Megjelent: 10 éve

Nem működik együtt az MSZP-vel az MSZOSZ

images

images

Az elnök közlése szerint hamarosan elkészül az az elemzés, ami átfogó képet ad arról, hogy alakult az utóbbi években a munkavállalók helyzete.

Pataky Péter szerint a lakosság jelentős része azt várta, hogy az MSZP-vezetésű kormányzással felgyorsul a felzárkózás Európához, elsősorban az életszínvonal, a reálkeresetek tekintetében. Az eddigi számítások és adatok szerint ez nem történt meg.

Az elnök szerint nagy baj, hogy ma már teljes munkaidőben foglalkoztatottak élnek a szegénységi küszöbön az alacsony jövedelmek miatt, különösen a mikro­, kis­ és középvállalkozásoknál alkalmazottak körében. A gazdasági válság még inkább lehetetlenné tette a felzárkózást.

Pataky az interjúban közölte: testületi döntés még nincs, de a tagszervezetektől érkezett jelzések alapján azt valószínűsíti, hogy nem lesz választási együttműködés az MSZOSZ és a szocialista párt között. Hozzáfűzte: ilyen megkeresést még nem is kaptak. Az MSZOSZ szocialista-szociáldemokrata platformjának megvan a kapcsolata az MSZP-vel, de az más jellegű.

A Munka törvénykönyvével kapcsolatban a szakszervezeti vezető kifejtette: elavult a törvény munkahely-felfogása, ezért nem tudnak a munkajog kollektív intézményei az elvárt hatékonysággal működni.

A munkanélküliség témáját érintve Pataky Péter az interjúban azt mondta: "a szakszervezetek eléggé eszköztelenek a munkahelyek megvédésére. (...) Tennivalójuk és felelősségük is abban van, hogy a jelenleginél keményebben számon kérhető szabályok érvényesüljenek."

Az elnök szerint értelmes párbeszédnek kellene kialakulnia a gazdaság igazi gondja, a versenyképesség kérdéséről a munkáltatók és a szakszervezetek között, és ha szükséges, konkrét ügyekben.

Pataky Péter úgy véli, hogy a szakszervezetek befolyása nem olyan kicsi, mint ahogy arra általában "rálegyintenek". Hozzátette: a magyar munkavállalók fele kollektív szerződés szabálya alatt dolgozik és vannak törekvések az arány növelésére.

Az MSZOSZ elnöke az interjúban azt mondta: "bármelyik párt kerül is kormányrúdhoz tavasszal, olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, amely segít kilábalni a válságból, hogy ne legyen felesleges az áldozat, amit ebben az évben a munkavállalók meghoztak."

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk