Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Szabad munkaerő-áramlás 2004. május 1. után?

Magyarország Európai Uniós csatlakozása révén egyben az 1992-ben aláírt Maastrichti Szerződésnek is tagjává válik, mely az uniós állampolgárság intézményét hozta létre. Maastricht irányozta elő a szabad munkaerő-áramlást és tartózkodást az Unió országai között az EU állampolgárai számára. De hogy mikorra realizálódik végleg a szabad áramlás ígérete? Erről kaptunk tájékoztatást az ETK Budapesti Központjától...

A 2004.május 1-én életbe lépő csatlakozási szerződés átmenetei időszakot szabott meg a munkaerő rohamosan meginduló áramlásának visszatartása érdekében. Ennek jegyében a csatlakozástól számított két évig az egyes tagállamok "hozzáférhetősége" országonként eltérő mértékű lesz, melyet a bilaterális "átmeneti megállapodásokban" fognak szabályozni.

Várhatóan 2006 közepén a Bizottság jelentéstervezete alapján az átmeneti megállapodások működésének felülvizsgálata megtörténik, melyet ezek után az Európai Unió Tanácsa fog ellenőrizni. Mindemellett a tagországok kötelező jelleggel számadást tesznek a Bizottság felé a következő három évben előirányzott további korlátozásokról, vagy az előző korlátozások folytatásáról; illetve kedvező esetben engedélyezhetik a munkaerő szabad áramlását.

Így a munkaerő-áramlás szabadsága teljes egészében 2009-re realizálható, tehát mintegy 5 éves átmeneti időszakra kell számítanunk.
Tisztában kell azonban lennünk azzal is, hogy ezen felül további két évnyi korlátozással élhetnek a jelenlegi tagállamok a belépőkkel szemben, amennyiben kellő indokuk van rá és azt a Bizottság kérvényük benyújtása után engedélyezi számukra. A megállapodások szerint 2011-re kell abszolút mértékben realizálni az új tagállamok szabad munkaerő-áramlását.
Jó tudni: az előbbi átmeneti megállapodások a következő országokkal köttettek meg:
- Cseh Köztársaság,
- Észtország,
- Lettország,
- Litvánia,
- Magyarország,
- Lengyelország,
- Szlovénia,
- Szlovákia.
A felsorolásból is kitűnik, hogy Málta és Ciprus esetében nincsenek korlátozó intézkedések.

Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a csatlakozás a munkaügy területén is számos újdonsággal fog szolgálni a hazai humánügy és a gazdaság számára egyaránt.
(Bővebben a "Munkaügyi változások a csatlakozás után" című cikkünkben)

Follow hrportal_hu on Twitter