Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Tízezrek kerültek utcára Csehországban

Mintegy 30 ezer ember veszíti el januárban munkahelyét Csehországban. Az illúzió, hogy Csehországot a gazdasági-pénzügyi válság nem fogja érinteni, szertefoszlott. Ellenkezőleg, Csehország azon három európai állam között van, amelyek ipara leginkább szenved a válságtól - írja a Mladá Fronta Dnes című legnagyobb példányszámú véleményformáló cseh napilap pénteken.

A legfrissebb statisztikák azt jelzik, hogy meredeken csökken a cseh ipari termékek iránti kereslet. Az új megrendelések száma egy év alatt 30,2 százalékkal esett vissza. A cseh iparnál rosszabbul már csak a spanyol és a dán ipar áll- olvasható. "Az európai államok közül Csehország függ a legnagyobb mértékben az ipari termeléstől. A szolgáltatások és a mezőgazdaság hozzájárulása a bruttó hazai termék (GDP) előállításához minimális. A gazdasági válság pedig leginkább az ipart érinti" - nyilatkozta a lapnak Karel Kríz, a Value Added tanácsadó cég képviselője.

A cseh ipari szövetség arra számít, hogy a megrendelések csökkenése folytatódni fog. Ez azt jelenti, hogy kevesebb lesz a munka, kisebbek a nyereségek, s még inkább takarékoskodni kell. "Már 280 embert bocsátottunk el, s újabbak elbocsátását mérlegeljük. Egyharmaddal kevesebb a megrendelésünk, mint korábban" - állítja Pavel Jurícek, az autóalkatrészeket gyártó Brano cég képviselője.

Harmincezer cseh lett munkanélküli

Petr Necas cseh szociális és munkaügyi miniszter elemzésekre hivatkozva azt várja, hogy januárban mintegy 30 ezer ember veszíti el munkahelyét Csehországban. A megszűnő munkahelyek többsége az eddig jól menő autóiparban van. A gazdasági visszaesés az állam számára is gondot jelent, hiszen kevesebb lesz az államkassza bevétele, s több lesz a kiadás a munkanélküliek támogatására. Annak veszélye fenyeget, hogy az államnak kölcsönt fog kelleni felvennie, s a költségvetési hiány megnő.

A cseh kormány válságkezelő mentőtervet készít. Az elképzelések között az adócsökkentés és a társadalombiztosítás csökkentése, valamint a hitelekre nyújtott állami garanciák is szerepelnek. Az elképzelésekről nagy a vita, a nézetek megoszlanak. A bankok ugyanakkor nagyon óvatosak, és nem nagyon akarnak kockáztatni - mutat rá a Mladá Fronta Dnes.
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek