Megviselte-e a vállalatokat a minimálbér-emelés?"/>
Megjelent: 12 éve

Megviselte-e a vállalatokat a minimálbér-emelés?

Az előbbi a kereskedelmi cégek, az utóbbi a kis létszámú, magyar tulajdonú társaságok számára a leginkább hátrányos. A Figyelő utána járt, hogy milyen hatása volt az év eleji szigorításoknak a vállalkozásokra.

A KKV Körkép – a Figyelő, a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) és a Volksbank közös – áprilisi felmérése során 300 cég vezetőjét kérdezték meg arról, hogy miként érinti a társaságot a minimálbér és a villamosenergia-árak emelkedése. Az alap minimálbér 69 ezer forintra – a szakképzett munkát végzők esetében 82 800 forintra, illetve a munkában töltött évektől függően 86 300 forintra – emelkedett.

A vállalatvezetők válaszai szerint a cégek 59 százalékánál nem volt olyan dolgozó, akinek emelni kellett volna a fizetését a megváltozott minimálbér következtében. Egynegyedük állította, hogy csak a közvetlenül érintettek bérét emelték, a cégek 15 százalékánál pedig az érintetteken kívül többek bérét is felemelték a bérfeszültségek elkerülése érdekében.

A 100 fő alatti vállalatok körében valamivel gyakoribb, hogy nem volt szükség emelésre, míg a 100–259 főt foglalkoztató cégeknél ez az arány 54 százalék. A gazdasági szolgáltatások területén működő vállalatok 70 százalékánál nem volt szükség az emelésre, míg ugyanez az arány a kereskedelemben 54 százalék volt. A feldolgozóiparban tevékenykedő cégek 58 százaléka nem emelt bért, az építőipari vállalkozások közül pedig 63 százalék cselekedett így.

A kkv-k tartanak az inflációtól

Az energiaárak emelkedése befolyásolhatta a vállalkozások inflációs várakozásait. A felmérés szerint a magyar kkv szektor az idén 8,9 százalékos inflációra számít, ez jócskán meghaladja a jegybank által előre jelzett 6 százalékot. Ehhez képest a megkérdezett vállalkozások csupán 34,4 százaléka szeretné belföldi értékesítési árait a várható infláció mértékének megfelelően emelni.

A cégek több mint egyharmada nem kíván változtatni árain, s nagyjából ekkora az inflációt el nem érő áremelést tervezők aránya is. Gazdasági területek szerint vizsgálva a kereskedelem és a feldolgozóipar területén működő cégek szembesülnek a legmagasabb villamosenergia-árakkal, az előbbiek közül 36 százalék, míg az utóbbiak közül 24 százalék tartozik ebbe a csoportba.

A menedzserek 35 százaléka szerint a villamos energia drágulása nem hatott cége gazdálkodására, 41 százalék csekély, 24 százalék pedig jelentős negatív hatásról számolt be. A legkisebb cégek között a legmagasabb azok aránya, amelyek üzleti helyzetét jelentősen rontotta az áremelkedés.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter