kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Hátrány a kövérség álláskeresésnél

Több kutatás is alátámasztja, hogy bizonyos munkaköröknél a kövér álláskeresők hátránnyal indulnak. Főként recepciós, ügyfélszolgálatos, értékesítői, felszolgálói, eladói állásajánlatoknál nem szívesen vesznek fel a cégek molett pályázót. Nem teljesen reménytelen azonban az álláskeresők helyzete. Az ízléses öltözék, a meggyőző fellépés, a szakértelem sok kilót ellensúlyozhat. Az önéletrajzba viszont nem érdemes régi - soványabb - képet betenni magunkról.

Több felmérés is alátámasztja, hogy a kövérség hátrányt jelent az álláskeresésben. Két évvel ezelőtt a Tárki kutatóintézet egy normál súlyú, egy molett és egy roma álláskeresőt küldött három bevásárlóközpontba eladói állásra jelentkezni. Míg a butiktulajdonosok 70 százaléka beszélt az átlagos álláskeresőnek a pozíció részleteiről, addig a kövér állásvadásszal érdemben csak 12 százalék állt szóba.

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet: a Yale Egyetem kutatói 2000 nőt kérdeztek meg, akiknek több mint a fele válaszolta azt: előfordult már, hogy túlsúlya miatt nem vették fel egy megcélzott állásra.


Ahol ügyfelekkel találkoznakAz előítéletek meglétét erősítették meg az általunk megkérdezett személyzeti tanácsadók. Nem csupán eladói, hanem minden, személyes ügyfélkapcsolattal járó munkakörnél hátrányt jelent a súlyfelesleg. "Ilyenek például az ügyvezetői asszisztens, a recepciós, az értékesítői vagy az ügyfélszolgálatos állások. Az ok: a munkáltatók úgy vélik, az ügyfelek, partnerek a vállalat arcát látják bennük, ami a cég arculatát is jelenti egyben. Épp ezért a kifogástalanságot szeretnék közvetíteni velük, amire jólesik rátekinteni és visszagondolni rá." - állítja Kiss Gabriella, a Porta Labore Kft. ügyvezetője.

Ezt Szöllősi Ágnes karriertanácsadó is megerősítette: a cégek szerint jobb benyomást kelt az, aki átlagos testalkattal rendelkezik. Ezért valóban, a front office munkakörökre nem szívesen alkalmaznak a "normálistól" eltérő pályázókat; túlsúlyosokat vagy bármilyen testi hibával rendelkezőket.


Nem lehet kövér a recepciós?"Két gyerekem van, és mindkét szülés után feljött rám néhány pluszkiló. Mivel nincs felsőfokú végzettségem, ezért alacsonyabb szintű munkákra pályáztam. Asszisztensként, recepciósként próbáltam elhelyezkedni. Néha nem volt könnyű, hiszen néhány cég éreztette velem, hogy a súlyom miatt nem fogom megkapni az állást. Konkrétan azt mondták: a recepciós tulajdonképpen a cég arca, ezért vannak bizonyos elvárásaik a kinézetével szemben. Majd végigmértek, és hozzátették: olyan elvárások, amelyeknek én nem felelek meg" - mesélte egy 32 éves, 175 centis, 90 kilós hölgy.

Persze akadnak kivételek is. "Személyesen, magánemberként is megtapasztaltam, hogy egy bank például pultosként (bankárként) egy túlsúlyos hölgyet alkalmazott. A pénzintézet a döntést bizonyára nem bánta meg, hiszen a hölgy kedvességével, pozitív kisugárzásával engem is azonnal lefegyverezett, és szívesen láttam volna saját pályázóim körében őt" - mesélte Kiss Gabriella.


Háttérmunkát végzőknél nem számítA súlyproblémákkal küzdőknek könnyebb a helyzetük a személyes ügyfélkapcsolattal nem járó - a szaknyelvben "back office"-ként hívott - pozíciók (könyvelő, adminisztrátor, informatikus, értékesítő asszisztens, logisztikus) és a szakértői állások esetében. Ezekben a munkakörökben a tehetség, a tapasztalat, a motiváció a döntő, a kinézet utolsó szempontként szerepel a kiválasztás során. Ugyanakkor az ápoltság, a jólöltözöttség itt is alapkövetelmény.

