Megjelent: 12 éve

Kényszerszabadság helyett egyéni alkukötés?

Hétfőtől már bírságolhatnak a munkaügyi felügyelők azoknál a cégeknél, ahol a dolgozóknak nem adták ki szeptember 30-ig a bent rekedt szabadságukat. A bírság többszöri jogsértés esetén akár húszmillió is lehet. A VOSZ szerint meg kellene vizsgálni, mennyire életképes a munka törvénykönyvének áprilisi módosítása - írja a Világgazdaság.

A munka törvénykönyve április elsejei a szabadságnapokat mindig az esedékesség évében kell kiadni. Ez alól csak az a foglalkoztató menthető fel, amelyik fontos gazdasági érdek miatt tartja azokat vissza, ebben az esetben ugyanis, az azt követő év március végéig használhatják fel a megmaradt napokat, illetve azok egynegyedét. Ha a vállalaton, ágazaton belül kollektív szerződés szabályozza a szabadság kiadását, akkor hosszabb idő áll a felhasználásra, a tárgyévet követő év június 30-ig kap haladékot.

Természetesen az is előfordulhat, hogy a munkavállalót gátolták olyan tényezők (például betegség), amelyek miatt nem sikerült hosszabb pihenőre mennie. Ebben az esetben a fennálló ok megszűnését követő 30 napon belül kell kiadni részére a szabadságot. Fontos tényező, hogy a szabadságot pénzzel nem lehet megváltani.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint a törvénymódosítás miatt a dolgozók és a cégek egy része kénytelen hallgatólagos alkut kötni, vagyis a cég papíron kiírja a szabadságot, ám a valóságban a dolgozó sem szabadságra nem megy, sem pénzt nem kap a megmaradt napok után. A főtitkár úgy gondolja, hogy kényszermegoldás helyett engedélyezni kellene az egyéni alkukötést: a munkaadó és a munkavállaló ellenőrzött keretek között állapodna meg egymással a bent maradt szabadság halmozásáról vagy annak készpénzben való kifizetéséről.

Ezzel egyébként az idősebb, 45 év feletti dolgozók járnának jól, hiszen ők harminc nap szabadságra jogosultak. Ha a felét el is használja, még mindig maradna 15 napja, amely akár bent is ragadhat és örökre elveszhet. Ha azonban a cég kifizetné a fennmaradt napokat, a dolgozó pluszpénzhez jutna.

A VOSZ azt kéri az OMMF-től, hogy a felügyelők ne bírságolják meg a cégeket a bent maradt szabadság miatt. Érdemes lenne megvizsgálni, hány vállalkozás nem tudott eleget tenni a törvényi kötelezettségének, és szeptember 30-ig miért volt képtelen kiadni a szabadságokat. Ha a vizsgálat bebizonyítaná, hogy sok vállalkozás szenved ettől, meg kellene nézni, hol lehetne könnyíteni, életszerűbbé tenni a jogszabályt.

A szankcionálással várni kellene, hiszen vélhetően nemcsak a versenyszféra nem tudja betartani a változó szabályozót, gondoljunk csak az egészségügyi és rendvédelmi alkalmazottakra, vagy a tűzoltókra - hangsúlyozta Dávid Ferenc főtitkár.

Az OMMF-nek egyrészt azt kellene mérlegelnie, hogy szabadságkiadási problémákkal küzdő munkahelyek nem feketefoglalkoztatók, hanem bejelentett, adó- és járulékfizetők, tehát méltányos eljárást és elbírálást érdemelnének, másrészt, ha az OMMF mindenképp razziázni akar, érdemes azt az állami foglalkoztatóknál kezdenie, ugyanis a jogszabály-kezdeményező és -végrehajtó egyben munkaadó is, így kérdés, a közszférában sikerül-e betartani a szigorú, megváltozott regulákat - hívta fel a figyelmet a főtitkár.

A VOSZ nem véletlenül kéri a törvény felülvizsgálatát. Az OMMF az idén csak az első nyolc hónap alatt több mint ezer alkalommal szankcionált a munka- és pihenőidő szabályainak megsértése miatt.

Világgazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Siralmas a munkajogi felkészültség

Alapszintű munkajogi képzésnek helye lenne a szakképzésben és a felsőoktatásban is, hiszen az iskolából kikerülőkből biztosan munkavállalók és... Teljes cikk

A leggyakoribb hibák a munkajogi adminisztrációban

Szabadságok kezelése, a munkaidő nyilvántartása, munkaszerződések aktualizáslása. Bár azt gondolnánk, hogy ezek a mindennapi dolgok flottul mennek a... Teljes cikk

Készülj fel a Munka törvénykönyve változására!

Milyen kihívásokat tartogat az idei év munkajogi szempontból? A feszes munkaerőpiac komoly feladat elé állítja a HR-t, hiszen mindent meg kell tenni a... Teljes cikk