Megjelent: 8 éve

Kapcsolatépítés introvertált személyiségként: támogatással lehetséges

Miképpen használhatjuk (ki) legjobban introvertált személyiségünket?

Először is: ismerjük meg, és tanuljuk meg értékelni az introvertált jellemvonást önmagunkban és másokban! Sok emberrel találkozunk munkánk során, akik erről a jellemvonásról úgy beszélnek, mint egy kórképről. Ez nem vezet sok jóra, sem az egyénen belül (pl. gátlásosság), sem cégen belül (pl. lehetőségadás hiánya). Ráadásul pszichológiai szempontból sem állja meg a helyét az, ha az introvertált viselkedést negatívként, az extrovertált viselkedést pozitívként állítjuk be. Mi is a baj ezzel? Ez a fajta megközelítés, egyfelől csak a felszínt veszi figyelembe, másfelől - sztereotipikus módon - csak azt a fajta viselkedést tartja sikeres kapcsolatépítésnek, amikor pl. egy népszerű kolléga, egy 5-6 fős társaságban harsányan beszélget.

Ranschburg Jenő Szülők Könyve című művében konkrétan "kikel" a félénk szó használata ellen az introvertált gyerekekre. Betekint a felszín mögé, és az információfeldolgozás szempontjából írja le a gyereket, nem csupán a külső viselkedés felől közelít. Miként működik az introvertált kisgyerek, és -teszem hozzá a felnőtt is? Ezeknek az embereknek kevés inger hatására is rengeteg impulzus keletkezik az agyában, ellentétben az extrovertáltakkal, akinek szorgos munkával kell begyűjteni ugyanazt a mennyiséget. Figyeljük meg a különböző típusú gyermekeket és felnőtteket. Miként közelít az introvertált gyermek a játszótér felé? Lassan közelít, mert már a látvány és a távolról hallatszó hangok is kezdik telíteni az agyát, és hamar információtúltengés lép(het) fel nála. Nézzük az extrovertált gyermeket. Berohan a játszótérre, egyenesen a többi gyerek közé, és egyiktől a másikig fut, hogy mint a méhecske begyűjtse a megfelelő mennyiségű impulzust. Felnőttek esetében egy üzleti konferencia, egy networking esemény vagy egy bál nagyon hasonlóan működik.

Az introverzió tehát egyszerűen azt jelenti, hogy ezek az emberek belső világukból, gondolataikból, fantáziáikból szerzik az energiájukat. Ezzel ellentétben az extrovertáltak a külvilágból "táplálkoznak", főleg más emberek társaságából. Ez magyarázza, hogy az egyik fajta miért keresi folyamatosan az emberek társaságát, a másik miért van inkább egyedül.

Mindazonáltal, az introvertáltaknak (is) érdemes megérezni a networking fontosságát, és megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel a legtöbbet - gyakran többet, mint extrovertált társaik - hozhatják ki a kapcsolatépítésre szánt összejövetelekből. Inspirációnak álljon itt Susan Cain a 2012-es TED Global keretében tartott előadása az introvertáltak erejéről.

3 alapelv a tudatos introvertált stílusú kapcsolatépítéshez:

1. Keressük a négyszemközti beszélgetéseket a számunkra fontos "célpontokkal"!

Felismerhetjük, vagy vezetőként segíthetünk felismerni introvertált kollégáinknak, hogy az ő numero uno kapcsolatépítési stratégiájuk a négyszemközti párbeszédek lesznek. Mivel a csoportokkal való interakció megterhelő(bb) és kevésbé jutalmazó számukra, érdemesebb és üzletileg is kifizetődőbb számukra értékes négyszemközti párbeszédeket folytatni. Ily módon számos mély, bizalmi kapcsolatra tehetnek szert, és ezt követően, bátran megkereshetik újdonsült kontaktjukat, akár üzletszerzés céljából is.
Ha vezetőként, vagy szülőként megértjük ezt a két különféle preferenciát és támogatjuk az introvertáltakat, erőteljesek és meggyőzőek tudnak lenni, ha networking helyzetekbe kerülnek, illetve rengeteg igazi értéket tudnak vinni beszélgetőtársaik életébe. (Természetesen ezzel nem állítjuk azt, hogy extrovertált típusú kollégáink nem visznek valós értéket beszélgetéseikbe.)

2. Ne féljünk kezdeményezni!

Az introvertált típusú kolléga gyakran gondolja kockázatosnak, hogy kezdeményezően megközelítse potenciális beszélgetőpartnerét. Idővel és türelemmel meg lehet tanulni, hogy egy proaktív, mosolygós bemutatkozást a legtöbben nagyon pozitívan értékelnek, és viszonoznak, még felettes pozícióban is. Okos tanács Keith Ferrazzi könyvéből, hogy egy nagyobb rendezvényen kezdjük a beszélgetést ismerősünk ismerősével, majd így tovább azokhoz, akik egyre távolabb vannak a hálózatban.

A közösségi média eszközei pedig még könnyebbé teszik, hogy az introvertált felkészültnek érezze magát a személyes találkozón. Találkozónkat előkészíthetjük a meghívottak életútjának megismerésével pl. a Linkedin segítségével. Küldhetünk nekik üzenetet, hogy várjuk a velük való találkozást, ezzel megágyazhatunk egy kölcsönösen sikeres üzleti, majd később személyes kapcsolatnak.

3. Hagyjunk időt az újratöltődésre!

Egyértelműnek tűnhet, hogy a napközbeni networking eseményről rögtön visszamegyünk az irodába és belevetjük magunkat a munkába. Ez azonban introvertáltak esetében nem túl jó ötlet, mivel az lehet az eredménye, hogy a következő meetingen nem tudják kihozni magukból a legjobb formájukat, mert szükségük lenne 15-30 perc egyedüllétre, és újratöltődésre.

Summa: Tehát azok az introvertáltak, akik önszántukból, vagy környezetük tanácsára, sugallatára kerülik a networking helyzeteket, komoly hibát követ(het)nek el, és egyben kárt is okoz(hat)nak cégüknek, és végső soron önmaguknak. A fő az, hogy kollégaként, vezetőként (és szülőként) hagyjuk vagy tanítsuk meg őket, hogy a társas helyzeteket saját rendszerük szerint tudják megélni és kihasználni.

Ha Te introvertált vagy, milyen társas, networking stratégiákat találtál hasznosnak, amit megosztanál?

Horváth Gábor
Krauthammer blog
HR Blog
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Nők Lapja botrány karrierszempontból (is): Mikor kell kirúgni valakit?

Nők követték el ezt a hibát nők ellen, és lejöhet belőle egy olyan tanulság is, hogy a nők alkalmatlanok vezetőnek. Erősítve a sztereotipikus... Teljes cikk

Milyen a tökéletes karrierútvonal?

"El kellene jutniuk oda a döntéshozóknak, hogy a hullámzó karriervonal nem hiba, nem törés, hanem a szakmai élet része" - írja bloggerünk, Jobangel,... Teljes cikk

Change menedzsment - avagy a WTF értelmezése másként

Számos díjnyertes csapat hullott atomjaira, csak mert valakinek változtathatnékja volt - írja Frank Benedek a BBCoaching blogon. Mikor és miért kell... Teljes cikk