Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 12 éve

Szeretetből dolgozni: nevelői munka a dévai gyermekotthonban

"Nem tudom, kinek mi a hivatása, de azt tudom, hogy ha Isten megengedi, hogy valaki beteg legyen, akkor támaszt is orvosi hivatást" - mondja Böjte Csaba testvér, az árvák megmentőjeként elhíresült szerzetes. Így van ez a nevelői hivatással is. Riportunkból kiderül, egyáltalán nem nehéz értékteremtő munkát végezni. Csak hit, türelem, és szeretet kell hozzá. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány központjában jártunk.

Meredek hegy ormán állnak a legendákkal átszőtt dévai vár romos falai. Megéri a séta felfelé, a kilátás páratlan. Az asszonyvérrel kevert mész, azaz a tizenkét kőműves története után azonban csak emlékeinkben kutathatunk, ahogy Erdély legtöbb meséjét, ezt is a Drakula grófról mintázott szuvenírek próbálják háttérbe szorítani. Bár a Hunyad megyei városban első látásra pezsgő életet, mediterrán hangulatú szökőkutat és rendezett parkokat találunk, a nyomor és a mélyszegénység nem ismeretlen vendég a környéken. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonának szépszámú lakója.

Ez a történet talán már híresebb is, mint Kőműves Kelemenné balladája: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, ismertebb nevén Csaba testvér, akit neveztek már "az árvák utazó nagykövetének" is, mintegy húsz évvel ezelőtt leverte Déva város elhagyatott kolostorának lakatját, és kizárólag Isten áldásában bízva, a nyomorban tengődő gyermekek otthonává tette azt. Csaba testvér tettvágya és kitartó harca úgy terebélyesedett az évek során, ahogy az éhes szájak és a kérlelő tekintetek körülötte. Megalapította a Dévai Szent Ferenc Alapítványt az általa létrehozott gyermekvédelmi intézmények, iskolák, óvodák támogatására.

Mára körülbelül 2500 gyermek nevelkedik Erdély szerte valamelyik otthonban, ami nem kevés munkaerőt is igényel. A dévai központtal működő, adományokból és a felajánlott egy százalékokból "élő" alapítványnak összesen 155 alkalmazottja van, ebből Déván 41-en dolgoznak. 10-12 gyermekre jut egy nevelő, rajtuk kívül vannak irodai dolgozók, szakácsok, karbantartók. A nevelők munkája mellett azonban állandó jelleggel van szükség önkéntesek segítségére is.

Nevelőnek lenni nehéz, de szép feladat

"Három hónapja vagyok itt, önkéntesnek jöttem ki. Nagyon kíváncsi voltam, hogy működik a Szent Ferenc Alapítvány, és szerettem volna én is segíteni. Úgy gondoltam, főleg az időmmel fogok segíteni. Azzal, hogy itt vagyok, és foglalkozom a gyerekekkel" - meséli Lántzky Zsuzsanna. A 26 éves zalai származású lány nem bánta meg dévai útját, elmondása szerint sok élményt szerzett, rengeteget tanult a gyerekektől és nevelőtársaitól is. Bevallja, hogy nehéz, de nagyon szép feladat elé állították. Déván az öreg kolostorral szomszédos két tömbházban laknak a gyerekek nevelőikkel, évközben 20 család él itt 20 nevelővel különálló lakásokban, a nyári vakáció alatt valamivel kevesebben vannak. Család alatt 10-12 gyereket kell érteni, csecsemőtől a 18 évesig mindenféle életkorú gyermeket befogadnak.

"Kezdetben négy picit kaptam" - meséli Zsuzsa, végigvezetve az egyik lakáson. Hat emeletes ágy sorakozik egymás mellett az egyik szobában, a polcokon könyvek, játékok, gyerekrajzok. Kis hercegnők és hercegek birodalma. A szépen felújított fürdőszoba is adomány, csakúgy, mint a függöny, a paplan, a szekrényekben lévő gyermekruhák, a plüss mackó és a rózsaszín hajcsatok. Biblia mindenhol van, a falakon olvasható idézetek a feltétel nélküli szeretetről, a hit és az akaraterő fontosságáról szólnak. "Reggelente keltettem őket, mosakodás, fésülködés, aztán közösen mentünk az ebédlőbe reggelizni. Mivel nyári szünetben nincs óvoda és iskola, délelőtt rajzoltunk, festettünk, ebéd után alvás, majd játék az udvaron, esti fürdés, mese, ima" - sorolja egy átlagos nap rendjét a nevelőnek állt önkéntes. "Az itt töltött idő alatt sok mindent átértékeltem magamban" - mondja tovább. "A legszebb élményem talán az volt, hogy láttam, mennyire tudnak ezek a gyerekek a legkisebb dolgoknak is örülni, a legkisebb dolgokat is megbecsülni."
Böjte Csaba felhívása
Munkatársakat keresek, olyant, aki dolgozni szeretne népünkért, nemzetünkért! Egy életünk van, és azt valamiért oda kell adnunk, ha nem tesszük meg, úgyis a napok kiperegnek lassan az ujjaink közül, megöregszünk és meghalunk. Arra születtünk, hogy valami szépet, nemeset, Istennek, embertársainknak tetsző dolgot felvállaljunk és megtegyünk, hivatásból, szeretetből, csak azért, mert emberek vagyunk. Persze jó, ha megfizetik, de életünk célja nem lehet pusztán a havi bér. Nem hiszem, hogy valaki pusztán csak a bérért menne papnak, orvosnak, tanárnak. Kamasz fejjel, a jövőt tervezgetve, biztos, hogy senki sem fizetésről álmodott. Nem tudom, kinek mi a hivatása, de azt tudom, hogy ha Isten megengedi, hogy valaki beteg legyen, akkor támaszt is orvosi hivatást. Vagy ha egy gyerek kiessen az ő családjának a fészkéből, akkor egészen biztos, hogy támaszt az Isten olyan hivatást, aki e vergődő kisgyerek mellé áll nevelőnek, és ölbe veszi nagy szeretettel és jósággal. Kedves Fiatal! Én csak arra biztatlak szeretettel, nézzél magadba, és ha érzed az őszinte, tiszta vágyat a nevelői hivatás iránt, akkor keressél meg, vagy írjál, és mi elmegyünk utánad! /forrás: www.magnificat.ro/


Zsuzsa a könnyebbségek között említi, hogy 8-10 gyermekkel sem volt nehéz boldogulni, mert a legkisebbek is nagyon önállóak. "Néha kegyetlen csatákat vívnak egymással, de szó nélkül felveszi a kicsit a nagy, és nem kérdés, hogy segítenek, ha kell." Szavainak szembetűnő bizonyítéka lesz az udvaron átvonuló gyerekhad. A három éves Szilárd az egyik nagyfiú nyakából integet, a két éves Daniellának pedig négyéves nővére Mária, és barátnője, Vica fogja a kezét. "Zsuzsa nevelőnő" láttán mindegyik rohanni kezd, az ölébe ugranak és be nem álló szájjal csivitelni kezdenek.

A gyerekek nagy része magyarul beszél. Mindegyikük története más és más, mondhatni szomorúbbnál szomorúbb. Legtöbbjüknek élnek a szülei, de túl rossz körülmények között ahhoz, hogy nevelni tudnák őket. "Az itteni munkában a legnehezebb talán az volt, hogy valamikor olyan kérdéseket tesznek fel a gyerekek - hiszen ők nagyon őszinték - amire az embernek nincs válasza. Tehát, hogy miért nem jön érte az anyukája, vagy neked miért van anyukád és te miért mész haza. Éppen ezért ezek a gyerekek nagyon meghálálják a törődést, mert ők, akik szülők nélkül nőnek fel, különösen érzékenyek arra, hogy valaki foglalkozzon velük" - fogalmazza meg gondolatait Zsuzsa.

A kolostor udvara diófákkal szegélyezett, sánta lábú, gazdátlan kutya baktat el a templom ajtaja előtt, a gyerekek két kézzel simogatják. Az ide érkező "keresztszülők" és érdeklődők számára vendégházat is nyitottak. Itt lakik egy Kapolcsról érkezett házaspár, akik minden évben eljönnek pár hétre, hogy együtt legyenek a gyerekekkel, kirándulni menjenek velük, vagy tanítsák őket citerázni. "Tavaszi szél vizet áraszt" - hallatszódik ki a gyermekének az ablakon. Az ebédlőben nagy a zsivaj, de amint mindenki megtalálja a helyét, keresztet vetnek és áldást mondanak a puliszkára, ami a tányérjukba kerül. A kétéves Daniella pont mindent ugyanúgy csinál, ahogy a "nagyok". Zsuzsa ezzel kapcsolatban annyit mond: "A hit fontos a gyerekeknek, mert érzik, hogy a jó Isten vigyáz rájuk. Hiába hagyták el őket a szüleik, az Isten ott van, és imádkozhatnak hozzá."

