Megjelent: 12 éve

Jogerősen pert nyert a kevesebbet kereső nő

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletben adott igazat annak a nőnek, aki azért pereskedett, mert ugyanabban a munkakörben kevesebb órabérért foglalkoztatták, mint férfi társait.

A nő 150 forinttal kapott kevesebbet óránként a munkájáért egy elektronikai szolgáltató kft-nél, mint a vele azonos végzettségű és munkakörű férfiak. Ezt sérelmezve 2006 márciusában az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, amely egymillió forintra bírságolta a céget.

A megbüntetett vállalkozás nem nyugodott bele a döntésbe, így azt bíróságon támadta meg. A Fővárosi Bíróság viszont jogerősen helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését.

Gregor Katalin, az EBH jogtanácsosa közölte: igazságügyi szakértőt is igénybe vettek, és bekérték a hasonló munkakörben dolgozó férfiak végzettségét igazoló okmányokat is. Kiderült: a kérelmező dolgozott legrégebben, öt év óta a kft.-nél, az utána érkező férfi dolgozókat pedig magasabb órabérrel alkalmazták.

A jogtanácsos elmondása szerint a cég azzal érvelt, hogy a kérelmező nem részesült abban a belső képzésben, amelyben ő a férfi dolgozókat részesítette.

Furman Imre, az EBH alelnöke azt mondta: az ítélet precedens értékű. Ilyen jellegű ügyben ugyanis tudomása szerint még nem született elmarasztaló ítélet.

Magyar Rádió

  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter