Megjelent: 16 éve

Nem találja a munkaerőpiacra vezető utat? Segít a TÁMOP 1.1.2

A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ a régió foglalkoztatási helyzetének javítása, a foglalkoztatás bővítése, a hátrányos helyzetű álláskereső emberek munkába helyezése és a foglalkoztatási feszültségek megoldásának elősegítése érdekében kistérségi konferenciasorozatot szervez a TÁMOP 1.1.2 "Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért" megismertetése céljából.

A program célja a Közép-magyarországi régióban élő, hátrányos helyzetű emberek számára biztosítani annak lehetőségét, hogy a nyílt munkaerőpiacra visszakerüljenek és ott hosszú távon meg is maradjanak. Másodlagos (de nem kevésbé fontos) célnak tekintik a civil szervezetekkel való, eddigieknél szorosabb és más jellegű együttműködés lehetőségének megteremtését, illetve új szolgáltatások (pl. életpályaterv) beemelését a hátrányos helyzetű álláskeresők speciális problémáinak kezelésére.

A hátrányos helyzetűeken belül 802 fő alacsony iskolai végzettséggel rendelkező részére a szakképzés feltételét jelentő alapfokú végzettség megszerzésének biztosítása, illetve a szakképzésbe való bekapcsolásukkal elhelyezkedésük elősegítése a program célja.

Azon csoportoknál, akiknél az életkori hátrányok okozzák a munkaerőpiacra való bejutás akadályát - a 25 év alatti (elsősorban pályakezdő) fiatalok (687 fő), 745 fő 50 éven felüli álláskeresők - a hiányzó képességek, készségek pótlásával segítik elő az elhelyezkedést, valamint a munkáltatókat támogatással is ösztönözzük a célcsoportok tagjainak foglalkoztatására.

A kisgyermekes anyák, gyermekgondozásból, hozzátartozó ápolásáról visszatérni kívánók (172 fő) számára a szükséges ismeretpótlással, új ismeretek, kompetenciák megszerzésének biztosításával, munkahelyi beilleszkedésük időtartamára bérköltség támogatással kívánják megteremteni a hosszú távú foglalkoztatás lehetőségét. Biztosítják továbbá annak lehetőségét, hogy a szolgáltatások ideje alatt a gyermekek elhelyezése ne okozzon problémát.

A program célcsoportjába tartoznak az elavult, vagy nem hasznosítható szakképzettséggel rendelkezők (457 fő). Az ő elhelyezkedésük akadálya gyakran az, hogy ugyan rendelkeznek szakmával, de azt régen nem gyakorolják, ugyanakkor egy másik területen nagy tapasztalattal bírnak. E tapasztalat felhasználásával új szakképesítés megszerzését, vagy a régi szakképzettség felfrissítését támogatjuk, illetve természetesen segítünk az elhelyezkedésben is.

Mind az öt célcsoport tekintetében igaz, hogy az egyén egy személyre szabott, komplex programban vesz részt, melynek eleme a szolgáltatás, képzés, foglalkoztatási támogatás vagy önfoglalkoztatóvá válási támogatás alkalmazása annak érdekében, hogy az egyén tartósan visszakerülhessen a munkaerőpiacra. Az egyéni program sikeres végrehajtásában mentor segíti az ügyfelet, a szolgáltatások tág palettáját civil szervezetek bevonásával kívánjuk biztosítani.

A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ tervei szerint a támogatások eredményeként a programba bevont 2863 főből 2340 fő sikeresen fejezi be a programot, 886 fő az egyéni programjának befejezését követő 180. napon is foglalkoztatott lesz.


A program során nyújtható támogatások
Bérköltség támogatásaMunkabér és járulék maximum 100 százaléka, átlagosan hét hónapra 1600 fő számára. Két formáját tervezik nyújtani: a munkagyakorlat-szerzés (célcsoport: bármelyik, azonban csak olyan munka kapcsán, melyben még nem szerzett gyakorlatot a résztvevő az eddigi pályafutása során, vagy gyakorlatát nem a munka adott szintjén szerezte), munkatapasztalat-szerzés (célcsoport: fiatalok, akik még nem szereztek tapasztalatot a munka világában.)


BértámogatásMunkabér és járulékok 50 százaléka, átlagosan hét hónapra 400 fő számára.


Munkába járás támogatásaAz ügyfelek számára önállóan is megállapítható támogatási forma, átlagosan hét hónapra tervezve 400 fő számára. A munkavállaló és a munkáltató számára együttesen is megállapítható, utazási költségtérítés vagy csoportos személyszállítás formájában.


Képzési támogatásA képzés költségét 100 százalékban támogatják, emellett keresetpótló támogatás és utazási költségtérítés támogatása állapítható meg 1280 fő számára.


Vállalkozóvá válási támogatásLegfeljebb hat hónap időtartamra adható támogatás 150 fő számára, melynek mértéke havonta a kötelező legkisebb munkabér összege lehet (2008-ban 69.000 Ft).


Szolgáltatások támogatásaA programban résztvevő ügyfelek számára az alábbi szolgáltatásokat tervezik 2400 fő számára.

Egyéni tanácsadás: munka-, pálya-, álláskeresési-, rehabilitációs tanácsadás

Csoportos tanácsadás: álláskeresési technikák oktatása, álláskereső klub, személyiség fejlesztő tréning, kulcskompetencia fejlesztő tréning, motivációs csoportfoglalkozás.

Keresetpótló juttatás: a szolgáltatásban résztvevő ügyfelek számára keresetpótló juttatás nyújtható. Ez a juttatás csak az egyéni program futásának szakaszában adható, előkészítési, illetve program-előkészítő szakaszban nem.

Utazási költségtérítés: gyermekfelügyelet, amely megbízási költséget figyelembe véve maximum napi 2.500 forint gyermekenként.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idén is pályázhatnak oltalomszerzési támogatásokra a vállalkozások

Idén legfeljebb 6 ezer euró (több mint 2 millió forint) támogatást kaphatnak vállalkozások az Európai Bizottság kkv-alapjából szabadalmak,... Teljes cikk

Keresik a jövő sportkommentátorait, március 18-ig lehet jelentkezni

A Sportkommentátor Programra február 29-ig jelentkezhetnek az érdeklődők. Teljes cikk

Fenntartható megoldásokat fejlesztő magyar startupok jelentkezését várják

A Morgan Stanley következő pályázati körére március 15-ig lehet jelentkezni, elsősorban fenntarthatósággal foglalkozó megoldásokkal. Teljes cikk