Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 hónapja

Alkalmi munka: bajban a vendéglátósok

Elsősorban a vendéglátásban okoz problémát az alkalmi munkavállalói (am) könyv eltűnése. Az idénymunka rosszul definiált, határozott idejű szerződéssel pedig akkor is kell bért fizetni, ha nincs forgalom. Éppen ezért a szakmai szervezet szeretné elérni, hogy az új jogszabály megszűnjön – írja a Napi Gazdaság.

Várnai Zsuzsanna, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet ügyvezető elnöke szerint az új jogszabály alaposan elbánt a vendéglátóiparral. Az idénymunka intézményrendszerét sem alkalmazhatják, ugyanis a jogszabály a kereskedelmi törvényre utalva jegyzi meg, hogy az idegenforgalomban használható az idénymunka, de a kereskedelmi törvény idegenforgalmi része egyáltalán nem tér ki magára a hagyományos vendéglátásra. Ötnapos alkalmi munka lehetséges, de ezzel nincs megoldva a teljes szezonban felmerülő élőmunka-igény problémája.


A határozott idejű munkaszerződésekkel pedig az a baj, hogy képtelen igazodni a nyári turisztikai forgalomhoz. Ha van egy-két hét borongós idő, a vendéglátósnak egy forint bevétele sincs, a munkaszerződés szerint viszont fizetni kell. Várnai elmondta: jelezték a problémát a törvénytervezet alkotásakor, ám egyelőre azt senki sem vette figyelembe. A jövőben szeretnék elérni, hogy a jogszabály megszűnjön vagy külön térjen ki a vendéglátásra is.


2010. április 30.

Follow hrportal_hu on Twitter