kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Alkotmánysértő az iskolai rendszerű szakképzés Magyarországon?

A tíz évfolyamos általános képzés és a gyermekmunka rossz értelmezése miatt a szakképesítés megszerzésnek kezdetét csak 16 éven felül engedélyező jogszabály 1998-tól a fiatalok tízezreit tette, és teszi ma is tönkre - állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete közleményében.

A hároméves szakmunkásképzés megszüntetése után létrehozott szakiskolai képzés jóvátehetetlen károkat okozott az iskolarendszerű szakképzés területén - véli a Magyar Szülők Országos Egyesülete. A középiskolai szinten továbbtanulni képtelen fiatalokat a szakiskolában zsúfolták az iskolafenntartók, ahol tömeges lett a buktatás, és gyakorlattá vált a nehezebben kezelhető tanulók eltávolítása.

Az egyesület szerint a középiskolai expanzió erőszakos keresztülvitele miatt a szakiskola degradálódott, a sehova fel nem vett és a középiskolákból kibuktatott tanulók gyűjtőhelye lett. Kialakult a szakiskolai szegregáció. Ugyanakkor az oktatásirányítás önkényesen leszűkítette a szakiskolában tanulható szakképesítések számát, arról nem is beszélve, hogy az iskolai rendszerű szakképzésben a jogszabályalkotó a gyakorlati képzés tekintetében is megkülönbözteti a tanulókat egymástól.

A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint az iskolai tanműhelyben és a gazdálkodó szervezettel kötött együttműködési megállapodás keretében folyó gyakorlati képzésben nem járnak azok a juttatások és előnyök, amelyek tanulószerződésnél járnak (pl. pénzbeli juttatás, kötelező felvétel a szakképző iskolába, a képzési idő "beszámít a nyugdíjba", szülési szabadság, betegszabadság jár a tanulónak). Ugyanakkor a tanulószerződés intézménye (tanoncszerződés) sérti az esélyegyenlőség elvét, elősegíti a tanulók kizsákmányolását, nem ad biztosítékot a pályakezdéshez. Nincs garancia arra, hogy a tanulók megkapják a pénzbeli és természetbeni juttatásokat.


Az egyesület az iskolai rendszerű szakképzés gyermekbarát szervezéséhez a következő javaslattal él:

 • Meg kell engedni, hogy minden tanuló megkezdhesse bármelyik államilag támogatott szakképesítés tanulását 14 éves korától a 9. évfolyamon, ha sikeresen befejezte az általános iskolát.
 • Nem kell a szakképesítést különböző iskolai évfolyamok elvégzéséhez kötni (jelenleg befejezetlen általános iskolai végzetséghez 8. 10. 12. 13. évfolyam befejezéséhez, vagy érettségi vizsgához kötik a szakképesítésbe való bekapcsolódást "hasraütésszerűen.")
 • A szakiskolát 4 évfolyamos szakképző iskolává kell minősíteni, ahol a 9. évfolyamtól kezdődően páthuzamosan folyik a szakmai elméleti és a szükséges közismereti oktatás. (Sok "nyolcadikos" gyermeknek elege van a közismereti tantárgyak tanulásából, szakmát akarnak tanulni, munkába akarnak állni, pénzt akarnak keresni. Jobban viselik az általános iskolai megpróbáltatásokat, ha van perspektívájuk.)
 • Egységes tanulói szerződést kell előírni, amely szerint egyforma juttatást és előnyöket kapnak az iskolai tanműhelyben, az együttműködési megállapodás alapján folyó vagy a tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő tanulók - véli a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

  Országos Sajtószolgálat
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

  Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk

  Lázár János: megépítjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát

  A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán. Teljes cikk

  Több mint ötven vállalati partner vesz részt a BGE állásbörzéjén

  A három napig tartó eseményt csütörtökön a pénzügyi és számviteli karon zárják. Teljes cikk