Megjelent: 12 éve

Támogató szervezeti kultúra a pletykálás ellen

A pletyka általában rosszindulatú beszélgetést jelent valakiről vagy valamiről (pl. egy eseményről, egy cégről). A tartalma lehet igaz vagy hamis, mindenképp igaz rá azonban, hogy univerzális.

A pletyka általában azokon a munkahelyeken virágzik, amelyek nem transzparensek a munkatársak számára, ahol bizalomhiányosak a kapcsolatok és hiányos a kommunikáció - ami krízis idején különösképp jellemző. Az ilyen szervezetekben a munkavállalók frusztráltak, kivetítik a félelmeiket, kialakítják a saját feltételezéseiket és a valós információk hiányát azzal pótolják, hogy ezekről beszélnek. A pletyka ott is könnyen megjelenik, ahol a munkavállalók demoralizáltak vagy unatkoznak.

Nagyon káros a pletyka

A pletyka nagyon ártalmas tud lenni: fájdalmat okozhat a célpontjának, aláássa a csapatmunkát és csökkenti a produktivitást. A pletyka azért tud nagy pusztításokat végezni, mert az emberek hajlamosak hinni benne anélkül, hogy a valóságtartalmát ellenőriznék. A pletyka megszűntetésének lehetőségeit már számos professzor és szervezetfejlesztő kutatta, és állítják (pl. Julie Barktus, Madan M. Tripathy), hogy létezik abszolút pletykamentes munkahely.

Hogyan lehet pletykamentes a munkahely?

Abban szinte mindenki egyetért, hogy a probléma megoldása nem úgy történik, hogy a vezetők megmondják a beosztottaknak, hogy ne pletykáljanak. A megoldás ehelyett olyan környezet kialakítása, ahol a pletyka nem életképes: támogató szervezeti kultúra kialakítása versengő helyett, amelyben folyamatos a kommunikáció, a munkatársak informálása.

Sokszor látni, hogy amikor az emberek egymással beszélnek, kevésbé érzik a szavaik súlyát, nincsenek tudatában, hogy minden kommunikációval előttük a lehetőség, hogy konstruktívan vagy destruktívan kommunikáljanak. Sokszor a destruktív kommunikáció egy rövid kis interakcióval kezdődik, ami elkezd addig nőni, amíg kontrollálhatatlanná válik. Érdemes tehát a destruktív, ill. konstruktív szavak hosszú távú következményeit is hangsúlyozni a munkatársaknak, amibe beleértendő azt is, hogy az előmenetelüket is befolyásolja a kommunikációjuk milyensége, valamint a munkatársaikkal való viszonyaikat, energia-szintjüket és így a projektjeik sikerét is. Ha ezekkel tisztába kerülnek, készek lesznek a kommunikáció konstruktívabb formáit választani.

Fontos arra is rámutatni, hogy amikor egy munkatárs pletykál, azt valamilyen okból teszi. A rosszindulatú beszélgetés hátterében az is meghúzódhat, hogy a kolléga be akar illeszkedni, vagy információkat akar szerezni a munkájához.

Mit tegyünk, ha pletykás a kollégánk?

Végül, fejleszteni kell a munkatársak készségeit, hogy hogyan viselkedjenek, ha egy pletykával vagy pletykás személlyel találják szemben magukat. A nők a férfiakhoz képest hajlamosabbak a pletykára - amit a két nem agyi különbségire vezetnek vissza -, ezért a nőknek jobban kell az ezzel kapcsolatos készségeit fejleszteni, kicsit jobban oda kell figyelniük, hogy érzelmi tényezőktől függetlenül, csak a tényekre és megoldásokra fókuszáljanak kommunikációik során.

Captain Hungary Kft.
www.captain.hu
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter