Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Harcolnak a britek az EU-val a bevándorlók miatt

600 ezernél is több olyan EU-s bevándorló él Nagy-Britanniában, akinek nincs munkája. Ellátásuk a brit egészségügynek évi 1,5 milliárd fontjába kerül - idéz egy EU-s jelentést a The Sunday Telegraph.

A The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi lap megszerzett egy készülő brüsszeli jelentést, amelyből kiderül, hogy Nagy-Britanniában több mint 600 ezer - Glasgow lakosságának megfelelő számú - "nem aktív" külföldi EU-állampolgár él, és számuk 2006 és 2012 között 42 százalékkal nőtt.


A lap szerint a 291 oldalas EU-tanulmány, amelynek elkészítését Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos kérte, feltárja azt is, hogy a 2011-ben zárult három évben 73 százalékkal emelkedett az olyan külföldi EU-polgárok száma, akik úgy érkeztek Nagy-Britanniába, hogy ott nem volt állásuk. A The Sunday Telegraph által megszerzett riportból a lap vasárnapi ismertetése szerint kitűnik, hogy az állástalan EU-bevándorlók ellátása csak a brit állami egészségügyi szolgálatnak (NHS) 1,5 milliárd fontjába (530 milliárd forint) kerül évente.


A brit lap szerint ugyanakkor Andor László jogi úton készül megtámadni azt a brit kormányzati programot, amelynek alapján bizonyos szociális juttatásokat csak gazdaságilag aktív EU-bevándorlók vehetnének igénybe.


London szigorítana a juttatásokon


A közzététel előtt álló EU-jelentés végkövetkeztetése szerint - jóllehet a tanulmány éles fényt vet a brit államra háruló költségekre - kevés a bizonyíték arra, hogy uniós polgárok csak az állami juttatásokért települnének Nagy-Britanniába, és a "kedvezményturizmusnak nevezett gyakorlat jórészt mítosz" - írta a The Sunday Telegraph.


Egy másik nagy konzervatív vasárnapi brit lap, a The Sunday Times szerint Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter "régóta vívja eldöntetlen küzdelmét" az EU-bevándorolók szociális juttatásainak ügyében Andor Lászlóval. Egyelőre azonban kevés a jele Brüsszel engedékenységének, és az Európai Bizottság az uniós bíróságon próbál eljárást indítani London ellen, amiért a brit kormány tervei szerint a külföldi EU-polgároknak életvitelszerű, 6-9 havi nagy-britanniai tartózkodást kellene igazolniuk ahhoz, hogy igénybe vehessék a szociális juttatásokat - áll a The Sunday Times cikkében. (MTI)


2013. október 14.

Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár