Megjelent: 14 éve

Tízmilliót is bukhat, aki nem adja ki a szabadnapokat

Októbertől már szigorúan büntetik azokat a munkáltatokat, amelyek nem adták ki a dolgozóknak az előző év(ek)ről áthozott szabadnapokat. Az OMMF főosztályvezetője szerint akár tízmilliós bírsággal is sújthatják azt a munkaadót, akit lebuktatnak egy-egy ellenőrzéskor.

A munkáltatói szövetség szerint nehéz helyzetben vannak a kis- és közepes létszámmal működő cégek, mert a kieső létszám miatt akár működésképtelenné is válhatnak.

Törvényesen legkésőbb idén szeptember 30-ig adhatták ki a munkáltatók az előző évben ki nem vett szabadságokat. Ennek elmulasztása esetén már bírsággal sújthatók, ami - az érintett munkavállalók számától, illetve az egyéb szabálytalanságoktól függően - harmincezer forinttól tízmillió forintig terjedhet - fejtette ki kérdésünkre Szárazné dr. Zara Andrea, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) főosztályvezetője.

A szakember szerint eddig is büntették azt, aki indokolatlanul nem adta ki az adott évre járó szabadságokat, mivel ez alapvető munkavállalói jogokat sért. A szabadnapok átvitele egyik évről a másikra leginkább a kereskedelemben, az építőiparban, illetve a feldolgozóiparban jellemző.

Sokan csak "papíron" nyaralnak

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai szerint a munkáltatók a kereskedelemben jellemzően a karácsony körüli megnövekedett forgalomra hivatkoznak, mint mentesítő körülményre (azaz kivételesen fontos gazdasági érdekre). Hasonlóképpen az építőiparban is jellemző a tél miatti időjárási körülményekre történő hivatkozás. A feldolgozóiparban pedig legtöbbször a váratlan, rövid idő alatt teljesítendő megrendeléseket említik indokként. A szakember azonban hangsúlyozta, hogy a törvényi előírások szerint ezekre, mint előre nem látható körülményekre nem hivatkozhatnak. Ezek az időszakok előre kalkulálhatóak így munkaszervezéssel megoldható a megnövekedett munkaerő-igény. Emiatt tehát nem lehet szabadnapokat átcsúztatni.

A leggyakoribb trükk, hogy a munkaadó csak papíron adja ki a szabadságokat, de a munkavállalóknak továbbra is dolgozniuk kell. Szárazné dr. Zara Andrea szerint azonban a részletes nyilvántartást tüzetesen átvizsgálva k ilehet szűrni az ilyen visszaéléseket.

Kötelező ugyanis a munkavállalók munkaidejéről és szabadságáról nyilvántartást vezetni, de emellett részletes elszámolást kell nyújtani a munkabérekről is. Az ellenőrzések során ezeknek a nyilvántartásoknak, illetve elszámolásoknak az összevetésével többségében feltárhatóak a papíron kiadott szabadságok. „Emellett természetesen jelentős lehet a munkavállalók nyilatkozata is” – tette hozzá a főosztályvezető.

Az OMMF tájékoztatása szerint októbertől kezdve folyamatosan és szúrópróbaszerűen ellenőrzik a vállalatokat. Panaszbejelentés esetén pedig a felügyelőség köteles elvégezni a munkaügyi ellenőrzést az érintett cégnél, ezt azonban nem kell előzetesen bejelenteniük a munkáltatónál.

Kölcsön munakerő segített a nagyoknak is

„Egészen a tavalyi munkaügyi ellenőrzésünkig kevésbé követtük a szabadságok tárgyévi kiadását, de az ellenőrök felhívták a figyelmünket arra, hogy gyakorlatunk túlságosan is engedékeny” – mesélte lapunknak Horváth B. Soma, a mintegy hatszáz embert foglalkoztató Sanoma Budapest médiavállalat emberi erőforrás igazgatója.

A lapkiadónál ezért azután – az időközben megszigorított jogszabályokkal párhuzamosan - átalakították a szabadságok kiadásának rendjét és az igazgató szerint nyomós indok nélkül már nem engedik átvinni a szabadnapokat a következő évre. A dolgozókban is igyekeznek tudatosítani az új gyakorlatot, ezért az év vége közeledtével többször felhívják a figyelmet, hogy már nem lehet szabadságot átvinni a következő évre.

Az átmeneti időszak azonban komoly szervezést igényelt, mivel egyszerre nem adhattak ki sok szabadnapot, nehogy a túl sok kieső munkaerő fennakadást okozzon a működésben. Ennek ellenére volt olyan szervezeti egység, ahol erre az időszakra kölcsön munkaerőt kellett igénybe venniük.

Bajba kerülhetnek a kis cégek

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint a szabadságok gyors kiadása még nagyobb problémát okoz a kis- és közepes létszámú vállalkozásoknál, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen nem lesz elég ember, aki elvégezné a munkát.

Leginkább a mezőgazdasági és a vendéglátóipari vállalkozásokat fenyegeti ez a veszély, mivel itt szezonális munka folyik, vagyis nyáron nem tudják kiadni a szabadnapokat. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ez a probléma pontosan hány céget érint Magyarországon.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter