Megjelent: 2 éve

Erste: soha nem látták még ennyire problémamentesnek a dolgozók a home office-t, mint most

Míg tavaly áprilisban, a pandémiás időszak elején a válaszadók csupán 34 százaléka érezte teljesen komfortosnak magát az otthoni munkavégzéssel, addig a legutóbbi felmérésben már 84 százalékuk nyilatkozott így - derül ki az Erste hatodik alkalommal elkészített elégedettségi felméréséből.

images

Soha nem látták még ennyire problémamentesnek az otthoni munkavégzést az Erste Bank munkatársai, ugyanakkor egyre inkább hiányoznak nekik a személyes kapcsolatok – derül ki a pénzintézet hatodik alkalommal elkészített felméréséből. Az Erste dolgozói július elején fokozatosan visszatérnek az irodába, ám a munkavégzés igazodik az új feltételekhez: a tárgyalókat audió- és videórendszerekkel szerelik fel a hibrid értekezletekhez, valamint új, rugalmas munkaidő beosztást vezetnek be ott, ahol lehet.

A pandémiás időszak alatt a pénzintézet munkatársainak többsége, a központi feladatokat ellátó dolgozók közel 90 százaléka távolról látta el feladatát. Tavaly március óta nem volt kötelező az irodai munkavégzés, májustól már viszont azok, akik szerettek volna, elkezdhettek bejárni, de csak heti váltásban: a biztonság érdekében minden csapatot kettéosztottak, így egyes heteken a dolgozóknak csak az egyik vagy a másik fele lehetett az irodában.

Idén júliustól a rotáció megmarad, ám az irodai héten már kötelező lesz három napot bent tölteni. Szeptembertől pedig, amennyiben a vírushelyzet lehetővé teszi, az Erste visszaáll a normális munkarendbe, de teljesen új alapokon.

„Az elmúlt több mint egy évben alapvetően megváltozott a munkavállalók és a munkaadók home office-ról alkotott véleménye. Bizonyos munkakörökben ma már szinte elvárás az otthoni munkavégzés lehetőségének biztosítása, miközben erre korábban nem volt ekkora igény” – mondja Mihók Krisztina, az Erste Bank HR vezetője.

Míg tavaly áprilisban, a pandémiás időszak elején a válaszadók csupán 34 százaléka érezte teljesen komfortosnak magát az otthoni munkavégzéssel, addig a legutóbbi felmérésben már 84 százalékuk nyilatkozott így. Azok aránya, akiknek semmilyen problémát nem okoz a távoli munkavégzés, 69 százalékra emelkedett, miközben a válaszadók 89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy éppolyan hatékony a munkája elvégzésében otthon, mint amennyire az irodában.

Az Erste dolgozóinak 80 százaléka gondolja úgy, hogy minden információt megkap a távoli munkavégzés idején is. A bank távolról dolgozó munkatársainak 85 százaléka értett egyet teljesen azzal az állítással, hogy a vezetőjével ugyanúgy tud együttműködni a pandémiás helyzetben, mint korábban, míg a válaszadók immáron 94 százaléka gondolja úgy, hogy még két hónapon át, vagy ennél tovább is képes lenne túlnyomó részben otthonról dolgozni. A problémák között első helyre került a kollégák hiánya: a válaszadók 23 százaléka említette ezt, míg a vezetők között ez még inkább jelen van: 44 százalék nyilatkozott így.

A bank azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges, a maximális szintre emeli a home office arányát, ami azt jelenti, hogy a dolgozóknak havi átlagban munkaidejük 50 százalékát kell majd az irodában tölteni.

„Dolgozunk az ennél magasabb arányú otthoni munkavégzés feltételeinek megteremtésén is. A magyar szabályok szerint már távmunkának minősülő foglalkoztatás keretrendszerének kidolgozására azért van szükség, mert arra más, sokkal szigorúbb jogi és munkavédelmi szabályok vonatkoznak” – fejtette ki az Erste HR vezetője. Rugalmas munkaidő beosztást is bevezetnek, ahol erre lehetőség van: a dolgozók reggel 7 és este 8 óra között szervezhetik a saját napi munkaóráikat – értekezletet ugyanakkor továbbra is csak reggel 8 és este 5 óra közé lehet szervezni.

 

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
32 ezer forinttal emeli a béreket az Auchan

Fix alapbéremelést hajt végre az Auchan Magyarország - közölte az áruházlánc. Teljes cikk

Kezdhetnek izgulni az Audi Hungária dolgozói, februárban startolnak a bértárgyalások

Február elején kezdődnek a bértárgyalások az Audi Hungariánál. A cél, hogy a bérek reálértéke ne csökkenjen. Teljes cikk

Folytatódik a zuhanás a tech szektorban, hatszáz munkahelyet szüntet meg a Spotify is

Az elmúlt hetekben a Meta több mint 11 ezer embert, az Alphabet 12 ezret küldött el, az Amazon, ami az Egyesült Államok második legnagyobb... Teljes cikk