Megjelent: 7 éve

A rövid munkaidő lehet a hosszú élet titka

Csökkentené a heti munkaidőt és növelné a nyugdíjkorhatárt egy dán professzor javaslata. James Vaupel 25 órában határozná meg a heti munkaidőt, viszont cserébe csak 80 évesen lehetne nyugdíjba menni - írja a Világgazdaság Online.

Az elöregedő, de jólétben élő dán társadalomban a mai gyerekek még nyolcvanéves korukban is munkaképesek lesznek James Vaupel professzor szerint. A kutató a Science Nordic című honlapnak adta elő ötletét, hogy a késői nyugdíjért cserébe kedvezményként bevezetnék a 25 órás munkahetet.

A rövidebb munkaidő nem csak kedvezmény lenne, ez is hozzájárulna a hosszú élethez, a vitalitás megőrzéséhez. A késői nyugdíj pedig idős korban javítaná az emberek kedélyállapotát, hiszen továbbra is a társadalom hasznos tagjának érezhetnék magukat.

Az OECD országai közül 2050-re Dániában lesz a legmagasabb, 69 év a nyugdíjkorhatár. A dán pénzügyminisztérium még ennél is magasabb 71,5 éves korhatárral számol az évszázad közepére, miután a koppenhágai kabinet 2006-ban a várható élettartamhoz kötötte a nyugdíjkorhatár emelését, vagyis, minél tovább élnek a dánok, annál tovább kell dolgozniuk - írja a Világgazdaság.

Jelenleg 67 év a nyugdíjkorhatár Dániában, azonban a kormányzat azt tervezi, hogy 2020-ra az 1958 után születettek esetében 69 évre emeli azt.

Világgazdaság Online
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter