Megjelent: 5 éve

A főnök "mucijának" neveznek, folyamatosan zaklatnak

A munkahelyemen a belépésem utáni hónaptól kezdve a kollégák egy része megjegyzéseket tett rám az egész csoport előtt (pl. a főnök kedvence, jól benyaltam magam, velem kivételezik a csoportvezető stb.), illetve a hátam mögött elkezdtek kibeszélni. Már a társosztályoktól hallottam vissza, hogy én a csoportvezető "mucija" vagyok. Holott semmilyen kapcsolatom nincsen és nem is volt a csoportvezetővel, mint főnökömmel kizárólag munkakapcsolatom van, mint férfi egyáltalán nem vonzó számomra. Ezt párszor jeleztem a vezetőmnek írásban is, aki szerint ez ugratás kategória. Mára odáig fajult ez a helyzet, hogy metakommunikációs szinten értésemre adják folyamatosan, hogy mi a véleményük rólam.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Nem lehetett könnyű összeszednie az erejét, és megírnia a történetét ebben a helyzetben, ami láthatóan kellemetlen az Ön számára. Az ilyen típusú munkahelyi zaklatás természetesen elfogadhatatlan mind céges etikai, mind személyes erkölcsi szempontból, akkor is, ha az abban részt vevők esetleg úgy gondolják, van alapja az általuk terjesztett feltételezéseknek. Az ilyen helyzeteket gyakran olyan apró, félreértett "jelek", viselkedések eredményezik, melyeket az "ugratások" megkezdése előtt a kollégák (félre)értelmeznek, gyakran sztereotípiáikat, korábbi, másokról szerzett negatív tapasztalataikat, félelmeiket, "elméleteiket", feltételezéseiket vegyítve az adott munkatársról szerzett konkrét tapasztalatokkal.

Mint jellemzően minden emberi konfliktushelyzetben, az ilyen esetekben is a leggyakrabban a nyílt kommunikáció, a sérelmek, a félreértések, az igények és elvárások kölcsönös tisztázása vezethet a legtartósabb eredményekhez. Ilyenkor egy külső moderátor-mediátor segítségével lehetőséget lehet teremteni az érintett munkatársaknak (Önnek és kollégáinak) a saját sérelmeik és igényeik kölcsönös kifejezésére, és arra, hogy kölcsönösen megegyezzenek az egymástól elvárt viselkedésekről. Az ilyen tisztázó egyeztetéseket egy belső vizsgálat során megelőzhetnek az egyes érintett kollégákkal folytatott személyes beszélgetések, ahol mindenki szabadon, négyszemközt, bizalmasan elmondhatja, hogy hogyan látja az adott helyzetet, annak kialakulását, okait stb. Azt, hogy az Önök cégénél ez a vizsgálat hogyan fog lezajlani, természetesen nem tudom megmondani.

A mostani helyzetben érdemes lehet saját magának néhány kérdést feltennie és megválaszolnia. Azt kérdezi, hogy lehet-e pozitív eredménye az Ön számára ennek a vizsgálatnak. Én azt kérdezném erre, hogy mi jelentene Önnek pozitív eredményt? Milyen kimenetellel lenne elégedett? Mennyi esélyét látja ennek a kimenetelnek? Mit tudna Ön tenni annak érdekében, hogy segítse ezt a kimenetelt?

Aztán természetesen kérdés az is, hogy mennyire tudja hosszú távon elképzelni, hogy ebben a munkahelyi közösségben dolgozzon, ahol a kollégák részéről ilyen sérelmek érték? Ha szeretne itt dolgozni, mire lenne Önnek igazán szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát a munkahelyi mindennapokban? Mit tud Ön ezért tenni? Kitől tud ehhez segítséget kérni? Ön szerint a kollégák hogyan látják ezt a helyzetet? Mi van az ő fejükben? Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy megváltozzon az Ön felé mutatott hozzáállásuk és viselkedésük? Mennyi esélyét látja annak, hogy a dolgok olyan irányba mozdulnak el, ahol Ön már jól tudja magát érezni ezen a munkahelyen?

Ha ennek kevés esélyét látja, keveset tud érte tenni és nincs senki, akitől segítséget tudna kérni, vagy esetleg már nem szeretne ebbe energiát szánni, természetesen adódik az a kérdés is, hogy szeretne-e másik munkahelyet keresni, ahol befogadóbb közösségben dolgozhat. És persze ebben az esetben azok a kérdések is felmerülhetnek, hogy milyen ez a munkahely, hogyan tud ilyet találni, és ami ugyanilyen fontos: mit tud tenni annak érdekében, hogy csökkentse az esélyét, hogy egy következő munkahelyen hasonló eset előforduljon? Ehhez segítséget jelenthet, ha átgondolja esetleges előző munkahelyeit, és azokat a tapasztalatokat, hogy milyen volt az a csapat, ahol jól érezte magát (és ha esetleg volt már hasonlóan rossz tapasztalata, akkor abból mit lehet tanulni, hogy elkerülje, hogy legközelebb ilyen történjen).

Kívánom, hogy a története az Ön számára kedvezően végződjön, amihez ne feledje, hogy először is arra van szükség, hogy megfogalmazza, mi jelente az Ön számára pozitív eredményt, mit szeretne, hogy hogyan oldódjon meg ez a történet? Mindehhez kitartást és sok sikert kívánok Önnek!

Aki válaszol:

HR szakértő - Sipos Sándor

HR szakember, tréner, munka- és szervezetpszichológus, a Onestep tulajdonosa. 12 évig dolgozott multinacionális környezetben HR szakemberként, illetve vezetőként. Eddigi pályája során a HR legkülönbözőbb területein teremtett értéket.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért veszik le az álláshirdetéseket, ha nincs még betöltve egy pozíció?

Érettségizett általános vegyész a végzettségem. 15 évet dolgoztam "Gyógyszeralapanyag gyártó" munkakörben fekete és tiszta térben az egyik nagy... Teljes cikk

Hol végezzek iskolát, hogy HR-es lehessek?

Gyógytornász vagyok, Budapesten élek de sajnos szakmán belül nem sikerül állást találnom. Szeretnék másképp érvényesülni, és a HR-esként... Teljes cikk

Hogyan tüntessem el a lyukakat az önéletrajzomból?

2016 végén ért véget a legutóbbi munkaviszonyom, és előreláthatólag 1 éves lyuk tátong majd az önéletrajzomban, míg nem volt munkám. A... Teljes cikk