Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Foglalkoztatási program hátrányos helyzetű álláskeresőknek

A Termelőiskola esélyt ad címmel hátrányos helyzetű munkanélküliek számára szervezett az építőiparhoz kapcsolódó képzési, foglalkoztatási programot az Első Magyar-Dán Termelőiskola Alapítvány Zalaegerszegen.

images

A mintegy 110 millió forint uniós finanszírozású projekt eredményeiről tartott keddi sajtótájékoztatón Molnár Máté programigazgató elmondta: a projekt indítását megelőzően az alapítvány felmérte a Zalaegerszegen és környékén működő 28 építőipari cég munkaerőigényét.

Az adatok azt mutatták, hogy az építőiparban a nyugdíjazások, a szomszédos országok "elszívó hatása" miatt az ország nyugati térségében hiányszakmák keletkeztek. Átalakult az építőiparral szembeni igény is, míg korábban a szerkezetépítés dominált, jelenleg inkább felújításra, korszerűsítésre, ezen belül homlokzatépítésre, nyílászárócserére - és az ezeket végző szakemberekre - van kereslet - ismertette Molnár Máté.

Az építőipari cégek javaslatai alapján az alapítvány OKJ szakmai képzést indított kőműves és hidegburkoló, valamint homlokzatépítő és -szerelő szakmában. A zalai megyeszékhelyről és a város 30-35 kilométeres vonzáskörzetéből 30 álláskeresőt vontak be a 11 hónapos képzési programba. Az alapítvánnyal kötött munkaszerződés alapján a hallgatók havi 105 ezer forint bruttó bért kaptak.

A szakmai képzésben részt vevők közül 27-en szereztek középfokú építőipari szakképesítést. A Termelőiskola esélyt ad című projekt keretében további 10 ember számára nyújtottak munkaerő-piaci szolgáltatást és segítették az elhelyezkedésüket. A programban részt vevő 40 ember közül 39-en jelenleg is dolgoznak, és minden esély megvan rá, hogy tartósan meg tudjanak kapaszkodni a munkaerőpiacon - mondta el Molnár Máté.

Az Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány 1995 szeptemberében kezdte meg működését Zalaegerszegen, közhasznú tevékenységét hazai és nemzetközi pályázatokon nyert forrásokból finanszírozza. Az alapítvány a hátrányos helyzetű, alulképzett, szakmai végzettséggel nem rendelkező munkanélküliek foglalkoztatását, szakmai képzését és munkaerő-piaci integrációjának segítését tűzte ki célul.

A programjaikba az elmúlt két évtizedben összesen 2208 munkanélkülit vontak be. A képzésekbe 1972 ember kapcsolódott be: közülük 221-en alapiskolai, 148-an betanított szakmai, 1514-en pedig középfokú, országos érvényű szakmai bizonyítványt szereztek.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter