Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Czomba Sándor: Jól haladnak az egyeztetések a munkatörvénykönyvről

Jól haladnak az egyeztetések az új munkatörvénykönyvről (Mt.), amelyről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán folytatta a tárgyalást a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel - mondta Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek a szerdai megbeszélés után.

Czomba Sándor hangsúlyozta: az egyeztetésen számos kérdésben - például rendkívüli munkavégzés, műszakpótlék, szabadság - közeledtek az álláspontok, a legtöbb vita várhatóan a szakszervezetekre és az üzemi tanácsra vonatkozó szabályok kapcsán lesz.

Hozzáfűzte: az utóbbi témában arra kérték a másik két oldalt, hogy dolgozzanak ki közös javaslatot; ezt a jövő heti találkozón vitathatják meg. Az államtitkár elmondta, hogy az egyeztetésen a szakszervezetek közül a Liga, a Munkástanácsok és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) vezetői vettek részt, de Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke képviselte az Autonómokat, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát (SZEF), és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülést (ÉSZT) is. A munkaadói oldal képviseletében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vezetői vettek részt a megbeszélésen.

Sikerült érdemi egyezségre jutni sok kérdésben, mostanra közel kerültek a felek azokhoz a megoldásokhoz, amelyek mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról elfogadhatóak - emelte ki Czomba Sándor.

A részletekről szólva kifejtette: a védett kor intézményében már nincsenek viták, az a kérdés csupán, hogy milyen mértékű legyen a védettség. A szabadság kérdésében egyértelműen megállapodás születetett, a túlmunkát pedig kollektív szerződésben 300 órában szeretnék maximalizálni, a szociális partnerek javaslatai alapján itt is lesz valószínűleg megegyezés - fogalmazott az államtitkár.

A rendkívüli munkavégzésről elmondta, hogy azt a munkáltató szabadidőben is "kifizetheti", ugyanakkor itt is látszik, hogy ez kétszeres költséggel jár a munkaadónak, és még itt is közeledhetnek az álláspontok az államtitkár szerint.

Hozzáfűzte: a tervek szerint jövő héten lezárják a háromoldalú egyeztetéseket az új kódexről, és elkezdődhet a tervezet közigazgatási egyeztetése. Hangsúlyozta ugyanakkor: miután a kormány is megtárgyalta a javaslatot, lesz egy köztes időszak, amikor az érintettek ismét tehetnek észrevételt, javaslatot a parlament elé bekerülő törvényjavaslathoz.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter