Megjelent: 5 éve

Köteles-e útiköltséget téríteni a munkáltató?

Kell-e útiköltséget téríteni a munkáltatónak amennyiben saját autóval tudok a munkahelyre eljutni? Ha igen, mennyit? Hallani 9 ft / km-ről, de a NAV honlapon egyértelmű üzemanyag árak szerepelnek. Valamint kell-e a munkáltatónak munkaruhát, bakancsot biztosítania? Ha netalán járna, évekre visszamenőleg (akár 10 év) kérhető-e?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Két kérdésre várja a választ: a munkáltató remélhető utazási költség fizetési kötelezettségére, valamint a munkaruha adási kötelezettségre. Ebben a sorrendben válaszolok a kérdéseire tömören:

Az utazási költségtérítésről egy kormányrendelet (39/2010.(II.26.)korm.r.) és az Szja tv. tartalmaz rendelkezéseket. Tekintettel arra, hogy az adózási kérdések a kormányrendelet rendelkezéseivel könnyen keverednek, vágjunk az elején némi rendet. A munkáltató esetleges költségtérítési kötelezettsége egy dolog. Az Szja tv-ben nevesített adómentesen adható juttatások köre pedig másik dolog. Arra a kérdésre, hogy mit is KÖTELES a munkáltató megtéríteni az utazási költségekből, a kormányrendelet négy sarka által körülhatárolt területről nyerhet adatot. A többi az adható juttatások köre, melyeket el kell fogadni, de érthető módon nem kikényszeríthetőek. A kormányrendelet fő szabályként a közigazgatási határon átnyúló közlekedés tömegközlekedési költségeit rendeli megtéríteni. Ez lehet II. osztályú busz, vonat, HÉV vagy árvíz esetén hajó. Ezen túlmenően kötelező megtéríteni az egyéb közlekedés költségét, amennyiben nincsen tömegközlekedés, gyatra a tömegközlekedés (sokat kell várni), mozgáskorlátozott vagy fogyatékos az érintett, valamint óvodás, bölcsis gyermeke van. Ezek a menthető élethelyzetek. Ezeken kívül pedig az adható, némely esetben adómentesen adható, de ki nem követelhető térítések világa húzódik meg.

A munkaruha vonatkozásában onnan kell kiindulni, hogy 2011-ben a Munka törvénykönyve kisebb, életmentő beavatkozáson esett át, melyből a 2012. évi I.tv. született meg. Az új törvény a korábbi törvény szociális vagy annak vélt juttatásait megnyirbálta, hiszen azokat avittnak tartotta. A hatályos szabályok között az Mt-ben így sem munka-, sem pedig védőruha adási kötelezettség nem szerepel. A Munkavédelmi törvény némiképpen segít a helyzeten, hiszen bizonyos munkakörökben, ahol az egészséges, biztonságos munkavégzés másképpen nem biztosítható, adni kell védőruhát. Munkaruhát azonban nem szükséges senkinek sem adni.

Remélem minden kérdésére választ kapott.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen juttatásokra számíthatok, ha két gyermekem között kevés lesz a korkülönbség?

Jelenleg GYED-en vagyok a 17 hónapos kislányommal, nyárra tervezzük a második kisbabánkat. Amennyiben GYED alatt esek teherbe és kérem a 9-es kódú... Teljes cikk

Vállalhatok-e 4 műszakos munkát úgy, hogy kisfiam még csak 2 éves?

Vállalhatok-e 4 műszakos munkát úgy, hogy kisfiam még csak 2 éves? Jogilag lehetséges lenne-e vagy sem? Természetesen a gyermeket minden nap a... Teljes cikk

Milyen támogatást kaphatok, ha lejárt az 1 éves táppénzem és újra babát várok?

2020. januártól veszélyeztetett terhes voltam. Szeptemberre voltam ki írva, de sajnos kiderült a CTG vizsgálat során hogy a magzat elhunyt. Azóta is... Teljes cikk