Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"Több millió vesztese lesz az új munkajogi törvényeknek"

Az MSZP szerint ha életbe lép, több millió vesztese lesz A munka törvénykönyvének, amiatt sokak fizetése akár 20-30 százalékkal is csökkenhet.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a délutáni műszakpótlék eltörlése, az éjszakai műszakpótlék csökkentése, valamint az, hogy a túlóra után nem jár majd automatikusan bérpótlék, összességében akár negyedével is csökkentheti egyes munkavállalók fizetését. Hozzátette: ez - az egykulcsos személyi jövedelemadóhoz hasonlóan - elsősorban az alacsonyabb keresetűeket sújtja majd, hiszen jellemzően ők dolgoznak több műszakban.

Kifogásolta az MSZP-s politikus a szabadság időtartamának tervezett csökkentését is, megjegyezve: eddig 45 éves kortól járt, a változások bevezetését követően azonban már csak 51 éves kortól járna évi 30 nap szabadság, és csökkenne a fiatal munkavállalók szabadnapjainak száma is.

Szólt továbbá arról, hogy miközben a kormány családbarátnak nevezi magát, A munka törvénykönyvének tervezete szerint az apákat gyermekük születése után már csak öt nap fizetés nélküli szabadság illeti meg.

Gúr Nándor szerint ideje, hogy A munka törvénykönyvének tervezett módosítása ügyében Orbán Viktor miniszterelnök is megszólaljon, és változtasson a tervezeten. Ha ez nem történik meg - folytatta - az MSZP összefogásra szólítja fel a munkavállalókat, hogy közösen tiltakozzanak a jogszabálytervezet ellen. Ezzel összefüggésben kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a szocialisták is készek a békés demonstrációra.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter