kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

MGYOSZ: vissza kell szorítani a korai nyugdíjba vonulást

Az adó- és társadalombiztosítási rendszerek átalakítása, a korai nyugdíjba vonulás megelőzése és a vállalatok, illetve a dolgozók szemléletváltása együttesen kínálhat megoldást az európai országokat érintő demográfiai változásokra - derült ki az MGYOSZ múlt pénteken megtartott konferenciáján.

A gazdasági növekedés helyreállításának lehetőségét veszélyezteti az európai országokban végbe menő demográfiai változás: a népesség öregedésével egyre kisebb lesz ugyanis a munkakorú állampolgárok aránya. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége "Ageing Workforce 2 - Ensuring Employability and productivity of an Ageing Workforce (Idősödő munkaerő 2 - az idősödő munkaerő foglalkoztatásának és hatékony munkavégzésének elősegítéséért)" című projektjének keretein belül megvalósuló, június 18-án megtartott szakmai konferencián ezért szakemberek és munkaadók együttesen arra keresték a választ, milyen intézkedésekkel csökkenthetők az időskorúak inaktivitásából fakadó negatív gazdasági következmények.

A beszámolókból kiderült, az elmúlt néhány évtizedben a legtöbb fejlett államban a munkaerőpiacról kilépők átlagéletkora lényegesen csökkent. A várható élettartam hosszabbodása és az egészségi állapot javulása nem párosult hosszabb ideig tartó munkavégzéssel - így a szociális biztonsági rendszerek életképessége is megkérdőjeleződött. A kormányzatok az idősebb munkavállalók munkaerő-piaci részvételének növelésével és meghosszabbításával próbálták enyhíteni az aktív munkavállalók számának csökkenéséből eredő hatásokat.

Míg Nyugat-Európában az 1990-es években megfigyelhető korai nyugdíjba vonulási tendencia ezáltal sikeresen megfordult (mára az idősebb munkavállalók ezen országokban jelentősen nagyobb számban vannak jelen a munkaerőpiacon), addig a közép- és kelet-európai országokban az idősebbek munkaerő-piaci részvétele változatlanul alacsony maradt (átlagosan 39 százalék, míg az EU-15-ben 47 százalék, az EU-27-ben pedig 46 százalék!).

Az MGYOSZ 2008-ban lezárult első projektjének célja az volt, hogy öt társszervezetével (az osztrák, a cseh, a szlovák, a szlovén, valamint a horvát gyáriparosi szövetségekkel) közösen felmérjék a közép-európai munkaerőpiacok sajátosságait, s a tapasztalatok alapján ajánlásokat fogalmazzanak meg a döntéshozók felé az egyre súlyosabbá váló demográfiai problémák kezelése érdekében. A 2010-ben bemutatott második projekt eredményeképpen a feltárt tapasztalatok, levont következtetések összegzéseként egy átfogó, áttekintő kiadványt is megjelentett a munkaadói szervezet, "Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára" címmel.

"Nem szabad, hogy a hatvan év feletti munkavégzés továbbra is kivételes esetnek számítson a régióban, éppen ellenkezőleg: általános gyakorlatot kell teremtenünk belőle" - összegezte Dr. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke a szervezet álláspontját. "Elébe kell menni a társadalom elöregedéséből fakadó kihívásoknak: a korainyugdíj-ösztönzőket teljes mértékben meg kell szüntetni, s az adó- és társadalombiztosítási rendszerek megfelelő átalakítása által minél nagyobb pénzügyi vonzerőt kell kínálni mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára. Fontos, hogy belássuk: a vállalatoknak több támogatásra van szükségük ahhoz, hogy megbirkózzanak az időskorral kapcsolatos munkahelyi problémákkal, illetve hogy továbbképzést, oktatást tudjanak biztosítani idősödő munkavállalóinak" - fogalmazott.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hamis diplomákkal szerzett állásokat egy kecskeméti nő, lebukott

A nőt többrendbeli közokirat-hamisítással vádolják. Teljes cikk

Az iskolai csapatsportokból a munkahelyen is profitálhatunk

A fiatalkorban végzett sportolásnak nem csak egészségügyi előnyei vannak - derül ki egy friss kutatásból. Teljes cikk

Továbbra is intenzív a SZÉP-kártya felhasználása

A SZÉP-kártyával rendelkezők májusban költötték a legtöbbet 2024-ben. Teljes cikk