Megjelent: 9 éve

Kiderült, kik lettek a 2012-es év Legjobb Munkahelyei

Legjobb Munkahelynek lenni immár tizenkét éve azt jelenti, hogy a munkatársak kötődnek a szervezethez, és motiváltak arra, hogy extra erőfeszítést tegyenek a célok megvalósítása érdekében. Tisztában vannak személyes szerepük, az eredményekhez való hozzájárulásuk fontosságával. Az idei felmérésben az Aon Hewitt közel 100 vállalat több mint 30 000 munkatársát és közel 500 felsővezetőjét kérdezte meg Magyarországon. A dolgozók válaszai alapján a kategóriák idei nyertesei: Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. (250 fő alatti vállalatok kategória), FGSZ Földgázszállító Zrt. (250-1000 fő közötti vállalatok kategória) Provident Pénzügyi Zrt. (1000 fő feletti vállalatok kategória).

Milyen a Legjobb Munkahelyen dolgozni?

Az idei Legjobb Munkahelyeken a munkatársak úgy vélik, a vezetés az alkalmazottakkal a legértékesebb erőforrásként bánik. Munkahelyüket vonzónak tartják, és úgy látják, sikerül náluk megtartani a jó munkaerőt, így szívesen ajánlanák cégüket munkahelyként másoknak is. Ismerik a hosszú távú vállalati célokat, és látják, hogy mi befolyásolja javadalmazásukat, általában elégedettek fizetésükkel. Ezekben a kérdésekben az átlagos cégek dolgozóinak véleményétől 30 százalékponttal elégedettebbek a Kecskeméti TERMOSTAR, az FGSZ és a Provident dolgozói.

A Legjobbaknál dolgozók továbbá sokkal inkább úgy érzik, hogy a felsővezetés nyíltan tájékoztatja őket a céget érintő kérdésekről, bíznak a vezetők üzleti döntéseiben, és 86 százalékuk úgy véli, a felsővezetés megteszi a szükséges lépéseket a vállalat hosszú távú sikeressége érdekében. Egyébként a jövőbe vetett hit nem csupán a Legjobb Munkahelyek dolgozóira jellemző, az átlagos cégek alkalmazottainak kétharmada is biztos abban, hogy vállalata sikeresen helytáll a jövőben (ezzel az értékkel a kérdés a 10 legjobb eredményű állítás között szerepe 2012-benl).

Mivel nem elégedettek a dolgozók egy átlagos munkahelyen?

A felmérésben résztvevők csupán 37 százaléka ért egyet azzal, hogy fizetésük elvégzett munkájukkal és a rájuk bízott felelősséggel arányos. A fizetés versenyképességével pedig a válaszadók csupán 41 százaléka elégedett. A megkérdezett munkavállalók kevesebb mint fele nyilatkozott úgy, hogy szervezeti egységében megfelelően elismerik és díjazzák a kiemelkedő teljesítményt. A vezetés emberközpontúságát szintén hiányoljuk itthon: csak kevesebb mint minden második munkavállaló véli úgy, hogy a vezetés a cég legértékesebb erőforrásaként bánik vele. A munkavégzés hatékonyságát gátoló tényezőkkel kapcsolatban is sokan fogalmaztak meg kritikát, a munkafolyamatok, szervezeti egységek közötti együttműködés sokszor kívánnivalót hagy maga után. Az előrelépési lehetőségekkel is gond van, a megkérdezettek alig több mint harmada szerint biztosított számára a megfelelő előrelépési és karrierlehetőség. A résztvevő cégek munkatársainak alig 52 százaléka, azaz minden második dolgozói gondolja, hogy a vezetés jól irányítja a vállalatot, és 46 százalék véli, hogy a vezetői kommunikáció őszinte és nyílt.

Hogyan tekintenek a jövőbe a felsővezetők?

A Legjobb Munkahely Felmérésben részt vevő vállalatok összesen 478 felsővezetője számára a legnagyobb kihívásokat 2012-ben a változó piaci környezet, a sikeres stratégia alkotás és a munkatársi elkötelezettség megtartása jelentik.

Bár a felsővezetők 89 százaléka szerint sikeresen helyt fognak állni a jövőben, közben 41 százalék szerint viszont nem tudják megtartani legjobb embereiket. A felsővezetők egyetértenek, hogy nehezebb most kijelölni és megmutatni a következő időszakra vonatkozó stratégiát. 2011-ben a válaszadók 87 százaléka számolt 1-3 éves távlatban növekvő költséghatékonysági nyomással, idén sincs ez másként. Hasonlóan sokan számítottak és számítanak idén is közvetlen versenytársakhoz képest erőteljes növekedési elvárásokra (a megkérdezett vezetők több mint 60 százaléka számol ezzel 2014-ig bezárólag). Ami jelentős változás az előző évhez képest, hogy míg 2011-ben a felsővezetők közel fele 3 éves időtávon már reménykedett a források növekedésében, 2012-ben ez az arány 40 százalék alá csökkent.

Állás? Biztonság?

Az Aon Hewitt felméréséből évek óta látszik, hogyan morzsolódik hazánkban a dolgozók 2000-es évek közepén még régiós szinten is kiemelkedő munkarő-piaci magabiztossága. Az állásbiztonság-érzet már a 2006-os megszorítások hatására gyengült, de álláskeresési lehetőségeiket illetően akkor még pozitívak voltak a munkavállalók. A válság begyűrűzésével azonban 2009-ben már sokkal kevesebben voltak azok, akik nem tartottak állásuk elvesztésétől, és csökkent az álláskeresés kérdésében tanúsított magabiztosság is. Ez a kép az elmúlt 3 évben csak borúsabb lett.

Bár a munkaerő-piaci esélyek megítélése stagnál, a munkahely elvesztésétől való félelem némileg erősödött. 2012-ben minden hatodik magyar munkavállló kimondottan tart állása elvesztésétől, és a válaszadók kevesebb mint harmada gondolja úgy, hogy gyorsan könnyen találna állást, ha most új munkahelyet kellene keresnie. Mindenképpen figyelmeztető jel, hogy a válaszadók közel fele évek óta úgy véli, nehézségbe ütközne új állást találnia. Összességében megfigyelhető, hogy minél több időt töltött valaki egy szervezetben, annál kevésbé érzi magát magabiztosnak a munkaerőpiacon.

Az eredmények jól mutatják, hogy az általános gazdasági bizonytalanság elkerülhetetlenül begyűrűzik a vállalatok életébe. Érdekes azonban, hogy bár a Legjobb Munkahelyek dolgozói ugyanolyan pesszimisták álláskeresési lehetőségeiket illetően, mint egy átlagos magyar munkavállaló, a Legjobbaknak mégis sikerült legalább a bizonytalanség érzetét csökkenteniük, az itt dolgozók 60 százaléka nem tart állása elvesztésétől, szemben a 48 százalékos magyar átlaggal.

"Legjobb Munkahelynek lenni nem csupán elismerés, presztízs, de üzletileg is előnyös, napjainkban pedig egyre inkább alapvető megmérettetés egy vállalat számára" - mondja Steigerwald Zsuzsa, a felmérés szakmai vezetője. "A cégek felmérésekor a dolgozók elkötelezettsége mellé a hiteles és emberközpontú vezetés, a teljesítményközpontúság, a vonzó munkáltatói arculat, és a fenntartható fejlődés szempontok társulnak - az idei győztesek ezeknek a kritériumoknak együttesen felelnek meg." - teszi hozzá.

Magyarország Legjobb Munkahelyei 2012


Iparági győztesek 2012
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Japán-német beruházásból épül kutatóközpont a XI. kerületben

A japán DMG MORI és a német HEITEC szoftverfejlesztő cég 4 milliárd forintból megvalósuló beruházásához 1 milliárdot a magyar kormány ad. A XI.... Teljes cikk

Idén is várja nyári gyakorlatra a középiskolásokat az Auchan

Idén nyáron is legalább 100 diák számára biztosít gyakorlati helyet az Auchan. Az áruházláncnáál a tanulók nem csupán megtanulnak boldogulni... Teljes cikk

Ismét leáll az Audi, alkatrészhiánnyal küzdenek

Június 21-től ismét leáll a termelés az Audi magyar gyárának legtöbb egységében. A dolgozók a gördülő munkaidőkeret terhére mentesülnek... Teljes cikk