A megkülönböztetéssel kapcsolatban a munkáltatók gyakran a túlsúly miatt kialakuló egészségügyi problémákkal védekeznek. Az elhízás miatt szívproblémák, mozgásszervi problémák, cukorbetegség alakulhat ki. A vállalatok pedig - a hivatalos magyarázat szerint - nem szívesen kockáztatnak. Kiss Gabriella szerint viszont a döntésben ez egyáltalán nem játszik szerepet. Tévhit, hogy a kövéreket állítólagos lassúságuk és betegségeik miatt diszkriminálnák, a döntésben ez csak igen ritkán játszik szerepet. Egyszerűen csak esztétikusabbnak találják a vékony embereket, jobban érzik magukat köreikben, és ezért inkább őket választják a túlsúlyosak helyett.


Nehéz bizonyítani az álláskeresőnekPedig a munkavégzéshez nem kapcsolódó körülmény miatt nem lehet diszkriminálni az álláskeresőt. A bírósági ítélkezési gyakorlatból vett példa szerint (BH 2003.86) "a törvény tiltja a munkaviszonnyal össze nem függő körülmény miatt a hátrányos megkülönböztetés alkalmazását a munkavállalók között. Ha azonban a megkülönböztetés szükséges, illetve objektív tényekkel indokolható, az nem minősül tiltottnak." Tehát egy egész nap a számítógép előtt ülő recepciós esetében túlsúlyra hivatkozni nem lehet. Sok mozgással járó munkánál azonban az elutasítás indokolt lehet. Nehezíti a hátrányosan megkülönböztetett álláskeresők dolgát, hogy a munkaadó nem a testsúllyal indokol, hanem vagy nem mond semmit, vagy valamilyen munkához, illetve képességekhez kapcsolódó hiányosságot említ.


Az öltözet és a kisugárzás ellensúlyozMit tehet a munkavállaló? Kiss Gabriella szerint számos dologgal lehet ellensúlyozni a súly miatt elszenvedett hátrányt. "Igen fontos a pozitív kisugárzás, ugyanis a jó kedélyű, vidám embereket szeretik a munkáltatók. Az optimista hozzáállás hasonlóan lényeges. Nem lehet úgy elindulni egy interjúra, hogy ez nekem úgysem fog sikerülni. A kedvesség szintén egy ütőkártya lehet. Hiszen bár sokan valóban kifogástalan alakkal rendelkeznek, mégsem tudnak megnyerőek lenni. A csinos és szép még önmagában nem jelent hozzáadott értéket. Ha a belső tartalom (hozzáállás, tapasztalat vagy értékrend) nem megfelelő, az úgynevezett normális alkatú emberek nem képesek több esélyt kicsikarni maguknak pusztán a megjelenésük miatt egy professzionális vállalatnál. Hogy mindez létrejöhessen, a pályázónak el kell fogadnia önmagát, meg kell békélnie saját testétével. Ez egy hosszú folyamat, de nem egy elérhetetlen cél" - állítja a tanácsadó.


Kerüljük a testhez feszülő ruhátPethő Anikó, az Aarenson Consulting vezetője hozzáteszi: az ápoltság és az öltözködés a pályázó malmára hajthatja a vizet. "Ruházatát érdemes többszöri átgondolás után kiválasztania. Nagyon sok túlsúlyos ember van, aki igen jól öltözködik: ízlésesen és elegánsan. Ők általában kerülik a testhez feszülő darabokat, és a színekkel is óvatosan bánnak. A lényeg az összhatás. Ha az interjúztató az alanyra nézve azt látja: igen, ő törődik a külsejével, gondot fordít az ápoltságra és az öltözködésre, akkor azonnal másként fog a jelölthöz állni" - magyarázta a szakember.


Nem érdemes a fotóval trükközniVannak, akik hiúságból vagy esélyeik javítása céljából nem tesznek be fotót az önéletrajzukba, vagy régi, a jelenlegi alakot nem tükröző képet illesztenek be. Így próbálják elérni, hogy legalább az első interjúig eljussanak. Mint megtudtuk, ez nem jó taktika, többet árt, mint használ. "A munkáltató ilyenkor becsapva érzi majd magát, rögtön el is utasítja a jelöltet. Jobb, ha valaki úgy jut el az első körig, hogy a munkáltatók már tisztában vannak azzal, hogy elhízott. Így az interjún már csak arra kell koncentrálnia, hogy viselkedésével és tudásával lehengerelje a vele szemben ülőket" - avatott be Pethő Anikó.

Oroszi Babett
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk