Megjelent: 7 éve

Állásinterjú melltartóban

images

images

Fontos kérdés, hogy jelenleg is aktív HR-esek, interjúztatók hogyan látják e kérdést. Ideális esetben lehetne tabu, vagy magától értetődő téma, amiről nem is kell beszélni. De ma már az sem magától értetődő, hogy valaki vesz magára fehérneműt, ami a munka világában elfogadhatatlan. Ha vesz is, néha az sem pozitív irányba mozdítja az igényes megjelenés ügyét. Reggelente munkába igyekvő emberek közt járva gyakran lehet szörnyülködni a tengernyi öltözködési hibán. Egyes munkakörökbe nem kell üzleties megjelenésű kiskosztüm és körömcipő, elég lehet egy laza póló-nadrág vagy top-szoknya, könnyed ruha is, de megfelelő fehérnemű akkor is kell!

Első szabály, hogy vegyünk alsóneműt a nadrág alá, már csak higiéniai okokból is. A blúzon átnyomódó mellbimbók sem túl esztétikusak, melltartó a megoldás rá.

Alapvetés, hogy a fehérnemű semmilyen módon ne látsszon ki a ruha alól, mert közönséges hatást kelt (ha a hiánya látszik, méginkább). Ha a ruha áttetsző, akkor se látsszon a melltartó csipkemintája, a fehér blúz alatt ne világítson a fehér melltartó, a fehér nadrág alatt a madzagtanga. Vékony felsőruházat alá testszínű alsóneműt kell venni, ami mindent takar (a madzagtanga nem takar eleget). A ruha szabása és a fehérnemű illeszkedjen egymáshoz.

A szilikonpánt tévedés: addig nem látszik, amíg hosszabban nem érintkezik a bőrrel. 1-2 órás viseléssel elszíneződik. A hosszát sem lehet rendesen beállítani, mert csúszik, nyúlik. Gyakorlatilag használhatatlan, de végre megy ki a divatból.

Spagettipántos ruhák, topok alá teljesen megfelel egy átlagos melltartó, és mivel a pántja mindenképpen látszani fog, figyeljünk arra, hogy színben passzoljon a tophoz. Ami ilyen helyzetben is megengedhetetlen, hogy a hátrészen a vízszintes hátsó pánt kilátsszon, egy mélyebb hátú felsőnél. A variálható pántú melltartók a nyakbaakasztós felsőkhöz, ruhákhoz is jól jönnek.

A pántnélküli felső elég merész öltözék, de ha már ezt választottad, akkor a melltartó is legyen pántnélküli. A speciálisan erre tervezett darabokon van csúszásgátló szilikoncsík, csak ilyet vegyél fel ilyenkor! Nagy segítség még a bőrbarát, erre kitalált kétoldalú ragasztó, hogy a top se forduljon le rólad egy óvatlan pillanatban. (Fashion tape néven lehet rákeresni.)

További öltözködési hibák a nadrágokhoz kapcsolódnak. Ilyen a leggings viselése nadrág helyett. A leggings nem nadrág, hanem harisnyanadrág. Azaz feneket takaró felsőt (tunikát) illendő venni hozzá. Sajnos egyik-másik igen silány anyagból készül, felvéve kitágul a szövése, ritkássá válik, így már alkalmatlan utcai viseletnek, munkahelyre. Állásinterjúra semmiképp sem hordható a leggings, még tunikával viselve sem! Ha valaki szűkebb fazonú nadrágot választ, akkor az alá olyan fehérnemű kell, aminek a széle varrás nélküli, nem nyomódik át, mert nem túl épületes látvány a nadrág alatt felgyűrődő bugyi, meg nem is túl illendő. Megfelelő fehérnemű és jól szabott nadrág kell az elkerüléséhez.

Állásközvetítők ugyan nem állították, hogy állásinterjún az ilyen öltözékek egyértelmű kizárást jelentenek egy következő körből. De a közvetítőnek ilyenkor egy szakmailag, hozzáállásban megfelelő jelöltet figyelmeztetni kell, hogy a következő körben öltözzön fel megfelelően, ami mindkét félnek kínos. Férfiaknak kifejezetten kellemetlen egy nőt figyelmeztetni, így ők hamarabb mondanak le a jelöltről és választanak másikat. Az álláskeresők legtöbbször az ilyen kritikát nem is képesek értelmezni, ha diplomatikusan kapják. Például egy ismerős interjúztató hölgy jelezte a jelöltnek búcsúzáskor, hogy legközelebb válasszon másik öltözéket, mert nem áll jól neki a pöttyös. A jelölt értetlenkedett, de hát nincs is rajtam pöttyös! A bugyija volt az. Egy direkt kritika (“legközelebb a bugyiját azért ne mutogassa!”) sértő, de ha az udvarias nem működik, ezt is muszáj. Lényeg: az öltözékre tett negatív megjegyzés nem biztos, hogy sértés volt, lehet, hogy inkább esély. Nem kell megsértődni, simán egy „értem, figyelni fogok rá legközelebb” válasz a megfelelő.

Természetesen nem várja el senki, hogy Miss Marple ruhatárából öltözködjön a jelölt, de a határokat ismerni kell. Az illendő öltözék is lehet kacér, ha egyébként ez a stílusod, de légy visszafogottabb egy állásinterjún. Indokolt esetben a szigorú protokolltól is el lehet térni, mert aki 40 fokos melegben harisnyaviselést vár el, az is tévúton jár.

Jobangel
HR Blog

  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter