Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Jogerősen pert nyert a kevesebbet kereső nő

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletben adott igazat annak a nőnek, aki azért pereskedett, mert ugyanabban a munkakörben kevesebb órabérért foglalkoztatták, mint férfi társait.

A nő 150 forinttal kapott kevesebbet óránként a munkájáért egy elektronikai szolgáltató kft-nél, mint a vele azonos végzettségű és munkakörű férfiak. Ezt sérelmezve 2006 márciusában az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, amely egymillió forintra bírságolta a céget.

A megbüntetett vállalkozás nem nyugodott bele a döntésbe, így azt bíróságon támadta meg. A Fővárosi Bíróság viszont jogerősen helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését.

Gregor Katalin, az EBH jogtanácsosa közölte: igazságügyi szakértőt is igénybe vettek, és bekérték a hasonló munkakörben dolgozó férfiak végzettségét igazoló okmányokat is. Kiderült: a kérelmező dolgozott legrégebben, öt év óta a kft.-nél, az utána érkező férfi dolgozókat pedig magasabb órabérrel alkalmazták.

A jogtanácsos elmondása szerint a cég azzal érvelt, hogy a kérelmező nem részesült abban a belső képzésben, amelyben ő a férfi dolgozókat részesítette.

Furman Imre, az EBH alelnöke azt mondta: az ítélet precedens értékű. Ilyen jellegű ügyben ugyanis tudomása szerint még nem született elmarasztaló ítélet.

Magyar Rádió

Follow hrportal_hu on Twitter