Megjelent: 15 éve

Európai Ifjúsági Hét vette kezdetét

Ez év november 3-9. között rendezik meg az Európai Ifjúsági Hét rendezvénysorozatát. A rendezvény fő célja a fiatalok társadalmi részvételének ösztönzése, saját jövőjükkel kapcsolatos elképzeléseik tolmácsolása a magyar és európai döntéshozók felé - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

Az Európai Ifjúsági Hét egy 18 havonta megrendezésre kerülő eseménysorozat, amely során a fiatalok Európa-szerte ugyanabban az időpontban, hét napon keresztül felhívhatják magukra a figyelmet. Az európai rendezvény céljait és szándékát tükrözve a magyarországi eseménysorozat az "Általunk lesz jobb!" címet viseli. Az országos szinten megvalósuló programok koordinációját a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat (MOISZ) igazgatósága és nemzeti irodája, a Fiatalok Lendületben Program Iroda látja el.

Az "Általunk lesz jobb!" elnevezés tolmácsolja a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat szellemiségét is, miszerint a fiatalok a társadalom aktív, alkotó részét képezik, s tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a jövő formálásához, a bennük rejlő lehetőségeket pedig csak akkor tudják megmutatni, ha a felnőtt társadalom partnerként fogadja el őket, és kezdeményezéseiknek, aktív szerepvállalásuknak helyet és teret ad.

A strukturált párbeszéd szellemiségének megfelelően a fiatalokat lépésről lépésre bevonják az őket érintő ügyek megvitatásába. Ennek során a helyi és regionális viták ajánlásai nemzeti szintű megbeszélésekké fejlődve jutnak el az európai szintekre, lehetőséget adva arra, hogy a résztvevők az egyik szinttől a másikig követhessék az adott témát. A célok között szerepel a társadalom, a döntéshozók figyelmének felkeltése a fiatalok által felvetett kihívásokra, társadalmi hasznosságukra és a fiatalok eddig elért eredményeinek bemutatására.

Az idei Európai Ifjúsági Hét különlegessége, hogy a rendezvénysorozathoz kapcsolódó fókuszcsoportos beszélgetések, fórumok már augusztustól zajlanak. Ugyanakkor nem ér véget a hét a zárórendezvénnyel, mivel Magyarországon a strukturált párbeszéd 2008. november 12-én fejeződik be a Parlamentben szervezett ifjúsági nappal.

"Én és Európa párbeszéd"

Az Európai Bizottság kezdeményezésére megvalósuló esemény központilag irányított eleme Magyarországon az "Én és Európa párbeszéd" elnevezést kapta. Fő célja, hogy ösztönözze a fiatalokat az Európai Bizottság által feltett kérdések megválaszolására, valamint hogy a Nemzeti Ifjúsági Stratégia célterületeivel kapcsolatban megkérdezze a fiatalok elképzeléseit. A kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a 12-28 éves korosztályt foglalkoztató legfontosabb problémákról és kihívásokról.

Az adatgyűjtés kérdőív és fókuszcsoportos beszélgetések formájában zajlik. Emellett fórumok teremtenek lehetőséget a fiataloknak arra, hogy találkozzanak a helyi, a megyei vagy kistérségi döntéshozókkal. Eddig csaknem kétezer kitöltött kérdőív érkezett be nyomtatott és elektronikus formában.

Az Európai Ifjúsági Hét - 2008. november 3-9.

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat által tervezett országos vitabeszélgetéseket, konferenciákat, kiállításokat, kreatív akciókat és országos találkozókat az úgynevezett "flash mob" akció színesíti. A szolgálat ezzel a villámakcióval szeretné felhívni a felnőtt társadalom, a döntéshozók figyelmét a fiatalokra mint a társadalomban rejlő pozitív, innovatív, változtatásokra kész erőforrásra.

Az Európai Ifjúsági Hét az eddigi hagyományokhoz híven nagyszabású országos rendezvénnyel zárul. A 2008. november 8-án, a Budapesti Európai Ifjúsági Központban megrendezésre kerülő zárórendezvény nem csupán az Európai Ifjúsági Hetet lezáró esemény, hanem a hazai ifjúsági munka díjátadó ünnepsége is, hiszen Mobilitás-díjban részesülnek azok, akik példamutató munkával sokat tettek az ifjúsági munka fejlesztéséért, sikeres megvalósulásáért. Ezen az országos eseményen elismerésben részesülnek azok a legjobb és legpéldaértékűbb projektek is, amelyek a Fiatalok Lendületben Program támogatásával valósultak meg. A zárórendezvény "Kavalkád" című programeleme lehetőséget biztosít az ifjúsággal foglalkozó szervezetek számára, hogy tevékenységüket, projektjeiket jó példaként bemutathassák.

Parlamenti konzultáció

A szeptembertől folyamatosan beérkező kérdőívek és fókuszcsoportos beszélgetések eredményeit a 2008. november 12-i parlamenti fórumon prezentálja a MOISZ, ahol a regionális (megyei) fórumokon résztvevő fiatalok, szervezeteik képviselői és szakemberei, valamint országos és helyi döntéshozók vesznek részt. A javaslatokat a Nemzeti Ifjúsági Stratégia cselekvési tervének kidolgozásához, illetve az Európai Bizottság ifjúsági konzultációs folyamatához illeszthetik majd.

Az Európai Bizottság a hét alkalmával külön honlapot is működtet www.youthweek.eu címmel, ahol egyebek között bepillantást nyerhetünk egy-egy ország nemzeti szintű eseményeibe és az ottani fiatalok kezdeményezéseibe. A magyarországi programokról a www.mobilitas.hu/eyw oldal ad tájékoztatást.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával... Teljes cikk

A magán és egyházi iskolákban is jár a tanárbéremelés

A magán és egyházi iskolákban, óvodákban is ugyanúgy jár a 32,2 százalékkal megemelt bér a tanároknak és óvónőknek, mint az állami... Teljes cikk

Már az eÁFA-rendszeren keresztül is benyújtható a bevallás - közel a határidő

Kedden lesz az áfabevallás beadási határideje, amely már az új eÁFA-rendszerben, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül... Teljes cikk