Megjelent: 8 éve

A rövid munkaidő lehet a hosszú élet titka

Csökkentené a heti munkaidőt és növelné a nyugdíjkorhatárt egy dán professzor javaslata. James Vaupel 25 órában határozná meg a heti munkaidőt, viszont cserébe csak 80 évesen lehetne nyugdíjba menni - írja a Világgazdaság Online.

Az elöregedő, de jólétben élő dán társadalomban a mai gyerekek még nyolcvanéves korukban is munkaképesek lesznek James Vaupel professzor szerint. A kutató a Science Nordic című honlapnak adta elő ötletét, hogy a késői nyugdíjért cserébe kedvezményként bevezetnék a 25 órás munkahetet.

A rövidebb munkaidő nem csak kedvezmény lenne, ez is hozzájárulna a hosszú élethez, a vitalitás megőrzéséhez. A késői nyugdíj pedig idős korban javítaná az emberek kedélyállapotát, hiszen továbbra is a társadalom hasznos tagjának érezhetnék magukat.

Az OECD országai közül 2050-re Dániában lesz a legmagasabb, 69 év a nyugdíjkorhatár. A dán pénzügyminisztérium még ennél is magasabb 71,5 éves korhatárral számol az évszázad közepére, miután a koppenhágai kabinet 2006-ban a várható élettartamhoz kötötte a nyugdíjkorhatár emelését, vagyis, minél tovább élnek a dánok, annál tovább kell dolgozniuk - írja a Világgazdaság.

Jelenleg 67 év a nyugdíjkorhatár Dániában, azonban a kormányzat azt tervezi, hogy 2020-ra az 1958 után születettek esetében 69 évre emeli azt.

Világgazdaság Online
  • 2021.01.17Adatvédelmi alapismeretek Ha szeretné rövid idő alatt elsajátítani az adatvédelmi alapismereteket vagy nem találkozott még a GDPR-ral, de szeretne ezen változtatni, akkor e-learning tananyagunkat Önnek ajánljuk. Videónk segítségével megismerkedhet az alapfogalmakon kívül az adatkezelési jogalapok rendszerével, valamint az adatkezelés alapelveivel is. Fél napos konzultációs lehetőségünk segítségével a videóval kapcsolatos kérdéseit vagy egyéb problémáit megbeszélheti a téma szakértőjével, dr. Sepsi Tiborral. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter