Nyugdíjpénztárak: mostantól főszerepben a hozamok"/>
Megjelent: 10 éve

Nyugdíjpénztárak: mostantól főszerepben a hozamok

Mind a magánnyugdíj, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak növelték befektetési állományukat 2009 utolsó negyedévében, áll a Stabilitás Pénztárszövetség, tagpénztárai adatai alapján készített 2009. negyedik negyedéves elemzésében.

Ennek ellenére a jövőben már nem a tagok befizetései, hanem a hozamok jelentik a gyarapodás legfőbb forrását - tudtuk meg a szövetségtől kapott közleményből. A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó 16 magánnyugdíjpénztár vagyonának összesített piaci értéke 102,3 milliárd forinttal, azaz 4,3 százalékkal, 2 396 milliárd forintról 2 498 milliárdra nőtt a negyedik negyedévben. Az utolsó három negyedév befektetési eredménye teljes mértékben kompenzálta a válság során felhalmozott vagyonvesztést. „A magánnyugdíjpénztári vagyon az elmúlt 10 évben már elérte azt a méretet, hogy a vagyonváltozások fő indikátora a jövőben a befektetéseken elért eredmény lesz” – állítja Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Mint a közleményben kifejtik, a múlt év utolsó negyedévében a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma csökkent, ami nem volt meglepő, hiszen a múltbeli adatok alapján is az új belépők számának csökkenésére lehetett számítani az év utolsó időszakában. A szokásos fluktuáció mellett megjelent egy új, egyszeri elem a taglétszám változásában, ami a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetőségét 2009 év végéig biztosító vonatkozó jogszabály volt. Az utolsó negyedévben szintén jelentősen emelkedett a pénztárt váltók aránya, amelyre magyarázat lehet az üzleti év végével összefüggő tagtoborzás intenzitása.

Aki nem akar nyomorogni, fiatalon rakjon félre

A negyedévben a magánnyugdíjpénztári portfólió összetételében érdemben nem történt változás. A készpénz állomány továbbra is alacsony, viszont kis mértékben emelkedett a kötvények súlya és a magyar állampapírok aránya a portfólión belül. A részvény és részvény típusú pénzügyi eszközök portfólión belüli súlya nem változott. 2009. negyedik negyedévben a magánnyugdíjpénztáraknál a kötvények 52,19, a befektetési jegyek 31,52, míg a részvények 12,54 százalékát teszik ki a portfólió összetételnek. Az összesített magánnyugdíjpénztári portfólió deviza és földrajzi kitettsége, diverzifikációja a negyedévben csökkent, a negyedév végén a hazai pénzügyi eszközök súlya 77,7 százalék, míg a külföldi eszközök 22,3 százalékot tesznek ki a portfólión belül- így a Stabilitás.

Egyénre szabható lesz a nyugdíjpénztári rendszer

A teljesítmények a negyedévben a kockázati profilnak megfelelően alakultak. A magánnyugdíjpénztári Klasszikus portfólió 1,40, a Kiegyensúlyozott portfólió 2,10, míg a Növekedési portfólió 3,26 százalékos átlaghozamot ért el. A portfóliókban jelenleg is a hazai eszközök vannak túlsúlyban, így a hazai gazdaság, és a hazai pénz- és tőkepiac teljesítménye determinálja a pénztári hozamokat.

Eközben a Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztári - összesen 28 pénztár - vagyon összesített piaci értéke 18,5 milliárd forinttal, azaz 2,6 százalékkal 736,4 milliárd forintra emelkedett a negyedik negyedévben. Az állományváltozásban a pénztárak befektetési tevékenységének pozitív eredménye mellett a nyugdíjszolgáltatásokkal összefüggésben teljesített, továbbá a nem szolgáltatási jellegű kiadások játszottak szerepet, amelyek értéke negyedévről-negyedévre csökkenő tendenciát mutat. A negyedik negyedévben az egyéni befizetések – adóoptimalizálási céllal – szezonális hatásának köszönhetően (hasonlóan az előző évekhez) a bevételek az előző negyedévekhez képest jelentősen emelkedtek. A konzervatív befektetési eszközösszetétel mellett a befektetési teljesítmények – a hazai állampapírpiac teljesítményével egyenes arányban – továbbra is kedvezően alakultak 2009. negyedik negyedévben.

A Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszámcsökkenése folytatódott a negyedik negyedévben is, de annak dinamikája lassul. Működési háttértől függetlenül minden pénztár ügyfeleket vesztett el az elmúlt időszakban, ami a továbbra is a rendszert „elhagyó” – 10 éves várakozási időt elérő vagy szolgáltatásban részesülő megtakarításaik kifizetéséről rendelkező – tagokkal magyarázható, teszi hozzá a főtitkár.

Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliókban kis mértékben növekedett a készpénz és folyószámla állomány, ezzel párhuzamosan csökkent a kötvények és részvények súlya. A hagyományosan konzervatív befektetési politikával rendelkező önkéntes pénztáraknál a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, illetve a hazai állampapírok portfólión belüli súlya továbbra is magas. A negyedévben számottevően a befektetési jegy állomány emelkedett. A választható portfóliós rendszerben működő önkéntes nyugdíjpénztáraknál a kötvények 67,10, a befektetési jegyek 19,18, míg a részvények 7,16 százalékát adják a portfólió összetételnek. Ez az arány a nem választható portfóliós rendszerben működő önkéntes nyugdíjpénztáraknál eltérő: a kötvények 73,33, a befektetési jegyek 11,51, míg a részvények 4,55 százalékát teszik ki a portfólió összetételnek. Az önkéntes nyugdíjpénztári teljesítményekben az „egyportfóliós” modellt alkalmazó pénztárak hozama (1,94 százalék) a negyedévben továbbra is alatta maradt a választható portfóliós rendszert üzemeltető pénztárak hozamának (2,13 százalék).

Az összesített portfólió deviza és földrajzi kitettsége, diverzifikációja továbbra is nagyon alacsony. A negyedév végén a hazai pénzügyi eszközök súlya 87 százalék, míg a külföldi eszközök aránya csak 13 százalék volt, amely messze elmarad a magánnyugdíjpénztárétól. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók teljesítménye elsősorban a hazai állampapírpiac teljesítményéhez igazodik, hiszen a portfóliók domináns eleme a hazai állampapír - jegyzi meg Juhász Istvánné.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter