Megjelent: 6 éve

Köteles-e útiköltséget téríteni a munkáltató?

Kell-e útiköltséget téríteni a munkáltatónak amennyiben saját autóval tudok a munkahelyre eljutni? Ha igen, mennyit? Hallani 9 ft / km-ről, de a NAV honlapon egyértelmű üzemanyag árak szerepelnek. Valamint kell-e a munkáltatónak munkaruhát, bakancsot biztosítania? Ha netalán járna, évekre visszamenőleg (akár 10 év) kérhető-e?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Két kérdésre várja a választ: a munkáltató remélhető utazási költség fizetési kötelezettségére, valamint a munkaruha adási kötelezettségre. Ebben a sorrendben válaszolok a kérdéseire tömören:

Az utazási költségtérítésről egy kormányrendelet (39/2010.(II.26.)korm.r.) és az Szja tv. tartalmaz rendelkezéseket. Tekintettel arra, hogy az adózási kérdések a kormányrendelet rendelkezéseivel könnyen keverednek, vágjunk az elején némi rendet. A munkáltató esetleges költségtérítési kötelezettsége egy dolog. Az Szja tv-ben nevesített adómentesen adható juttatások köre pedig másik dolog. Arra a kérdésre, hogy mit is KÖTELES a munkáltató megtéríteni az utazási költségekből, a kormányrendelet négy sarka által körülhatárolt területről nyerhet adatot. A többi az adható juttatások köre, melyeket el kell fogadni, de érthető módon nem kikényszeríthetőek. A kormányrendelet fő szabályként a közigazgatási határon átnyúló közlekedés tömegközlekedési költségeit rendeli megtéríteni. Ez lehet II. osztályú busz, vonat, HÉV vagy árvíz esetén hajó. Ezen túlmenően kötelező megtéríteni az egyéb közlekedés költségét, amennyiben nincsen tömegközlekedés, gyatra a tömegközlekedés (sokat kell várni), mozgáskorlátozott vagy fogyatékos az érintett, valamint óvodás, bölcsis gyermeke van. Ezek a menthető élethelyzetek. Ezeken kívül pedig az adható, némely esetben adómentesen adható, de ki nem követelhető térítések világa húzódik meg.

A munkaruha vonatkozásában onnan kell kiindulni, hogy 2011-ben a Munka törvénykönyve kisebb, életmentő beavatkozáson esett át, melyből a 2012. évi I.tv. született meg. Az új törvény a korábbi törvény szociális vagy annak vélt juttatásait megnyirbálta, hiszen azokat avittnak tartotta. A hatályos szabályok között az Mt-ben így sem munka-, sem pedig védőruha adási kötelezettség nem szerepel. A Munkavédelmi törvény némiképpen segít a helyzeten, hiszen bizonyos munkakörökben, ahol az egészséges, biztonságos munkavégzés másképpen nem biztosítható, adni kell védőruhát. Munkaruhát azonban nem szükséges senkinek sem adni.

Remélem minden kérdésére választ kapott.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak baleset esetén?

Öregségi nyugdíjasként (65 év felett) szeretnék 2022-ben munkát végezni a jelenlegi foglalkoztatómnál, folyamatos munkaszerződésemmel. A munkám... Teljes cikk

Jogilag mi számít bele a munkaidőbe?

Kötetlen munkarendben dolgozom. Heti háromszor kell egy vidéki városban lévő céghez lejárnom, amihez adnak autót. Ezeken a napokon oda-vissza 3 órát... Teljes cikk

Milyen következményekkel jár, ha feleségem Gyesről nem tér vissza a munkahelyére?

A feleségem jelenleg Gyes-en van október 18-ig. Utána nem szeretne visszamenni a jelenlegi munkahelyére, mivel elköltöztünk. A munkáltatója telefonon... Teljes cikk