Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Spanyol taxisok tiltakoztak az Uber ellen

Több spanyol városban sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoztak a taxisok az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen. A taxisok szerint az utasokat a taxinál olcsóbban fuvarozó külföldi, multinacionális vállalatok tisztességtelen versenyt folytatnak, és előnyben részesülnek a helyi taxisokkal szemben, akiknek többsége egyéni vállalkozó - írta az MTI.

Barcelonában 24 órás munkabeszüntetés mellett döntöttek a taxisokat képviselő szervezetek. Reggel 6 órától a repülőtérre és a vasútállomásokra érkező utasokat üres drosztok várták, akiknek így a tömegközlekedést kellett választaniuk. A metró- és buszjegy-kiadó automatáknál hosszú sorok alakultak ki, a város és reptéri között közlekedő buszokat sűríteni is kellett, de a beszámolók szerint a sztrájk eddig nem okozott káoszt Barcelonában.

A spanyol fővárosban a barcelonaihoz hasonló helyzetet tapasztaltak a pályaudvarok és a repülőtér utasai, a madridi munkabeszüntetést azonban rövidebb időre, fél napra hirdették meg. Az érdekképviseletek felhívására délben tiltakozó megmozdulást rendeztek a belvárosban. Sípolva, dudálva, petárdákat dobálva vonult a tömeg a kongresszus épületének közelébe. A szervezők szerint 10 ezer, a hatóságok szerint mintegy 6 ezren voltak.

Túl sok az engedély

A spanyol taxis szövetség (Fedetaxi) a követeléseiket tartalmazó dokumentumot a tüntetésen átadta a parlamenti pártok képviselőinek. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy közszolgáltatásként jöjjön létre egy országos digitális platform, ahol - hasonlóan az Uberhez és a Cabifyhoz - taxit lehet rendelni.

A taxisok úgy vélik, az utasokat a taxinál olcsóbban fuvarozó külföldi, multinacionális vállalatok tisztességtelen versenyt folytatnak, és előnyben részesülnek a helyi taxisokkal szemben, akiknek többsége egyéni vállalkozó.

Julio Sanz, a spanyol taxis vállalkozók szövetségének (CTAE) vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok szerint 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehetne kiadni. A VTC-engedély az előre megrendelhető, úgynevezett sofőrrel ellátott személyszállító járművek (Uber, Cabify) közlekedésének alapfeltétele, csakhogy az arányosnál jóval több VTC-engedélyt adtak már ki Spanyolországban - hangsúlyozta.

A spanyol fejlesztési minisztérium idén március 1-jei adatai szerint Spanyolországban több mint 67 ezer taxi van, és emellett csaknem 5500 VTC-engedéllyel rendelkező sofőr dolgozik.

A minisztérium szerint minden rendben van

Az Uber a sztrájk miatt e-mailt küldött felhasználóinak, amelyben kiállt üzleti modellje mellett, és előre elnézést kér az utasoktól a várható nehézségekért. Napközben pedig felfüggesztette az előrendelési szolgáltatását, mert annyira megnőtt a forgalma, hogy csak azonnali fuvart tudtak fogadni. Ugyanez történt a Cabifynál is.

Az Uber a taxisokkal ellentétben azt kéri, hogy ne legyen limitált a működésükhöz szükséges engedélyek kiadása.

Az illetékes spanyol fejlesztési minisztérium azt közölte: nem tervezi, hogy változtat a szabályzáson, mert szerintük az biztosítja a kiegyensúlyozott és rendezett együttélését a két típusú szolgáltatás között.

MTI
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkaköri leírás

A munkaköri leírás a munkavállaló részére nyújt tájékoztatást, és ezt a munkáltató egyoldalúan bármikor módosíthatja, de nem határozhat meg... Teljes cikk

Lehet-e egy munkavállalónak több munkaviszonya?

A munkáltatók időről időre szembesülnek azzal, hogy valamely munkavállalójuk - akár a tudtukon kívül - egy másik munkáltatónál is alkalmazásban... Teljes cikk

Mit tehetünk, ha a főnök „fekete” munkára utasít?

A munkavállalók általában nem maguk döntik el, hogy hol és hogyan végezzék el a munkát. A főnök, azaz a munkáltató mondja meg, hogy mit és hogyan... Teljes cikk