Megjelent: 13 éve

Jogerősen pert nyert a kevesebbet kereső nő

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletben adott igazat annak a nőnek, aki azért pereskedett, mert ugyanabban a munkakörben kevesebb órabérért foglalkoztatták, mint férfi társait.

A nő 150 forinttal kapott kevesebbet óránként a munkájáért egy elektronikai szolgáltató kft-nél, mint a vele azonos végzettségű és munkakörű férfiak. Ezt sérelmezve 2006 márciusában az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, amely egymillió forintra bírságolta a céget.

A megbüntetett vállalkozás nem nyugodott bele a döntésbe, így azt bíróságon támadta meg. A Fővárosi Bíróság viszont jogerősen helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését.

Gregor Katalin, az EBH jogtanácsosa közölte: igazságügyi szakértőt is igénybe vettek, és bekérték a hasonló munkakörben dolgozó férfiak végzettségét igazoló okmányokat is. Kiderült: a kérelmező dolgozott legrégebben, öt év óta a kft.-nél, az utána érkező férfi dolgozókat pedig magasabb órabérrel alkalmazták.

A jogtanácsos elmondása szerint a cég azzal érvelt, hogy a kérelmező nem részesült abban a belső képzésben, amelyben ő a férfi dolgozókat részesítette.

Furman Imre, az EBH alelnöke azt mondta: az ítélet precedens értékű. Ilyen jellegű ügyben ugyanis tudomása szerint még nem született elmarasztaló ítélet.

Magyar Rádió

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit fizetnek egy utcaseprőnek az V. kerületben

Hirdetésben keres járdatakarítókat a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. Teljes cikk

Egy felmérés szerint Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak a jövedelmükhöz képest

Hitelszabadság szempontjából hazánk az első helyen áll Európában az Intrum felmérése alapján. Teljes cikk

Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk