Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Szép kilátások: többen terveznek felvételt, mint elbocsátást

A magyar munkaadók 11 százaléka a létszám bővítését tervezi 2014 első negyedében, 8 százalékuk elbocsátásokkal számol, míg 74 százalék szerint nem várható változás; az ennek alapján számított munkaerő-piaci mutató a legoptimistább előrejelzést tükrözi 2009 óta - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből, amelynek eredményeit kedden juttatta el az MTI-nek.

A bővítést és elbocsátást tervező munkaadók arányának különbségéből számított munkaerő-piaci mutató szezonálisan kiigazított értéke 6 százalékon áll, ami a legoptimistább előrejelzés a magyarországi felmérés kezdete, vagyis 2009 óta.

Nőtt a felvételi kedv az előző negyedévhez, és a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva is, és csaknem valamennyi régióból és szektorból pozitív kilátásokról számoltak be a munkaadók.

A munkaerő-piaci mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 9 százalékponttal, az előző év azonos időszakéhoz képest pedig 5 százalékponttal emelkedett.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a munkakeresők kilátásai a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén a legjobbak, a szektor mutatója +10 százalék, az adat ugyanakkor nem igazán meglepő, hiszen ez az ágazat tartotta magát a legjobban az elmúlt időszakban is. A magyarországi felmérés 19 negyedéves történetében mindössze négyszer produkált negatív mutatót, az előrejelzések többségében viszont a legjobban szereplő ágazatok között volt - idézi a közlemény Kiss Juditot, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezetőjét.

Kilenc szektorból hétben a munkaadók az alkalmazottak számának növekedésére számítanak. A pénzügyi és üzleti szektor mellett optimisták a kilátások a vendéglátóiparban, melynek a mutatója +8 százalékos, de +6 százalékot jelentettek a gyártás, valamint a köz- és szociális területekről is. Az építőipar kilátásai továbbra is a negatív tartományban vannak, a mutató -3 százalékon áll.

A munkaerő felvételi szándék mind a kilenc ágazaton belül erősödik az előző negyedévhez viszonyítva. A legnagyobb növekedést a vendéglátóipar illetve köz- és szociális szféra produkálta 15 illetve 12 százalékpontos növekedéssel. A kilátások 8 százalékponttal javultak a nagy- és kiskereskedelemben, valamint a közüzemi szolgáltatások területén.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva, a vizsgált kilenc ágazaton belül nyolcban erősödött a mutató értéke. A közüzemi szolgáltatások területén jelezték a legnagyobb, mintegy 11 százalékpontos növekedést. A vendéglátóipar munkaadói 7 százalékpontos emelkedésről számoltak be, míg a köz- és szociális szférában 6 százalékpontos növekedést várnak. Öt százalékpontos növekedést jelentettek az építőipar, valamint a pénzügyi- és üzleti szolgáltatások területéről. Ugyanakkor a nagy - és kiskereskedelem munkaadói 3 százalékpontos visszaesést jeleztek.

A vizsgált nyolc régió közül hétben a munkáltatók a munkaerő-felvétel erősödését várják az következő három hónapban. A leginkább optimista adatot a Nyugat-Dunántúlról jelentették, ahol a mutató +12 százalékon áll, de óvatos optimizmus jellemzi Közép-Magyarország és az Észak Alföld munkaadóit is.

A felmérés 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jó hír! Nem rúgják ki az embereket a cégek a bértámogatás lejárta után

A koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után tartósnak bizonyult munkaerő-piaci fordulat következett be, a foglalkoztatás újra élénkül, a... Teljes cikk

Felforgatta a cégvezetők prioritáslistáját a Covid-19

A koronavírus-járvány hatására gyökeresen átalakult a világ nagyobb vállalatvezetőinek legfontosabb kockázati rangsora, és első helyre ugrott a... Teljes cikk

GKI: egyre nagyobb a munkanélküliségtől való félelem

A lakosság októberben saját pénzügyi helyzetének alakulását szeptemberhez képest rosszabbnak érzékelte. A munkanélküliségtől való félelem... Teljes cikk