Megjelent: 15 éve

Alkotmánysértő az iskolai rendszerű szakképzés Magyarországon?

A tíz évfolyamos általános képzés és a gyermekmunka rossz értelmezése miatt a szakképesítés megszerzésnek kezdetét csak 16 éven felül engedélyező jogszabály 1998-tól a fiatalok tízezreit tette, és teszi ma is tönkre - állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete közleményében.

A hároméves szakmunkásképzés megszüntetése után létrehozott szakiskolai képzés jóvátehetetlen károkat okozott az iskolarendszerű szakképzés területén - véli a Magyar Szülők Országos Egyesülete. A középiskolai szinten továbbtanulni képtelen fiatalokat a szakiskolában zsúfolták az iskolafenntartók, ahol tömeges lett a buktatás, és gyakorlattá vált a nehezebben kezelhető tanulók eltávolítása.

Az egyesület szerint a középiskolai expanzió erőszakos keresztülvitele miatt a szakiskola degradálódott, a sehova fel nem vett és a középiskolákból kibuktatott tanulók gyűjtőhelye lett. Kialakult a szakiskolai szegregáció. Ugyanakkor az oktatásirányítás önkényesen leszűkítette a szakiskolában tanulható szakképesítések számát, arról nem is beszélve, hogy az iskolai rendszerű szakképzésben a jogszabályalkotó a gyakorlati képzés tekintetében is megkülönbözteti a tanulókat egymástól.

A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint az iskolai tanműhelyben és a gazdálkodó szervezettel kötött együttműködési megállapodás keretében folyó gyakorlati képzésben nem járnak azok a juttatások és előnyök, amelyek tanulószerződésnél járnak (pl. pénzbeli juttatás, kötelező felvétel a szakképző iskolába, a képzési idő "beszámít a nyugdíjba", szülési szabadság, betegszabadság jár a tanulónak). Ugyanakkor a tanulószerződés intézménye (tanoncszerződés) sérti az esélyegyenlőség elvét, elősegíti a tanulók kizsákmányolását, nem ad biztosítékot a pályakezdéshez. Nincs garancia arra, hogy a tanulók megkapják a pénzbeli és természetbeni juttatásokat.


Az egyesület az iskolai rendszerű szakképzés gyermekbarát szervezéséhez a következő javaslattal él:

 • Meg kell engedni, hogy minden tanuló megkezdhesse bármelyik államilag támogatott szakképesítés tanulását 14 éves korától a 9. évfolyamon, ha sikeresen befejezte az általános iskolát.
 • Nem kell a szakképesítést különböző iskolai évfolyamok elvégzéséhez kötni (jelenleg befejezetlen általános iskolai végzetséghez 8. 10. 12. 13. évfolyam befejezéséhez, vagy érettségi vizsgához kötik a szakképesítésbe való bekapcsolódást "hasraütésszerűen.")
 • A szakiskolát 4 évfolyamos szakképző iskolává kell minősíteni, ahol a 9. évfolyamtól kezdődően páthuzamosan folyik a szakmai elméleti és a szükséges közismereti oktatás. (Sok "nyolcadikos" gyermeknek elege van a közismereti tantárgyak tanulásából, szakmát akarnak tanulni, munkába akarnak állni, pénzt akarnak keresni. Jobban viselik az általános iskolai megpróbáltatásokat, ha van perspektívájuk.)
 • Egységes tanulói szerződést kell előírni, amely szerint egyforma juttatást és előnyöket kapnak az iskolai tanműhelyben, az együttműködési megállapodás alapján folyó vagy a tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő tanulók - véli a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

  Országos Sajtószolgálat
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek