Megjelent: 15 éve

Még nagyok a nemek közti különbségek

Napjainkban több nő dolgozik, mint valaha, de esetükben a férfiakénál nagyobb a valószínűsége annak, hogy csak olyan alacsony termelékenységű, rosszul fizetett és bizonytalan álláshoz jutnak, ahol nem rendelkeznek szociális védelemmel, alapvető jogokkal és érdekképviselettel, állítja az ILO Nemzetközi Nőnapra kiadott jelentése.

"A női foglalkoztatás globális trendjei - 2008 március" elnevezésű, a Nemzetközi Nőnapra kiadott jelentés szerint az elmúlt évtized során a foglalkoztatott nők száma majdnem 200 millióval emelkedett, és 2007-ben elérte az 1,2 milliárdot, míg a munkavállaló férfiak száma 1,8 milliárd volt. Mindazonáltal, ugyanezen időszak alatt a munkanélküli nők száma is nőtt, 70,2 millióról 81,6 millióra.

"A nők megnövekedett munkaerőpiaci részvétele örvendetes jelenség, és igen fontos a gazdasági fejlődés szempontjából. A követendő modell egy olyan berendezkedés lenne, amelyben a nők képesek hozzájárulni a gazdasági növekedéshez, és ugyanakkor élvezhetnék a méltányos, nem bizonytalan munkahelyek által nyújtott gazdasági és szociális előnyöket. Sajnos, mindez a legtöbb régióban csak modellszintű elképzelés maradt, és nem vált valósággá" - nyomatékosította Juan Somavia, az ILO főigazgatója.

A jelentés kimutatja, hogy nem csökkentette jelentős módon a nemek közti munkahelyi különbségeket a nők helyzetének javulása a világ munkaerőpiacain. A nők veszélyeztetett foglalkoztatásban való aránya - mint nem fizetett segítő családtagok vagy önfoglalkoztatók, és nem, mint bérben és fizetésben nem részesülő munkavállalók - 56,1 százalékról 51,7 százalékra csökkent 1997 óta. Ugyanakkor a bizonytalan munkahely terhe még mindig nagyobb a nők, mint a férfiak esetében, különösen a világ legszegényebb régióiban.

A jelentésből az is kiderül, hogy világszerte a női munkanélküliségi ráta 6,4 százalékon állt, szemben a férfiak 5,7 százalékos arányával. Minden 100, gazdaságilag aktív férfire 70 gazdaságilag aktív nő jut. A kutatás arra is fényt derítetett, hogy a munkaerőpiacról való távolmaradás gyakran nem választás, hanem kulturális kényszer kérdése. Valószínű, hogy a nők inkább az otthonon kívüli, fizetett munka mellett döntenének, ha ez elfogadott választás lenne.

Az elmúlt évtized során a szolgáltatási szektor vette át a mezőgazdaság szerepét a nők elsődleges foglalkoztatójaként. 2007-ben a foglalkoztatott nők 36,1 százaléka a mezőgazdaságban, míg 46,3 százaléka a szolgáltatásokban dolgozott. Egyre több nő fér hozzá az oktatáshoz, de néhány régióban az oktatásban megnyilvánuló egyenlőség még távol áll a valóságtól.

A női foglalkoztatást előmozdító új politikai célkitűzések


A jelentés kimutatja, hogy sok nő számára a bizonytalan foglalkoztatásból a fizetett munkába való elmozdulás jelentős lépés lehet a gazdasági szabadság és az önrendelkezés irányába, és hogy minél szegényebb egy régió, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nők a segítő családtagok vagy az önfoglalkoztató munkavállalók körében maradnak.

A munkaerőpiacokhoz, a méltányos és termelékeny foglalkoztatáshoz való hozzáférés alapvető jelentőségű a nők és férfiak közötti nagyobb egyenlőség megteremtése szempontjából - áll az ILO jelentésében. A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy Kelet-Ázsia az a régió, ahol a legmagasabb a nők foglalkoztatás-népesség aránya (65,2 százalék), mind a nők, mind a férfiak esetében alacsony a munkanélküliségi ráta, és ahol viszonylag csekély a nemek közötti különbség az ágazati és munkaköri megoszlást tekintve. Ugyanakkor, a régiónak még van mit javítania a nők számára elérhető állások minőségét illetően.

Fejlett gazdaságok és az Európai Unió

A női foglalkoztatás jelentősége nőtt, de a munkahelyi felelősségben és döntéshozatalban megnyilvánuló egyenlőtlenségek továbbra is fennállnak.

A gazdasági aktivitás szempontjából 100 férfihoz képest 82 nő vett részt a fejlett gazdaságok és az Európai Unió munkaerőpiacán 2007-ben. Ez az arány világszinten a legkisebb különbséget jelenti. Emellett a nők esetében a foglalkoztatás-népesség arány is jelentősen változott az elmúlt tíz év során, 2007-re 49,1 százalékra nőtt az 1997-ben mért 47,2 százalékról. Ezzel szemben a férfiak foglalkoztatás-népesség aránya 65,9 százalékról 64,0 százalékra csökkent.

A statisztikai adatok azt a tényt jelzik, hogy a munkahelyteremtést a női munkahelyek számának növekedése befolyásolta leginkább: a nők foglalkoztatása 12 százalékkal nőtt, de ez az arány csak 4,9 százalékos volt a férfiak esetében 1997 és 2007 között. Ugyanakkor, a munkanélküliség továbbra is magasabb a nők, mint a férfiak körében, a női és férfi munkanélküliség aránya 6,7, illetve 6,2 százalék. Mindkét ráta alacsonyabb, mint 10 évvel ezelőtt. Az Európai Bizottság közelmúltban közzétett adatai azt mutatják, hogy a nők és férfiak között fennálló bérkülönbség gyakorlatilag változatlanul 15 százalék maradt az összes ágazatban az elmúlt évek során, és 2000 óta mindössze egy százalékponttal csökkent az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság egy másik, nemrégiben közreadott tanulmánya kimutatja, hogy az összes munkavállaló mindössze alig több mint 44 százaléka nő, de az ő esetükben nagyobb a valószínűsége annak, hogy alacsonyabb pozícióban foglalkoztatják őket. Az Európai Unióban az üzleti vállalkozásokban a vezetői állásoknak minősülő pozíciók (vezérigazgató, igazgató és kisvállalkozások vezetői) csak 32 százalékát töltik be nők. A nők felső vezetésben való alulreprezentáltsága még erőteljesebb a nagyvállalkozások esetében, ahol a vezető cégek igazgató tanácsi tagságának majdnem 90 százalékát férfiak adják.

Ugyanez a tanulmány kimutatja, hogy az Európai Unió az átlagnál jobban teljesít a nők kormányzati részvételét tekintve. Egyre jobban kifizetődőnek mondhatóak azok a politikák, amelyek növelik a nők esélyét az egyenlő részvételre a munkaerőpiacokon, de a változások lassú üteme azt jelenti, hogy a különbségek még mindig jelentősek. A legtöbb régiónak még mindig sokat kellene tennie a nők gazdasági integrációja érdekében, mivel ennek hiányában a gazdasági fejlődés óriási potenciálja marad kihasználatlanul - összegzi a jelentés.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Pertársaság létrehozására biztatja az orvosokat a kamara

Az Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosokat, akik nem írják alá az új ügyeleti szerződést 5 millió forintig terjedő büntetéssel és a praxisjog... Teljes cikk

Jövőre meglesz az ötezredik milliárdos Magyarországon

2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a magyar dollármilliárdosok száma pedig... Teljes cikk