A munkaerő is adomány

"A nevelőknek van munkakönyve, fizetést kapnak, és járulékot fizetünk utánuk. Aki önkéntesként jön, az kap teljes ellátást, viszont nem kap fizetést" - magyarázza Palkó Cecília, az alapítvány gazdasági igazgatója a kolostor idilli belső udvarában. Elmondása szerint egyre többen hallanak az alapítványról, és döntenek úgy, hogy szeretnének eljönni egy kicsit segíteni. Ennek ellenére több munkaerőre lenne szükség, most is legalább két önkéntessel több kellene. A nyári vakáció alatt az egész éves munka során nagyon elfáradó nevelőknek kötelezően el kell menniük pihenni. Ilyenkor van a legnagyobb szükség olyan emberre, aki a gyermekekkel marad. "Adomány alatt nem csak pénzt, ruhát, vagy tárgyi dolgokat kell érteni" - hangsúlyozza Cecília. Ajándék az idő és az energia is, amit valaki a gyerekekre szán.

Nincs semmilyen elvárt végzettség, vagy előképzettség, amivel egy nevelőnek vagy önkéntesnek rendelkeznie kell. Csak egyetlen feltétel van: szeretni kell a gyerekeket. "Aki csak azért jön ide, hogy legyen munkahelye, az nem fog tudni megmaradni. Itt senki sem érdekből dolgozik, csak szeretetből. Valaki nagyon hamar tovább áll, más pedig már 8-10 éve itt van. Van olyan is, aki elmegy, aztán visszajön, mert amit itt megkapott, azt nem kapja meg máshol" - mondja a gazdasági vezető, aki egyben a dévai otthon házvezetője is. Az egyik legismertebb történet valószínűleg Nagyfalusi Éváé, aki marketinges pályafutását hagyta maga mögött, mikor pályát módosított ide. Most tíz fiút nevel a gyermekotthonban, "családjáról", élményeiről blogot is vezet.

Cecília arról is beszél, hogy minden önkéntes számíthat a többi nevelő segítségére, ha valamiben elakad. Mert a gyerekek nem rosszak, csak csíntalanok, sok az energiájuk és jól jöhetnek a tapasztaltabb nevelők tanácsai. "A vallás sem szempont - folytatja Cecília - a nevelők lehetnek bármilyen vallásúak, viszont az alapítvány vallásos jellegű, tehát elvárjuk azért, hogy valamilyen templomba járjanak, és szeressék Istent, tehát ne ellene legyenek."

Ha valaki Magyarországról önkéntesnek szeretne jelentkezni, akkor azt az alapítvány budapesti "kirendeltségén" teheti meg. Itt egy rövid beszélgetésre kerül sor, ahol egyben az elvárásokról is tájékoztatást kap. Cecília szerint az, hogy innen melyik házba irányítják, attól függ, hol van nagyobb szükség a segítségre. Lehet az Szováta, vagy Nagyszalonta, de ha valaki egyenesen Déván jelentkezik, biztosan nem lesz elküldve.

A ház vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy aki ezt a munkát vállalni szeretné, annak nem csak a gyerekekkel kell foglalkoznia. "Az őszi eltevésektől a krumpli pucoláson át a mosásig, takarításig mindent meg kell csinálni. Ez is benne van a pakliban." A gyerekekhez pedig nemcsak a babusgatás tartozik hozzá, hanem a mosdatás, a lefektetés, és a nevelésük is, ami nagy felelősséggel járó feladat.

Munka, amely valóban értéket teremt

Zsuzsa elmondása szerint a munkának minden részét szerette. Különösen kellemes emlék marad számára, mikor a gyerekekkel táborozni ment Szovátára, majd Szászvárosba, és esténként együtt pucolták a zöldségeket a vacsorához. Zárásképpen így foglalja össze gondolatait: "Most indulok majd haza és nagyon nehéz lesz itt hagynom a gyerekeket, de biztos vagyok benne, hogy visszajövök, és látogatom őket, mert az a kis idő is sokat számított nekik. Sok önkéntes van itt, akik hosszú évek óta tartják a kapcsolatot az alapítvánnyal, és mindenki ott segít, ahol tud, mert látják, hogy az a munka, ami itt folyik, valóban értéket teremt, és valóban nagyon hasznos." Cecília pedig búcsúzásként hangsúlyosan megjegyzi, hogy bárkit, aki önkéntességen gondolkodik, szeretettel várnak, a jó tanácsokat pedig elmondják, mikor ideér.

Videóriport

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk