Megjelent: 4 éve

Minden vasárnap dolgozni kell, de nem adnak mindegyikre bérpótlékot

Férjem havidíjasként dolgozik egy ételszállító cégnél. Heti 5 napot dolgozik, de vasárnapi pihenőnap helyett pénteken van pihenőnapja. Rendszerint meg is kapja ezekre a vasárnapokra az 50 százalékos pótlékot. Azért rendszerint, mert általában 3 vasárnapot számolnak el neki (állítólag annyit lehet), holott ő mindig dolgozik vasárnap. A probléma a vasárnapra eső ünnep elszámolásában van. Konkrétan: november hónapban 21 ledolgozható nap volt. Novemben 1-én vasárnap férjem dolgozott. Így ő abban a hónapban 22 napot dolgozott. Telefonon érdeklődésre a bérosztálya azt válaszolta: a havidíjasnak mindegy hány napot dolgozik, hiszen vannak 21 és 23 napos hónapok is és akkor is ugyanannyi a bére. Ez rendben is volna, de nem hiszem, hogy ez azt is jelentené, hogy a 21 munkanapos hónapban 22 napot kéne dolgoznia a havibéréért. Kapott 100 százalékos munkaszüneti napon végzett munka miatti pótlékot és a havibérét. Novemberben mindenki másnak 21 napot kellett dolgozni a havibérért, neki 22-t? Sajnos ilyen elszámolás volt az idén az összes vasárnapra eső ünnepek esetében is. Másik probléma ami összefügg az előzővel. Szabadságát egyszerűen nem engedik, vagy nagyon korlátozottan engedik kivenni. Több éve göngyölődik, évről évre átviszik a szabadságokat. Ebben az évben 18-20 nap szabadság lesz átvíve 2016-ra. A szabadság elszámolásában is probléma van, hiszen a távolléti díjat a napi bér alapján számolják ki, holott neki jelentős vasárnapi pótléka van, mint fentebb írtam. Így ezeknek a bérét is be kéne számítani véleményem szerint a távolléti díjba.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Boldog Új Évet kívánok először is! A férje munkaidőkeretben dolgozik, ami azt jelenti, hogy a munkáltató kiszámolja, hogy a keret által lefedett időszakban (pl: január 1-től március 31-ig) mennyi munkanap van és azokat a munkáltató egyenlőtlenül osztja el a keret napjai között úgy, hogy egy napra minimum 4 maximum 12 óra osztható be. Vasárnap és munkaszüneti napon ugyanakkor csak azok dolgozhatnak, akiknek az Mt. ezt megengedi és ezért pótlékot is kapnak. Nos tehát önmagában az, hogy a férje egy hónapban több napot dolgozik, nem befolyásolja a helyzetét negatívan, mert az egy másik hónap kevesebb munkavégzése fogja kikompenzálni. Ellenkező esetben többlet keletkezik, amit a keret végén mint rendkívüli munkavégzést a munkáltató elszámol. A lényeg tehát az, hogy a férje sem dolgozhat többet, csak másképpen osztják el a munkanapjait. Ennek a keret végi elszámolásból is ki kell derülnie.

A másik kérdés a szabadság kérdése. Tekintettel arra, hogy a szabadság a munkavállaló regenerálódását szolgálja, ezért azt a munkáltatónak ki kell adnia az adott évben és csak kivételes jelleggel tolható át másik évre. Ilyen mértékű szabadság biztosan nem vihető át jogszerűen. Megnyugtatnám azonban azzal összefüggésben, hogy a szabadságot nem veszíti el a férje. Amennyiben a munkaviszonya megszűnik, ki kell neki fizetni (megváltani). A szabadságra pedig távolléti díj jár, melynek számítási szabályait a Munka törvénykönyve pontosan szabályozza. A vasárnapi pótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok egyharmadában beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett (Mt.151.§(2)).

Végezetül még valami. A munkavállaló jogait a törvény rögzíti, de azoknak az érvényesítése konfliktussal járhat. Erre nagyon jó, ha egy szakszervezet tagja az illető. Lehet rajta nevetni, de a kiszolgáltatott munkavállaló problémájára ennél jobb megoldás nem született. Amennyiben pedig a szakszervezeteknek több tagjuk lenne, nem itt tartanánk.

Vigyázzanak magukra!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter