartásban 18-18, informatikában 20, értékesítés-kereskedelemben 12, mérnöki területen 33, a szakmunkás pozíciókban 17%-os növekedés történt.

Ahol még nem érte el a hirdetésszám a Covid előtti szintet, ilyen a nagyobb szakmai területek közül az adminisztratív munka (mínusz 10%), a pénzügy (mínusz 26%), az ügyfélszolgálat (mínusz 29%) és a gyakornoki munkák.

Még nagyobb a kontraszt, ha az adatokat a tavaly júniusi, első hullám végi hirdetésekkel vetjük össze. Gyakornokoknál 382%-os, projekt-, diákmunkánál 271, a vendéglátásban 209, HR-ben 166%-os az emelkedés. Ezek a számok azt is mutatják, hogy e területek érezték meg leginkább a Covid hatását. HR-ben például tavaly január és június között 657-ről 253-ra zuhant be a hirdetésszám és innen jött vissza 674-re.

Álláshirdetés-számok szakterületenként az Állásportál.hu gyűjtőoldalon (A jobb oldali három hasáb azt jelenti, hogy a 2021. júniusi adat hogyan viszonyul az adott időpont hirdetésszámához. Ha mínusz, akkor most kevesebb a hirdetés, mint akkor, ha plusz, akkor több)

Hasonlóan pozitív a kép, ha a júniusi adatokat a májusiakkal vetjük össze, azaz nincs törés a trendben. 26-ból csak háromban mértek csökkenést, minden máshol több a megpályázható pozíciók száma. A cégek több mint 700-zal több hirdetésben kerestek szakmunkást, 500-zal többen gyártási, karbantartási szakembert. 400-zal több pozíciót hirdettek mega kereskedelemben, 350-nel többet a logisztikában-beszerzésben. A vendéglátást megcélzóknak 300-zal több szül, közel 200-zal több pozíció közül válogathattak az adminisztratív munkákat keresők.

Top állások pozíciók szerint

A legnagyobb hirdetési számú szakterületek közül gyártás-karbantartásban a leggyakrabban meghirdetett pozíciók: gépkezelő, operátor, karbantartó, villanyszerelő, szervizes, technikus, betanított munkás, csomagoló.

Értékesítés-kereskedelemben: Értékesítési munkatárs, eladó, pénztáros, üzleti partner, területi értékesítési képviselő, boltvezető, ügyfélmenedzser.

Adminisztratív területen: referens, asszisztens, adminisztrátor, recepciós, irodavezető.
Informatikában: programozó, Java fejlesztő, rendszeradminisztrátor, DevOps mérnök, support specialist, front-end developer.

Mérnöki területen: minőségbiztosítási mérnök, folyamatmérnök, villamosmérnök, minőségügyi mérnök, épületgépész, gyártástámogató mérnök.

A szakmunkák közül: raktáros, targoncás, eladó, szakács, felszolgáló, gépjárművezető.

Nyitókép: Unsplash Mateus Campos Felipe

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk