Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az életpályák összehangolása a célja az új közszolgálati törvénynek

A képviselők péntek hajnalban befejezték a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló, az egyes törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatok, valamint az új közszolgálati törvény általános vitáját.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára expozéjában elmondta, azért szükséges az új közszolgálati szabályozás létrehozása, mert a 90-es évek közepén hozott eredeti törvényt sokszor ellentétes irányokban módosították, így belső kohéziója mára erodálódott.

A javaslat két fő célja, hogy összehangolja a köztisztviselői, a rendőri és a katonai életpályát, így nem egymás mellett, elszigetelten, hanem átjárhatóan léteznek majd az életpályák egymás mellett. A másik fő cél az életpályák megújítása: átalakítják a közszolgálati szabályozás struktúráját és egységesítik a széttöredezett szabályozást - mondta az államtitkár.

Létrejön a közszolgálati érdekegyeztető fórum

Létrehoznak egy közigazgatási kart, amelybe kötelező lesz minden közszolgának belépni. Ennek feladata egyebek mellett az érdekképviselet és az etikai eljárás lefolytatása lesz. A központi érdekegyeztetés két fórumát egyesítik és létrejön a közszolgálati érdekegyeztető fórum.

Bohács Zsolt, a Fidesz vezérszónoka felszólalásában - megismételve a törvény főbb célkitűzéseit - kiemelte a Magyari Zoltán Közigazgatási-fejlesztési Programot, az új életpályamodell kidolgozását, és a töredezett szabályozás egységesítését.

Gúr Nándor, az MSZP vezérszónoka azt mondta, sok ellentmondást hordoz magában a javaslat, az elmúlt másfél évben pedig a kormánytisztviselőknél "zsákmányszerző" politikát folytatott a kormányzat, ezzel "annullálták" a szférában eddig meglévő biztonságot. A képviselő szerint sem díjazásban, sem pedig más tekintetben nem hoz előrelépést a tervezet.

A KDNP vezérszónoka, Stágel Bence azt mondta, a közigazgatás átalakítása tovább nem odázható, mert az emberek azt érzik, hogy rendetlen országban élnek. Ennek szerinte az az oka, hogy a közigazgatásnak nem volt igazi stratégiája. Megjegyezte, olyan életpályamodellre van szükség, amely megőrzi a karrier-rendszer előnyeit, de lehetőséget nyújt a rugalmas alkalmazkodásra is.

Apáti István (Jobbik) közlésre szerint a márciusi bevezetés korai. A képviselő úgy vélte, túlzottak a lojalitásbeli elvárások. Előnye a javaslatnak, hogy határozott lépést próbál tenni az egységes közszolgálat felé - mondta.

Szilágyi Péter (LMP) szerint a célok támogathatók, de tartalmilag súlyos aggodalmakra ad okot a javaslat. Kifejtette, hogy a közszolgálati tisztségviselők kiszolgáltatottsága több szempontból is megmarad, magánéletükre pedig túlzott befolyással akarnak lenni.

Rétvári Bence úgy reagált: stabil, kiszámítható rendszert hoznak létre. Ezt követően Balczó Zoltán lezárta az általános vitát.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk