Megjelent: 7 éve

Szociális juttatások tartják a felszínen magyarok millióit

A szociális védőháló nélkül a magyarok fele szegénységben élne -írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal kutatására hivatkozva. Jelenleg körülbelül másfél millióan élnek mélyszegénységben Magyarországon. Ők úgy élnek tartósan a létminimum szintje alatt, hogy iskolázottságuk, családi és egyéb körülményeik miatt szinte esélyük sincs önerőből kitörni a helyzetükből.

A gyermekvállalás komoly kockázatot jelent az anyagi helyzetünkre nézve, ugyanis a gyermekes háztartásokban a szegénységi arány 2,5-szer magasabb, mint a gyermektelenekben, így a magyar gyerekek 22 százaléka él kilátástalan körülmények között. A magyar háztartások 75 százaléka nem képes havonta megspórolni annyi pénzt, amiből váratlan kiadásait fedezni tudná.

A szociális jutattások és nyugdíj nélkül a jelenlegi négyszerese lenne a szegények száma. A legrosszabbul a csak nyugdíjból élők járnának, szegénységi arányuk hússzorosára növekedne, 90 százalékuk élne nélkülözésben. A gyerekek között 2,5-szer, a munkaképes korú felnőttek között 3,5-szer több lenne a szegény. De a nyugdíjakon kívüli juttatások is 56,7 százalékkal csökkentik a szegénységet - hívja fel a figyelmet a kutatás.

Évente összesen több mint 1200 milliárd forint támogatást kapnak a szegény sorban élők a befolyt adókból Magyarországon. A KSH szakértői kiemelik: a kiterjedt jóléti ellátások magasan tartják az államháztartási kiadásokat, ami bevételi kényszert eredményez, így csak magas adó- és járulékfizetés árán lehet a rendszer működtetni.

A Ferge Zsuzsa nevével fémjelzett Gyerekesély Egyesület jelentése szerint a szociális háló hibája, hogy a kormány deklarációi ellenére a szegénység felszámolását célzó kezdeményezések leginkább a gyors sikerre törekednek, strukturális változásokat nem indukálnak, ezért nem hatékonyak.

A gyerekszegénység például mélyült az utóbbi években, a családi pótlék és a gyes összege 2008 óta változatlan, 2012-ig reálértékük egyötödét elveszítették, az ellátások színvonala folyamatosan csökken, és szűkült a segélyezettek köre is. A munkanélküliség is jelentős kockázati tényező: 2010-ben a foglalkoztatottak 5,3 százaléka nélkülözött, a munkanélküliek csaknem fele a szegénységi küszöb alatt élt.

Világgazdaság Online
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk