Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Mit tegyünk, ha nem bírjuk a főnököt?

Karrierünk során könnyen találkozhatunk olyan munkahelyi vezetővel, akit egyszerűen nem bírunk elviselni. A túlélésnek van pár alapszabálya, de ezek a megoldások csak ideig-óráig működnek - írja a HVG.

Egyre több a terrorista női vezető

Növekszik azoknak a magas pozíciót betöltő nőknek a száma, akik terrorizálják kollégáikat és beosztottjaikat. Bár ezt a viselkedést inkább a férfi főnököknek szokták tulajdonítani, a British Association of Anger Management (brit dühkezeléssel foglalkozók szövetsége) felmérésből kiderült, hogy a női vezetők egyötöde elismerten szokott kiabálni vagy verbálisan bántalmazó lenni a munkahelyén, 10 százalékuk pedig vádaskodik és megszégyenítően viselkedik, ha valami nem úgy sikerül, mint kellene - írja a hir24.hu.

Mike Fisher, a szervezet vezetője szerint a magas posztot betöltő nők most találkoznak azokkal a pszichológiai problémákkal, amelyek eddig a csúcson lévő férfiak életét rontották meg. "A düh növekedésének fő oka a stresszel való megküzdésre való képtelenség. A nők hajlamosak jobban odafigyelni a részletekre, mint a férfiak, így túllihegik a kis dolgokat. Indulatosak és meggondolatlanok tudnak lenni, amit aztán terrorként élnek meg a kollégáik."

Mi lehet a megoldás?

Mindegy, hogy női vagy férfi vezetővel van dolgunk, könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen nem bírjuk elviselni. Megoldást jelenthet, ha nem hagyjuk magunkat befolyásolni, elengedjük a fülünk mellett a bántó megjegyzéseket, továbbra is kifogástalanul végezzük a feladatainkat, és persze várjuk a következő átszervezést - tanácsolja a HVG írása. A túlélés másik alapszabálya: sose kürtöljük világgá a munkahelyünkön, hogy tiszta szívből utáljuk a főnököt, még akkor sem, ha mások hasonlóan éreznek. A szövevényes munkahelyi kapcsolatok ugyanis nehezen láthatóak át.

Érdemes kerülni a főnökkel való kommunikációt is, már amennyire lehet. Szigorúan a feladatokra kell koncentrálni, szem előtt tartva a főnök igényeit, mit, mikor és hogyan kér. Az arrogáns vezető persze nem mindig győzhető meg könnyen. Mivel szereti érezni a hatalmát, hagyjuk, hogy éreztesse a fölényét. Szintén jó ellenszer lehet néha egy-egy jól irányzott bók is. Ezek a megoldások persze csak ideig-óráig működnek - bízva abban, hogy belátható időn belül pozitív változások következnek be a szervezeten belül.

HVG/hir24.hu
Follow hrportal_hu on Twitter