Megjelent: 14 éve

Jogerősen pert nyert a kevesebbet kereső nő

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletben adott igazat annak a nőnek, aki azért pereskedett, mert ugyanabban a munkakörben kevesebb órabérért foglalkoztatták, mint férfi társait.

A nő 150 forinttal kapott kevesebbet óránként a munkájáért egy elektronikai szolgáltató kft-nél, mint a vele azonos végzettségű és munkakörű férfiak. Ezt sérelmezve 2006 márciusában az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, amely egymillió forintra bírságolta a céget.

A megbüntetett vállalkozás nem nyugodott bele a döntésbe, így azt bíróságon támadta meg. A Fővárosi Bíróság viszont jogerősen helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését.

Gregor Katalin, az EBH jogtanácsosa közölte: igazságügyi szakértőt is igénybe vettek, és bekérték a hasonló munkakörben dolgozó férfiak végzettségét igazoló okmányokat is. Kiderült: a kérelmező dolgozott legrégebben, öt év óta a kft.-nél, az utána érkező férfi dolgozókat pedig magasabb órabérrel alkalmazták.

A jogtanácsos elmondása szerint a cég azzal érvelt, hogy a kérelmező nem részesült abban a belső képzésben, amelyben ő a férfi dolgozókat részesítette.

Furman Imre, az EBH alelnöke azt mondta: az ítélet precedens értékű. Ilyen jellegű ügyben ugyanis tudomása szerint még nem született elmarasztaló ítélet.

Magyar Rádió

  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter